Skocz do zawartości

Pilka Nozna

kilwen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!!

Chciałbym się dowiedzieć, czy jest ktoś na forum zorientowany w sprawach sportowych w usa, a dokladniej chodzi o pilke nozna. Interesuje mnie, czy istnieje mianowicie szansa na gre w pilke nozna w usa, w jakims profesjonalnym klubie, za godziwe pieniadze. Jestem czynnym zawodnikiem w Polsce, lecz chcialbym wyjechac do USA, aczkolwiek zarazem nie chce przestac grac w pilke.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

W stanach pilka nozna jest tak popularna jak krykiet w Polsce. Graja w nia glownie dziewczynki w High School , co prawda dziala w stanach profesjonalna liga meska (MLS) ale nawet sprowadzenia Beckhama za duze pieniadze niewiele pomoglo jej popularnosci. Sport jest niechetnie pokazywany w TV bo nie mozna co piec minut przerwac relacji i wpakowac tasiemca reklam, jak w baseball'u czy football'u. Zdecydowanie nieamerykanska dyscyplina.

Skad pomysl, ze masz przestac grac w pilke jak bedziesz w stanach?, natomiast nie napalalbym sie "w profesjonalnym klubie za godziwe pieniadze". Jezeli Amerykanie potrzebuja zawodnikow to maja setki tysiecy uzdolnionych chlopakow z Ameryki Poludniowej i Meksyku.

Napisano
Sport jest niechetnie pokazywany w TV bo nie mozna co piec minut przerwac relacji i wpakowac tasiemca reklam, jak w baseball'u czy football'u.

Nie, pilka jest niechetnie pokazywana w TV bo malo Amerykanow ja oglada. Jest natomiast bardzo duzo pilki na wszysktich kanalach telewizyjnych europejskich i tych z Ameryki Poludniowej i Meksyku zamawianych przez powaznych fanow tego sportu.

Ale pozatym to sie zgadzam co napisales.

Napisano

Dobra kase mozna miec w Panstwach Arabskich jak jestes dobry w pilke ..Do tego dochodza inne egzotyczne kraje ktore maja kase..

nie tak dawno byl na onecie o tym artykul ze dobrze placa za takie cos :)

Napisano

hehe... kraje arabskie napewno sa dobrze platne, ale ja nie nastawialem sie na wyjazd tylko po to zeby grac w pilke (no chyba, zeby sie naprawde to oplacilo). Co do tych krajow arabskich to calkiem ciekawe, pytanie tylko jak sie tam dostac ;P Jedynie menedżerzy wchodza w gre, a to juz sie zaczyna komplikowac, bo oni zawsze zdzieraja kase i to nie mala. Dlatego lepiej obyc sie bez nich.

Liczylem na to, ze w stanach da sie otrzymac jakies pieniadze za granie w pilke, nie mowie tutaj o kokosach jak w MLS, ale o jakichs mniejszych pieniadzach.

Napisano

Pilka nie jest tak popularna jak w EU ale w nia sie gra. Nawet high school (nie wszystkie) maja druzyny pikarskie meskie. Poziom a niebo nizszy niz w EU. Jak jestes dobry to masz szanse zaczepic sie o MLS, pewnie dadza ci szanse. Zorientuj sie czy nie ma otwartych campow latem dla tych co chca grac. To jest dosc popularne tutaj w stanach,ze druzyny maja latem otwarty oboz przygotowaczy gdzie przypatruja sie potencjalnym zawodnikom, jak ktorys sie im sposdoba to go zatrzymaja. Kasa raczej cienka w MLS na warunki sportow zawodowych, ale nie najgorsza tak ogolnie.

Jak grasz profesjonalnie w polsce w jakims w miare dobrym klubie to powinienes wypasc dobrze na tle innych miejscowych zawodnikow. Wiem z doswiadczenia, moj syn co prawda ma donipero 11 lat, ale jak tak patzrejak oni graja a jak ja gralem w jego wieku to niebo a ziemia .... w kosza to juz byloby w druga strone na duzy plus na niego ;):):):):)

Napisano

A wiesz moze, gdzie moge sie zorientowac czy sa takie campy ??? Pozatym nie wiem, z czym to sie wiaze (jakie koszta itd.), i na jak dlugo musialbym tam jechac. Do tego nie chcialbym jechac w "ciemno", ze pojade na miejsce i szukam takowego campu. Nie jestem zorientowany w temacie, nie mam nikogo kto by mi w tym pomogl. Skoncze 21 lat w wakacje, wiec chcialbym czegos nowego sprobowac.

