mimi0100 Napisano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 Mam kilka pytań dotyczących wizy turystycznej. Nigdy wcześniej nie starałam się o wizę więc moje pytania mogą wydać się dla niektórych banalne, ale proszę o zrozumienie. Dostałam zaproszenie do mojej przyjaciółki, do Nowego Yorku, na razie tylko ustne. Chcemy do niej pojechać razem z moim mężem oraz 2 znajomych w lipcu na 2 tygodnie. Jeden ze znajomych oraz ja umiemy angielski w stopniu podstawowym, natomiast mój mąż oraz koleżanka nie znają angielskiego kompletnie. Czy rozmowa z konsulem odbywa się po angielsku? Czy jest w ogóle możliwość abyśmy na spotkanie umówili się w czwórkę? Czy może mi ktoś powiedzieć jak długo czeka się na rozmowę z konsulem? Cała nasza czwórka pracuje, ja razem z mężem pracuje w rodzinnej firmie, i prowadzę jeszcze swoją działalność gospodarczą. Czy przez to, że pracujemy razem możemy mieć większe problemy z dostaniem wizy? Czy w ogóle mamy jakiekolwiek szanse aby dostać wizę tak aby wyjechać w lipcu? Tak w ogóle to nie mam pojęcia jak się za to wszystko zabrać, bardzo proszę o pomoc Z góry dziękuje za pomoc
sly6 Napisano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 Rozmowa bedzie po polsku no chyba ze ktos umie angielski dobrze to wtedy moze byc po angielsku.. Na rozmowe teraz sie czeka 2-3 dni..Mozecie sie umowic wspolnie na rozmowe.. Wiecej o tym poczytacie na stronie Ambasady: http://polish.poland.usembassy.gov/visas/n...w_to_apply.html
carland Napisano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 Tak się składa że w piątek wraz z żoną dostaliśmy wizy turystyczne i teraz czekamy na DHL. Jeśli chodzi o język to konsul pyta w jakim języku możecie rozmawiać podczas interviev, i nie jest to warunek, aczkolwiek mile widziany.Obserwując odchodzących od okienka można było widzieć kto dostał a kto nie, wg. moich obserwacji było to 50/50 ...niestety. Co może ci pomóc: napewno wyciąg z banku o stanie konta, ja nawet dla pewności wziąłem operat z wyceną naszej nieruchomości, czyli musisz udowodnić że coś was tu trzyma np własna firma, dla pewności proponuję wziąć z US. zaświadczenie o dochodach za zeszły rok .Im więcej tym lepiej, znam to bo przez ostatnie 2 lata ubiegałem się o biznesową wizę imigracyjną do Kanady.Udało się.Może dlatego nic od nas nie chciał jak otworzył paszporty. Tak jak napisał ci sly6 umówcie się telefonicznie, wszyscy i tak czekają w jednej kolejce więc godzina nie ma znaczenia. Do rejestracji jest 7 okienek, a 4 są do konsuli, tak więc ze znajomymi traficie prawdopodobnie do 2 różnych konsuli na rozmowę która trwa zazwyczaj 5-10 min. Życzę szczęścia.
sly6 Napisano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 Czy te wymienione dokumenty przez Ciebie chcial zobaczyc Konsul?
mimi0100 Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 Bardzo dziękuje za informacje, są dla mnie bardzo cenne, strasznie nam zależy na tym wyjeździe. A czy są jakieś podstawowe warunki, które musimy spełnić?
carland Napisano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 Nie, chodziło nam o wzmocnienie własnej wiarygodności, myślę że nie zaszkodzi a może pomóc.
Rademedes Napisano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 mozecie podejsc cala grupa do jednego konsula, trzeba tylko o tym poinformowac pracownika przy rejestracji, nie robia z tym zadnego problemu i grupa niekoniecznie znaczy rodzina
sly6 Napisano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 Podstawowe to wypelnione formularze wizowe,oplata za wize oraz paszport.
mimi0100 Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 A czy zaproszenie od znajomej musi zawierać jakieś konkretne informacje, np termin zaproszenia?
Joanna30 Napisano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2009 Zaproszenie nie jest w ogóle wymagane.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.