Kamildzianka Napisano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2009 A skoro nie pracuje jeszcze (tydzien temu mialam interview i bede wiedziec pod koniec tego tygodnia), to musze cos uaktualniac? I-9 wypelniam i oddaje na szefowej, czy jak? W ogole o czym jest ten dokument dokladnie?
KW Napisano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2009 Nie, jak bedziesz wypelniac I-9 dla HR to zaznaczasz ze posiadasz zielona karte (i to cie uprawnia do pracy w USA) w I-9 sa trzy oopcje: 1. pozwolenie na prace/EAD - i podajesz date wygasniecia 2. zielona karta - i podajesz date wygasniecia 3. obywatel USA
Kamildzianka Napisano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2009 Wlasnie patrze na I-9. Czy ja zaznaczam czwarta opcje "An alien authorized to work"? Bo dzisiaj w SS Office pani kazala mi podpisac dokument, ze wszystkie dane sa OK i widzialam swoj status, ktory wlasnie tak brzmial. Czyli nie jestem jeszcze "Permanent resident", tylko "An Alien authorized to work"?
KW Napisano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2009 poprawka , sa cztery opcje 1. citizen/obywatel 2. noncitizen national 3. lawful permament resident - to dla ciebie 4. alien authorized to work , gdy masz tylko karte pozwolenia na prace
akma Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2009 Czy ja zaznaczam czwarta opcje "An alien authorized to work"? Bo dzisiaj w SS Office pani kazala mi podpisac dokument, ze wszystkie dane sa OK i widzialam swoj status, ktory wlasnie tak brzmial. Czyli nie jestem jeszcze "Permanent resident", tylko "An Alien authorized to work"? W ubiegłym miesiącu dostałaś GC, więc jesteś permanent resident. Na GC masz datę wygaśnięcia, bo na razie jesteś "conditional" permanent resident. Zaznacz opcję, którą podaje KW. "Alien authorized to work" to ty byłaś jak miałaś EAD, ale jeszcze nie miałaś GC. Chyba zobaczyłaś na wniosku swój stary status. Ktoś tu wcześniej pytał o ilość zdjęć do AoS. Wszystko jest dokładnie opisane w mojej "ściądze"
Kamildzianka Napisano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2009 No wlasnie ja nie bylam w SS Office, gdy mialam tylko EAD. Oni mieli moj stary status, gdy mialam wize J1 w 2004. Jestem pewna, ze widzialam na karteczce "An Alien...", bo rzucilo mi sie to w oczy. Dopiska: a moze oni napisali status, ktory mialam do tej pory? Czy nikt nie przypomina sobie, jak to wyglada i co mialo byc napisane? Nie usmiecha mi sie tam jechac jeszcze raz, zeby sie okazalo, ze wszystko jest w porzadku. Czy jesli karta przyjdzie bez zadnego napisu, znaczy to, ze jednak uaktualnili status na rezydenta? UPDATE: Zadzwonilam do SS Office i przez telefon pani mi powiedziala, ze od wczoraj zmienilam status i ze jestem "permanent resident, no work restrictions". Uff, kamien mi spadl z serca, ze nie musze sie tam tluc jeszcze raz bez potrzeby! Tak w ogole mialam wrazenie, ze rozmawiam z robotem: pani powtarzala te same frazy tym samym tonem glosu, np. po jednym pytaniu zadawala kolejne "Yes, Maam?" identycznie, jak poprzednio. Nie mowie o automatycznej sekretarce, ktorej trzeba przeliterowac imie, lub mowic tak lub nie. Ta ze mna rozmawiala normalnie, jak czlowiek, ale dawala te same odpowiedzi i zawsze ten sam ton glosu. Czy to mozliwe?
Saka Napisano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2009 Przegladam swoje dokumenty przed wysylka i zglupialem. Na formularzu I-485 jest punkt, gdzie pytaja o current status a obok expires on, co wpisac w expires on? Date wygasniecia wizy, czy date wygasniecia I-94? Ja wpisalem I-94, ale chce sie upewnic. dzieki
Kamildzianka Napisano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2009 Ja mysle, ze skoro pytaja o current status, to i data wygasniecia statusu musi byc, np: ja wjechalam na K1, wiec wpisalam w statusie "K1 visa holder", a wygasa jak na I-94, bo na K1 wiza sie nie liczy, a I-94. Jaka ty masz wize?
Saka Napisano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2009 Wiza K1 rowniez Wpisalem z I-94 i mam nadzieje, ze bedzie git.
hciuku Napisano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2009 mam pytanie .. a skąd USCIS wie ile np. ja jestem para z obywatelka USA ?;>
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.