Skocz do zawartości

Z J1 Na Turystyczna, Oczekiwanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dzieki. Ja rozumiem twoje argumenty.

Zastanawiam sie czy mam jeszcze jakies wyjscie?

Jesli tak to jakie? moge starac sie jeszcze o przedluzenie/ badz zmiane?

Moge sie odwolywac?

Jesli nie - to w jaki sposob beda patrzec na ten - juz wlasciwie caly tydzien - po tym jak minelo od daty na moim nowm I-94? A ja nadal tutaj....

dzieki

Napisano

Nie wiem co napisze Karina ale jestes juz nieleganie w USA i teraz jesli nie wyjdziesz z USA w przeciagu 180 dni a powyzej to bedziesz miec zakaz wjazdu na 3 lata,jak wyjdziesz po 1 roku to bedziesz miec 10 lat zakazu..Co do tych do 180 dni to bedzie zalezalo od urzednika na lotnisku czy Cie wpusci ...No chyba ze znajdziesz obywatela ,wezmiesz slub i dostaniesz GC.

Czekalam tyle czasu, bo przeciez lepiej bylo czekac na odpowiedz tutaj.

Tutaj tzn w Polsce czy??

Napisano
Tutaj tzn w Polsce czy??

dzieki :)

w USA.

A co moglabym zrobic teraz? mam jeszcze jakas mozliwosc na przedluzenie/zmiane/odwolanie - zalezy mi bardzo na legalnym/turystycznym miesiacu, moze dwoch - co moglabym zrobic??

dzieki

• 2 tygodnie później...
Napisano
dzieki ;)

w USA.

A co moglabym zrobic teraz? mam jeszcze jakas mozliwosc na przedluzenie/zmiane/odwolanie - zalezy mi bardzo na legalnym/turystycznym miesiacu, moze dwoch - co moglabym zrobic??

dzieki

Nic nie mozesz zrobic, bo max. czas na jak moga przedluzyc wize to 6 miesiecy. Badz data wydania wizy plus jeden dzien. I tak Ci to wytlumaczylam przez telefon. Teraz masz 30 dni na wylot i w teorii powinno byc ok. Nie ma czegos takiego, ze "potrzebuje jeszcze miesiac albo dwa, zeby zmienic status", bo - jak sie domyslam - napisalas w swoim przedluzeniu, ze chcesz wyleciec w okreslonym czasie, wiec teraz masz te extra 30 dni na wylot.

Wyzsza szkola jazdy to zatrudnie kogos kto sie zna, zeby probowal cos zrobic- nie jest to niemozliwe, ale bedzie ciezko znalezc kogos kto sie naprawde zna a nie tylko wezmie pieniadze i obieca Bog wie co.

Napisano

Mój znajomy był w takiej samej sytuacji... zmieniono mu wizę z J-1 na B-2 Odpowiedz otrzymał na początku maja 2008 roku, wiza przedłużona na 6 miesięcy do 15go kwietnia... Pod koniec maja wysłał dokumenty o kolejne przedłuzenie na B-2, dostał Notice of Action - przedłużył sobie z tym prawo jazdy na kolejny rok... miesiąc temu przysłano mu list aby dostarczył statement z banku etc. - wysłał to im i znów czeka na odpowiedz w sprawie ostatecznej decyzji o drugie przedłużenie...

Nie wiem jak to działa ale z tego co piszecie to teoretycznie powinien być nielegalnie pomiędzy datą przedłużenia wizy a datą wysłania o kolejne przedłużenie... a on jest nadal w procesie, nikt mu nie przysłał żadnego zaświadczenia informującego, ze nie może przedłużyć wizy, że juz jest nielegalnie etc...

Napisano
Mój znajomy był w takiej samej sytuacji... zmieniono mu wizę z J-1 na B-2 Odpowiedz otrzymał na początku maja 2008 roku, wiza przedłużona na 6 miesięcy do 15go kwietnia... Pod koniec maja wysłał dokumenty o kolejne przedłuzenie na B-2, dostał Notice of Action - przedłużył sobie z tym prawo jazdy na kolejny rok... miesiąc temu przysłano mu list aby dostarczył statement z banku etc. - wysłał to im i znów czeka na odpowiedz w sprawie ostatecznej decyzji o drugie przedłużenie...

Nie wiem jak to działa ale z tego co piszecie to teoretycznie powinien być nielegalnie pomiędzy datą przedłużenia wizy a datą wysłania o kolejne przedłużenie... a on jest nadal w procesie, nikt mu nie przysłał żadnego zaświadczenia informującego, ze nie może przedłużyć wizy, że juz jest nielegalnie etc...

nikt nic nie przysyla do ostatecznego momentu czyli decyzji. Czasem ludzie maja szczescie i komus przedluza wize, ale w 99% dostaja odmowe i nakaz opuszczenia USA.

Napisano

Rozumie ale chodzi mi o sam fakt bo... teoretycznie przedłużona wiza skończyła mu się 15go kwietnia 2008r - więc był już w USA nielegalnie; odpowiedz przyszła na początku maja. On jako "nielegalny" wysłał 2gi raz o przedłużenie i tak jak to opisałem: od tamtego czasu jest w procesie - więc chyba jest legalnie w USA od maja. Chyba nikt tak naprawdę nie wie jak działa tamten system...

Napisano

szeli Karina Ci napisala ze dopuki nie podejma decyzji to niby jest legalnie i jak dostanie odpowiedz negatywana wtedy musi opuscic USA ..

A to ze jego sprawe rozpatruja to kasa poleciala,do tego sa osoby co sa na wizach turystycznych-wysylaja papiery na azyl-wizy prtacownicze-GC chociaz moga sie nie kwalifikowac a i tak Ich papiery beda rozpatrzone .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...