Skocz do zawartości

Jakie Są Szanse?

Giggsy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmm naprawdę nie ma z tym żadnych problemów? Bo w innych tematach na forum naczytałem się o deportacji, problemami z wypłatami, prawem jazdy, a nawet sądem i aresztem.

Ci których ja znam nie mają.

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Ciekawi mnie tylko jedna kwestia. Jakim cudem w Chicago (wg wikipedii) znajduje się aż 1,1 miliona ludzi polskiego pochodzenia? A jeśli są oni w większości nielegalnie, to czemu rząd USA/stanu/czegokolwiek nic z tym nie robi?

Wiekszosc z tych "Polakow" w zyciu w Polsce nie byla a po polsku mowia tylko "dupa" i "pierogies". To potomkowie emigracji lat 1880-1920, ktorzy wciaz sie jakos daleko utozsamiaja z Polska albo im sie nazwisko na "-ski" konczy. Oczywiscie jakis % w Chicago to "nowi" ale i oni sa w wiekszosci legalnie, bo maja tam rodziny od pokolen.

Napisano
Bo wyczytałem gdzieś, że jest droga przez Kanadę, tzn dostac w niej obywatelstwo po 4 latach przebywania, co chyba uprawnia do legalnej pracy w USA (?)

obywatelstwo po 3 latach pobytu + czas potrzebny na procedowanie obywatelstwa

Kanadyjczycy moga wyjezdzac do pracy w USA w ramach programu NAFTA, ale to nie jest dla kazdego, w duzym uproszczeniu trzeba spelnic dwa warunki, miec odpowiednie wyksztalcenie/doswiadczenie w zawodzie, ktory NAFTA obejmuje, a takze znalezc sobie prace przed przyjazdem, o wpuszczeniu do USA Kanadyjczyka w ramach NAFTY decyduje urzednik na granicy

droga wiec jest, oczywiscie wielu Kanadyjczykow pracuje w USA nielegalnie, bo roznice kursow dolara USD i CAD sa dla nich korzystne

Napisano

Dzięki za odpowiedzi :)

Ale pytań ciągle mi nie brakuje :) Tak więc:

Biorąc pod uwagę te mieszkanie w USA na nielegalu. Jak wygląda sprawa ze wszelkimi formalnościami itd.? To znaczy powiedzmy kupno mieszkania, wyrobienie prawa jazdy, jakieś ubezpieczenia i takie tam? Są jakieś problemy?

Napisano

ciekawe rzeczy piszesz Giggsy

czytam Twojego posta juz drugiego w ciagu kilk dni i sie usmiecham.. myslisz o nielegalu to tak samo jak w latach 70-tych Polacy wyjezdzali na czarno do Niemiec za chlebem (a kto sie tam dostal w tamtych czasach to byl cud) wracali po 20 latach ,,dorobieni'' i tutaj wypracowuja emeryture do 65 roku zycia.. lepiej posluchaj kolegow z emigracji i pojedz chociazby na Wat azeby obadac tamten swiat

Napisano

Ale ja o niczym nie myślę i nawet nielegalnego pobytu nie biorę na serio pod uwagę, pytam się tylko jak to wszystko wygląda, bo się na tym zwyczajnie nie znam :)

Napisano

Giggsy narazie prawo pozwala na wiele spraw ale powoli to sie zmienia,kiedys mogles miec numer SSN i prawko majac wize turystyczna ,teraz nie ma tak juz dobrze i Ci co dostali SSN-prawko np.po wat jakos sobie radza ale co bedzie za jakis czas to nikt nie wie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...