Rademedes Napisano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam, Ponizej bede zamieszczal wzory wypelnionych wnioskow wizowych, najpopularniejszych DS'ow :-) Wiem, ze nie da sie opisac wszystkich przypadkow i mozliwosci, dlatego wszystkie uwagi i komentarze beda mile widziane. Mam nadzieje ze opisy nie beda dlugie, bo nie o to chodzi zeby pisac powiesc, ktorej i tak nikt nie przeczyta. Poniżej w temacie dostępne są już wypełnione wzory formularzy wizowych: ---> DS-156 ---> DS-157 ---> DS-158 Wniosek DS-156 wypełnia się na stronie WWW i generuje dokument w formacie PDF, który dobrze zapisać na komputerze, może się kiedyś przydać a na pewno ułatwi wypełnianie przyszłych wniosków wizowych. Wnioski DS-157 i DS-158 również można wypełnić elektronicznie na swoim komputerze. Sprawi to, ze beda one czytelne. Tutaj niestety pojawi sie problem z zapisaniem wypelnionego wniosku, bo Acrobat Reader nie udostepnia takiej opcji. Formularz zostanie zapisany bez zmian przez nas dokonanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rademedes Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 DS-156 Przed przeczytaniem reszty tekstu warto zapoznac sie ze zrodlem: http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/niv_guide.html ktore jasno i czytelnie opisuje najwazniejsze informacje o tym jak wypelnic elektronicznie wniosek DS 156. Ja od siebie dodam tylko, ze jesli ktos zdecyduje sie wypelniac wniosek w jezyku angielskim, dobrze byloby, gdyby udzielal wszystkich odpowiedzi w tym jezyku Ponizej linki do wypelnionego wniosku DS 156 i uwagi do niektorych punktow: Wzór wypełnienia wniosku wizowego DS-156 (w formacie PDF) punkt 8: mozna zostawic puste lub wpisac "BRAK" - ja preferuje pierwsza mozliwosc punkt 9: jak wyzej punkt 16: tutaj sprawa jest jasna, jesli ktoregos numeru nie mamy to wpisujemy "BRAK", jesli jestesmy studentami to w polu "BUSINESS" podajemy numer do dziekanatu uczelni punkt 18: tutaj w zaleznosci od punktu 17, mozna wpisac "BRAK" lub zostawic puste, lub uzupelnic o stosowne informacje punkt 19: jesli stan cywilny jest: kawaler/panna to tego punktu nie uzupelniamy punkt 20: jesli jestesmy studentami i jednoczesnie pracujemy, duzo lepszym rozwiazaniem bedzie wpisanie szkoly niz pracy. W przypadku wpisania studiow, nalezy pamietac o podaniu numer TEL do dziekanatu i podaniu kierunku studiow (czesto kaza dopisywac takie informacje), jesli ktos studiuje na dwoch kierunkach uczelniach, rowniez mozna to dopisac, powinno sie zmiescic punkt 21: tutaj dobrze jest podac rok studiow punkt 22: data najblizszej planowanej podrozy do USA: informacje podane w tym punkcie nalezy traktowac orientacyjnie, jesli nie wiemy jeszcze kiedy chcemy leciec ale znamy np. przyblizony czas to mozemy podac: 1 September 2009 itp. punkt 23: mozna podac "BRAK" punkt 24: adres gdzie zatrzymamy sie w USA, jesli dokladny adres nie jest znany bo np. jedziemy na WAT i mieszkania bedziemy szukac na miejscu, lub jedziemy zwiedzac ale nie mamy jeszcze rezerwacji hotelu to nalezy podac przyblizona lokalizacje np. New York itp. Jesli zamierzamy byc w wiecej niz jednym miejscu (stanie) w USA to wystarczy podac jedno miejsce (adres). punkt 25: podajemy imie i nazwisko osoby, do ktorej jedziemy (jesli jedziemy do kogos konkretnego) pozostale informacje analogicznie do punktu 16,: - jesli jedziemy do rodziny lub znajomego to sprawa jest jasna z numerem tel. - jesli bedziemy pozostawac w hotelu to nr tel hotelu - jesli jedziemy na WAT to mozna podac nr tel organizacji sponsorujacej: CIEE, INTRAX itp. - w przypadku studentow WAT mozna wszystkie pola uzupelnic slowkiem "BRAK" punkt 26: tutaj wedle uznania, chociaz kraza opinie, ze nie nalezy tam