Skocz do zawartości

Petycja

dygac

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam 48 lat i obecnie przebywam w USA. Mój ojciec ma obywatelstwo po swoim ojcu. Był zaprzysiężony w ambasadzie, otrzymał paszport itp.

Wszystkie potrzebne dokumenty ma wyrobione. Chciałabym, aby złożył na mnie petycję i czy w ten sposób najłatwiej mogę otrzymać obywatelstwo tak jak on?

Moja koleżanka była w identycznej sytuacji i wszystko zakończyło się sukcesem. niestety nie mam z nią kontaktu żeby dopytać o szczegóły.

Jak to wszystko załatwić, podpowiedzcie proszę nawet w dużym skrócie.

Jeśli macie kontakt do sprawdzonego prawnika imigracyjnego to też możecie podac mi kontakt.

Z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

• 8 miesięcy później...
Napisano
Witam

Mam 48 lat i obecnie przebywam w USA. Mój ojciec ma obywatelstwo po swoim ojcu. Był zaprzysiężony w ambasadzie, otrzymał paszport itp.

Wszystkie potrzebne dokumenty ma wyrobione. Chciałabym, aby złożył na mnie petycję i czy w ten sposób najłatwiej mogę otrzymać obywatelstwo tak jak on?

Moja koleżanka była w identycznej sytuacji i wszystko zakończyło się sukcesem. niestety nie mam z nią kontaktu żeby dopytać o szczegóły.

Jak to wszystko załatwić, podpowiedzcie proszę nawet w dużym skrócie.

Jeśli macie kontakt do sprawdzonego prawnika imigracyjnego to też możecie podac mi kontakt.

Z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

Witam serdecznie!

Jestem dokładnie w identycznej sytuacji i kompletnie nie wiem od czego zacząć.Chętnie nawiązałbym kontakt mailowy z osobami które byłby wstanie mi pomóc przejść przez cały papierkowy proces.Pragnę dodać że jestem na pobycie legalnym (wiza turystyczna).Podaję mój mail:filip13@onet.eu

Z góry pragnę wszystkim podziękować,pozdrowionka

Napisano

Przede wszyskim kazda sytuacja jest inna. Jesli tata jest obywatelem to najprostsza sprawa jest sprawdzic czy ty nie dziedziczysz po ojcu obywatelstwa - w 90% odpowiedz jest 'nie'.

Jezeli odpowiedz jest 'nie' i jesli tata jest w Polsce to moze zaczac cie sponsorowac na green card - ale.... i tu pojawia sie problem - tata aby kogos posonsorwac musi miec domicyl w USA. Domicyl oznacza, ze ojczyzna taty jest USA. Jesli tata jest caly czas w Polsce to petycja przepadnie w ostatnim etapie sponsorowania (kiedys o tym pisalam, moze sly6 znajdzie ten post i poda Wam link). Teraz konsulowie sa bardzo wyczuleni na tym punkcie.

Jesli nadal chcesz zeby tata cie sponsorowal to moze albo zlozyc petycje I-130 w Polsce albo w USA. Czas oczekiwania na zatwierdzenie tejze petycji jest dlugi - kilka lat (zwlaszcza jesli ktos ma 48 lat i zapewne jest zonaty). Pozniej sprawa trafi do NVC i na koncu do ambasady w Warszawie. Dobrze by bylo aby w tym czasie tata przylecial do USA i rozwiazal sprawe z domicylem. Pamietaj, ze bedziesz potrzebowal wspolsponsora finansowego jesli tata nie pracuje i nie placi podatkow w USA.

Jesli macie pytania, to pytajcie, postaram sie odpowiedziec.

Napisano
Witam serdecznie!

Jestem dokładnie w identycznej sytuacji i kompletnie nie wiem od czego zacząć.Chętnie nawiązałbym kontakt mailowy z osobami które byłby wstanie mi pomóc przejść przez cały papierkowy proces.Pragnę dodać że jestem na pobycie legalnym (wiza turystyczna).Podaję mój mail:filip13@onet.eu

Z góry pragnę wszystkim podziękować,pozdrowionka

kazda sprawa jest inna i datego czesto jest tak, ze Ania Kowalska dostaje obywatelstwo po ojcu, a Tomek Nowak juz nie. Najlepiej dowiedziec sie szczegolow i wtedy zaczynac sprawe a nie wzorowac sie na kims, bo ten ktos moze mial podobna sytuacje ale nie taka sama - szkoda zeby wszystko przepadlo.

powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...