FUGAZI Napisano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Hmm naprawdę nie ma z tym żadnych problemów? Bo w innych tematach na forum naczytałem się o deportacji, problemami z wypłatami, prawem jazdy, a nawet sądem i aresztem. Ci których ja znam nie mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jim Beam Napisano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Ciekawi mnie tylko jedna kwestia. Jakim cudem w Chicago (wg wikipedii) znajduje się aż 1,1 miliona ludzi polskiego pochodzenia? A jeśli są oni w większości nielegalnie, to czemu rząd USA/stanu/czegokolwiek nic z tym nie robi? Wiekszosc z tych "Polakow" w zyciu w Polsce nie byla a po polsku mowia tylko "dupa" i "pierogies". To potomkowie emigracji lat 1880-1920, ktorzy wciaz sie jakos daleko utozsamiaja z Polska albo im sie nazwisko na "-ski" konczy. Oczywiscie jakis % w Chicago to "nowi" ale i oni sa w wiekszosci legalnie, bo maja tam rodziny od pokolen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rademedes Napisano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Bo wyczytałem gdzieś, że jest droga przez Kanadę, tzn dostac w niej obywatelstwo po 4 latach przebywania, co chyba uprawnia do legalnej pracy w USA (?) obywatelstwo po 3 latach pobytu + czas potrzebny na procedowanie obywatelstwa Kanadyjczycy moga wyjezdzac do pracy w USA w ramach programu NAFTA, ale to nie jest dla kazdego, w duzym uproszczeniu trzeba spelnic dwa warunki, miec odpowiednie wyksztalcenie/doswiadczenie w zawodzie, ktory NAFTA obejmuje, a takze znalezc sobie prace przed przyjazdem, o wpuszczeniu do USA Kanadyjczyka w ramach NAFTY decyduje urzednik na granicy droga wiec jest, oczywiscie wielu Kanadyjczykow pracuje w USA nielegalnie, bo roznice kursow dolara USD i CAD sa dla nich korzystne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giggsy Napisano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedzi Ale pytań ciągle mi nie brakuje Tak więc: Biorąc pod uwagę te mieszkanie w USA na nielegalu. Jak wygląda sprawa ze wszelkimi formalnościami itd.? To znaczy powiedzmy kupno mieszkania, wyrobienie prawa jazdy, jakieś ubezpieczenia i takie tam? Są jakieś problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam2008 Napisano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 ciekawe rzeczy piszesz Giggsy czytam Twojego posta juz drugiego w ciagu kilk dni i sie usmiecham.. myslisz o nielegalu to tak samo jak w latach 70-tych Polacy wyjezdzali na czarno do Niemiec za chlebem (a kto sie tam dostal w tamtych czasach to byl cud) wracali po 20 latach ,,dorobieni'' i tutaj wypracowuja emeryture do 65 roku zycia.. lepiej posluchaj kolegow z emigracji i pojedz chociazby na Wat azeby obadac tamten swiat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giggsy Napisano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Ale ja o niczym nie myślę i nawet nielegalnego pobytu nie biorę na serio pod uwagę, pytam się tylko jak to wszystko wygląda, bo się na tym zwyczajnie nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Giggsy narazie prawo pozwala na wiele spraw ale powoli to sie zmienia,kiedys mogles miec numer SSN i prawko majac wize turystyczna ,teraz nie ma tak juz dobrze i Ci co dostali SSN-prawko np.po wat jakos sobie radza ale co bedzie za jakis czas to nikt nie wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giggsy Napisano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 http://expatpol.com/index.php?stsid=29877&...amp;c_pid=99988 Hmm hehe, nie taki zły pomysł Sprytny zawsze znajdzie sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUGAZI Napisano 18 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Trzeba być nie lada matołem żeby szukać partnera do lewego małżeństwa w prasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giggsy Napisano 18 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Dlatego też wkleiłem emotkę " " na końcu postu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.