wpisywac dlugic okresow punkt 27: cel podrozy, ponizej kilka przykladow: - w przypadku studentow na WAT mozna wpisac: work and travel - odwiedzam znajomego, siostre - turystyczny (ja tak wpisywalem i nikt o to nie pytal nigdy - slub siostry/brata/kolegi/kolezanki itp. podsumowujac, odpowiadamy krotko i zwiezle punkt 28: kto zaplaci za podroz, ponizej kilka mozliwosci: - koszty podrozy pokryje sam - Krzysztof Kowalski (tata) punkt 29: jesli bylismy wczesniej w USA podajemy stosowne informacje, jako date podajemy date wlotu do USA, mozna ja odczytac z pieczatki na wizie, jesli bylismy wiecej niz raz to nalezy podac te informacje w stosownym polu, co do pozostalych wjazdow podajemy analogicznie nastepujace informacje: data wlotu do USA, jak dlugi byl pobyt (dlugosc pobytu wystarczy podac orientacyjnie np. 8 tygodni, 3 miesiace itp. nie chodzi tutaj o to zeby liczyc dokladnie dni ;-) punkt 30: jesli posiadalismy wczensiej wizy, nalezy podac stosowne informacje, wszystkie informacje mozna znalezc na poprzednich wizach, analogicznie do punktu 29 jesli wiz bylo wiecej niz jedna w odpowiednim polu podajemy informacje o pozostalych wizach: kiedy wydano wize, gdzie wydano wize, jaki typ wizy wydano punkt 31: jesli odmowiono nam wczesniej wizy, nalezy podac stosowne informacje, informacje mozna odczytac z pieczatek w paszporcie "application received", ktore przez niektorych zwane sa w skrocie odmowami jesli mielismy wiecej niz jedna odmowe, analogicznie w odpowiednim polu podajemy informacje: kiedy odmowiono wizy, gdzie odmowiono wizy, jaki typ wizy odmowiono punkt 32: czy zamierzamy pracowac w USA: - osoby jadace turystycznie powinny odpowiedziec ze NIE, natomiast: studenci WAT podaja TAK i wpisuja "work and travel" punkt 33: analogicznie do punktu poprzedniego - osoby jadace turystycznie powinny odpowiedziec, ze NIE, natomiast: osoby wyjezdzajace na studia podaja TAK i wpisuja adres szkoly punkt 34: podajemy informacje osob podrozujacych z nami, ponizej kilka przykladow: - podrozuje sam/a - Agnieszka Kowalska (siostra) - Grzegorz Krakowski (kolega) - Janina Kowalska (zona) itp. punkt 36: tutaj tylko wyjasnie ze udzial w loteriach wizowych nie jest petycja immigracyjna, wiec wiekszosc osob zaznacza tutaj NIE punkt 37: w zaleznosci od sytuacji wybieramy TAK i podajemy status danej osoby w USA, przyklady statusow zawiera juz sam formularz - nie bede sie tutaj rozpisywal czy mozna w tym punkcie klamac odnosnie osob, ktore sa w USA nielegalnie, bo nie jest to zwiazane z tematem tego watku punkt 39: jesli zaznaczymy NIE, to nie wypelniamy punktu 40. punkt 41: podpisujemy czytelnie formularz wraz z data, moze byc to data wczesniejsza niz data ubiegania sie o wize Gdyby ktos byl zainteresowany jakie informacje zawiera duzy kod kreskowy na ostatniej stronie, mozna je znalezc w nastepujacym poscie: http://www.usa.info.pl/board/Kod-Kreskowy-...ego-t12753.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Tak jak kolega ladnie napisal (dziekuje mu za to )to dotyczy osob lecacych na pobyt turystyczny-work i travel i jako studenci Na wize narzeczenska k-1 tak samo sie wypelnia ds 156 ,moze niech dziewczyny napisza co wpisaly np o pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rademedes Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 DS-157 Podajac informacje za zrodlem (http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/forms_pl.html), wniosek DS-157 dotyczy: - wszystkich mężczyzn w wieku od 16 do 45 lat bez względu na obywatelstwo, - wszystkich mężczyzn i kobiet pochodzących z Kuby, Iranu, Libii, Korei Północnej, Sudanu i Syrii, którzy ukończyli 16 lat; Formularza DS-157 nie wypełniają osoby ubiegające się o wizy typu A, G