Napisano

zacznij od www.mls.com

znajdz pare zespolow, wyslij emaile i zobacz kto ci odpisze. Jak grasz profesjonalnie to poszukaj jakiegos agenta pilkarskiego w polsce i pogadaj z nim co i jak.

• 3 miesiące później...
Napisano

Postanowiłem odświerzyć ten temat ponieważ przeglądając tam rano forum znalazłem go i zauważyłem że niektóre osoby (a są nadal aktywne na forum więc może będę mógł coś im wyjaśnić :)) nie mają pojęcia o czym piszą... Piłka Nożna jest 5 najpopularniejszym sportem w Stanach Zjednoczonych (największą popularnością cieszy się w takich miastach jak Seattle czy Portland, ale także i w całej Ameryce :)) po Futbolu Amerykańskim, Bejsbolu, Koszykówce i Hokeju, a jej popularność ciągle rośnie a ostatnio to już w ogóle :D Porównywanie popularności "Nogi" za oceanem do popularności krykieta w Polsce jest idiotyczne, a jak już porównujemy to raczej porównałbym ją do np. pływania czy skoków narciarskich... Jeśli chodzi o zarobki to w lidze MSL, to np. taki rezerwowy jest w stanie, gracz podstawowego składu może pozwolić sobie na dostatnie życie, gwiazda drużyny zarabia na prawdę sporo kasy a ikona całej ligi jak chodźby Bekcham, Ljungberg czy niedługo Thiery Henry zarabiają duże pieniądze I jak ktoś wspomniał wcześniej że zarobić to można grając gdzieś w Państwach Arabskich, to ja się pytam czemu tam właśnie nie gra Beckham czy Ljungberg?! I nie mówcie mi tylko że zrobiły to aby promować "soccer" w USA, bo nigdy nie uwierzę... :) Co do poziomu... Zacznę może od Reprezentacji Stanów Zjednoczonych :D Zajmuje ona 12 miejsce w Rankingu FIFA, wyprzedzając m.in. takie zespoły jak chociażby Portugalia, Wybrzeże Kości Słoniowej, Czechy, Kamerun, Serbia, Szkocja, Meksyk czy też naszą kochaną Polskę (która jest dopiero na 40 miejscu :lol:) A może podam wyniki ostatnich meczy Jankesów, co? Już się robi ^^ Wygrana z Hiszpania (Mistrzowie Europy, 2 w Ranknigu FIFA) i porażka 3:2 (do przerwy było 2:0 dla Amerykanów) z Wielką Brazylią (1 w Rankingu FIFA, najbardziej utytułowana reprezentacja na świecie) Co do ligi... MLS jest na pewno lepszą ligą niż polska Ekstraklasa (bo jak może być gorsza jeżeli są drużyny już w szkołach średnich, są boiska, jest sprzęt -.-), a więc podpowiedzi zadzwoń, przyjdź na trening będzie grał są lekko mówiąc "mega śmieszne" :D Skoro w Polsce mamy gorszy "poziom ligowy" a może dopiero w czwartej lidze jak jesteś mega dobry to MOŻE dadzą ci szansę, to jakim cudem może takie coś przejść w najwyższej klasie rozgrywek w USA?! o.O Na poważnie gra się zaczyna jak to ze wszystkimi sportami w Ameryce bywa w High School... Potem studia i tam łapią talenty i draftują (ściągają także czasem graczy z Meksyku, Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej czy Afryki) Jest także wiele programów dla młodzieży jak choćby ODP przygotowujący młodzież do Olimpiady ;)

PS. Nazwiska jak Adu czy Altidore są nadziejami światowej piłki, a nie grali nigdy oni w "Ekstraklasie" tylko w MLS ;) To byłoby na tyle, dziękuję za uwagę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...