karina Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Poniewaz wiele osob zadaje mi rozne pytania wszelkimi mozliwymi drogami (a pytania sa rozne - od ciekawych po te wesole) wiec zanim wyslecie do mnie wiadomosc pzeczytajcie to co jest ponizej: 1. Czy jesli jestem na W&T to moge podrozowac poza USA w ciagu 30 dni po skonczeniu wizy? Nie. 2. Jestem na J-1. Chce zmienic status na turystyczny. Czy jesli odmowia mi zmiany to dostane pieniadze, ktore wyslalem do immigration z powrotem? Nie. 3. Czy to prawda ze na zmiane statusu czeka sie okolo 3 tygodni? Tylko na zmiane statusu na H-1B jesli zaplacisz extra $1,000. 4. Czy moge zmienic wize J-1 work and travel na H-1B? Limit na FY 2009 juz sie wyczerpal. Musialbys byc legalnie do kwietnia 2009 (badz wrocic do Polski z stamtad starac sie o taka wize przez firme-sponsora w USA), a pozniej byc dalej legalnie o pazdzirenika 2009, bo wizy H1B sa wazne od 1 pazdziernika 2009 (badz z pozniejsza data). 5. Czy moge zmienic wize J-1 na F-1? Tak, jesli wyrobisz sie w czasie. 6. Wyslalem o zmiane statusu i przyslal mi list, ze ma wytlumaczyc jak sie chce utrzymac w USA za kwote jaka mam na koncie czyli $3,500. Co mam zrobic? Odpowiedziec jak sie chcesz utrzymac za te kwote przez nastepne 6 miesiecy kiedy nie wolno ci pracowac itd. Albo poszukac kogos kto ci podpisze, ze cie bedzie utrzymywal. 7. To jest moje ulubione Dlaczego musze wysylac $300 jako oplate za zmiane statusu? Bo taki jest wymog urzedu imigracyjnego. 8. Chcialbym sie zrzec obywatelstwa polskiego, czy dostane od razu obywatelstwo amerykanskie? Niestety nie. 9. Jestem na wizie J-1. Czy moge glosowac w wyborach w USA w pazdzierniku? Nie. 10. Czy moja kuzynka, ktora jest obywatelka USA, moze mnie sponsorowac na green card? Nie. 11. Czy moge wejsc na czyjes miejsce w sponsorowaniu pracowniczym? Nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TERESA5566 Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Witam wszystkich.Mam pytanie do pani Kariny,bardzo proszę o odpowiedż i z góry bardzo dziękuję.Należymy do kat. F3 petycja była zakładana 10 pażdziernika 2000 roku, tak więc czekamy już prawie 8 lat.Pytanie brzmi ;dlaczego to tak długo trwa?W ciągu roku kolejka przesunęła się tylko 4 miesiące.Kiedy się spodziewać pierwszych papierów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly6 Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 TERESA5566 a ktos prowadzi Twoja sprawe(prawnik),czy wszystkie papiery byly dobrze wypelnione ?bo to tez ma znaczenie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
soleil Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 7,8, 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TERESA5566 Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Petycję składał teść w Krakowie, parę miesięcy póżniej przyszedł list z nadanym nam numerem WRW.......i tak się sprawa toczy. W między czasie urodziło nam się drugie dziecko i wtedy teściowa przez agencję w Chicago (niestety nie wiem co to za agencja , ale teściowa mówi ze wiarygodni)dostarczyła akt urodzenia dziecka do Departamentu Stanu. Dzwoniłam kilka razy ambasady ale tam właściwie nie udzielają żadnych informacji , powiedzą tylko żeby czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.