oraz NATO (z wyjątkiem A3, G5, NATO7). Konsul może zażądać wypełnienia formularza DS-157 przez każdą osobę ubiegającą się o wizę, nawet jeśli nie została tu wymieniona. * Wniosek mozna wypelnic na komputerze * Wniosek mozna wypelnic zarowno w jezyku polskim jak i angielskim. Nie ma jednak sensu sobie utrudniac - ja osobiscie preferuje w tym wniosku jezyk polski, tym bardziej, ze tak naprawde wiele to nie zmienia ;-) Formularz ten nie zawiera informacji czy powinno sie uzywac polskich znakow przy jego wypelnianiu. Ja wypelniam ten formularz zawsze bez polskich znakow i nigdy nikt na to nie zwrocil uwagi ze jest zle. Ponizej linki do wypelnionego wniosku DS 157 i uwagi do niektorych punktow: Wzór wypełnienia wniosku wizowego DS-157 (w formacie PDF) punkt 1: warianty pisowni, nie mam pewnosci ale podejrzewam ze chodzi bardziej o takie nazwiska jak: Mc Donald, mozna zapisac Mac Donald itp punkt 4, 5: jesli nas nie dotyczy to nalezy wpisac "BRAK" lub "NIE DOTYCZY" punkt 8: tutaj wypelniamy analogicznie do informacji zawartych we wniosku wizowym DS-156, czyli najwazniejsze informacje o naszym miejscu pobytu w USA Jesli jedziemy w ramach WAT to pole to powinno zawierac informacje z wniosku DS-2019 a konkrernie pole 7 tego wniosku. (Zawiera ono informacje o organizacji sponsorujacej, a takze imie i nazwisko osoby odpowiedzialnej za wystawienie dokumentu DS-2019). punkt 9: w tym punkcie wymieniamy nazwy krajow w ktorych bylismy i daty wizyt, jesli ktos podrozuje czesto to trudno mu wpisac konkretne daty wizyt, przez ostatnie kilka lat pomagajac znajomym wypelniac wnioski wizowe pomijalismy informacje o roku wizyty, nikt nigdy nie musial tego uzupelniac przed rozmowa. punkt 11: jesli skradziono nam paszport z wazna wiza USA, to poza zaznaczeniem "TAK" w tym punkcie niezbedne bedzie dokladniejsze wyjasnienie sytuacji, informacje o tym mozna znalezc zarowno na tym forum jak i na stronach ambasady w Warszawie lub konsulatu w Krakowie punkt 12: wymieniamy dwa ostatnie miejsca pracy ale nie obecne - tutaj raczej nie ma nic trudnego ;-) - jesli nigdy nie pracowalismy, to wpisujemy "BRAK" - jesli poprzednio bylismy na WAT mozemy jako ostatnie miejsca pracy podac wlasnie te z WAT punkt 13: tutaj wiekszosc osob wpisze "BRAK", mozna co prawda wpisac jakies organizacje studenckie, ale nie ma to wiekszego znaczenia punkt 14: dotyczy glownie płci brzydkiej, w zaleznosci od indywidualnej sytuacji odpowiadamy TAK lub NIE, w przypadku odpowiedzi "TAK" istnieje koniecznosc wyjasnienia, mozna to zrobic na drugiej stronie formularza, lub na osobnej kartce tak naprawde punkt ten dotyczy glownie osob, ktore odbywaly sluzbe wojskowa w specjalistycznych jednostkach punkt 17: tutaj podajemy informacje o wyksztalceniu jak na przykladzie, najswiezsze najlepiej na poczatku, ale nie jest to sprawa az tak istotna punkt 18: podanie jakichkolwiek informacji w tym punkcie nie wplywa na decyzje o wydaniu wizy, jesli ktos juz zakupil bilet lotniczy, bo np. wyjezda w ramach WAT to mozna podac daty wylotu i powrotu, ja zaznaczam tam zawsze "NIE", szkoda sie niepotrzebnie rozpisywac Formularza nie trzeba podpisywac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rademedes Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 DS-158 Podajac informacje za zrodlem (http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/forms_pl.html), wniosek DS-158 jest to : uzupełniający wniosek wizowy dla wszystkich osób ubiegających się o wizy typu F, M lub J (również żon/mężów oraz dzieci), które ukończyły 16 lat. * Wniosek można wypełnic na komputerze, uzupełniając odpowiednie rybryki. * Wniosek mozna wypelnic zarowno w jezyku polskim jak i angielskim. Analogicznie do formularza DS-157 Ponizej linki do wypelnionego wniosku DS 158 i uwagi do niektorych punktow: Wzór wypełnienia wniosku wizowego DS-158 (w formacie PDF) punkt 5: jesli nie posidamy zony/meza nalezy to zaznaczyc: "BRAK", "NIE MAM" itp. punkt 7: jeden z ciekawszych punktow, zawsze sprawial mi i moim znajomym wiele problemow, bo tak naprawde trudno znalezc dwojke znajomych, ktorzy nie sa nasza rodzina a potwierdza informacje zawarte w tym formularzu ja zawsze wpisuje najblizszych znajomych, jeszcze nikomu z moich znajomych nie zdarzylo sie zeby ktos do kogos dzwonil i cos sprawdzal druga strona formularza: - tutaj krotka historia zatrudnienia, jesli z jakis powodow nie pracowalismy w az tylu firmach zeby wypelnic wszystkie pola, to w pozostalych wpisujemy "BRAK" - w przypadku osob, ktore byly wczensiej na WAT, moga one wpisac poprzednie prace z USA, analogicznie jak to mialo miejsce we wniosku wizowym DS-157. O ile w DS-157 nie bylo to jasno okreslone, tak tutaj nalezy wpisac wszystkie "praktyki, prace zlecone, sezonowe i dorywcze" Formularz należy podpisać + data. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanooz Napisano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 jesli pisze odpowiedzi po angielsku, i nagle trzeba napisac ''brak'' to mozna tak ? czyli 1/4 polskiego i 3/4 angielskiego? czy moze albo tylko po polsku albo tylko po angielsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly6 Napisano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Jak piszesz po angielsku to tez odpowiedzi brak nalezy w tym jezyku pisac i wtedy piszesz N/A . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanooz Napisano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 poszukałam w necie "1. Please ensure that all fields are completed. If you have no response for a question, put "none" or "nil". Do not draw a line or write "NA" or "not applicable"" a więc, NONE, NA lub NOT APPLICABLE. http://www.immihelp.com/visas/ds156.html Tak samo jest w tym wzorze formularza http://www.visajourney.com/examples/Form-DS-156.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KATEE Napisano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Witam, Rademedes dziekuje za instrukcje wypelnienia formularza D156, bardzo pomocne forum...by the way:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cakp Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Jak piszesz po angielsku to tez odpowiedzi brak nalezy w tym jezyku pisac i wtedy piszesz N/A . ja wypelnialem wszystkie po polsku bez polskich znakow,pomimo iz na stronie jest wyraznie napisane by wypelnic po ang, bez znaczenia tak mi powiedzieli wypelniajac wniosek po ang konsul moze odrazu zaczac z toba rozmowe po ang, niewiem jak mieli inni, niektorych przy okienku odrazu sie pytal polski angielski? przy wejsciu sprawdzaja kazdemu formularz , nie moze byc pustych pól gdyz im system nie przyjmie tak mi powiedzieli wiec w rubryce gdzie sie zatrzymam i miasto wpisalem Hostel NY pomimo iz nie mam jeszcze rezerwacji, bo skad moge wiedziec ze wize dostane,wpisac planowo gdzie chcesz sie zatrzymac,tak mi powiedzieli przy biurku tak samo rubryka z data kiedy planujesz przyleciec pomimo iz to tez zalezne od wizy i lotów, wpisujesz date planowana, gdyz im tez system nie przyjmie pustego pola,nie musisz leciec akurat w tym dniu,taka informacje tez dostalem przy biurku to co napisalem powyzej opisuje swoj przypadek,ale zauwazylem ze przedemna tez paru osobom kazali uzupelnic puste rubryki, lub poprawic puste mozesz zostawic w miejscach np klan jesli nie odbywales sluzby wojskowej wpisac BRAK ja w wiekszosci gdy mnie sie nie dotyczylo pisalem BRAK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.