sly6 Napisano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2009 angie moze chodzi ze siedzial na wizie turystycznej 6 miesiecy a potem zmienil status na studenta jak byl legalnie,tak czasami bywa
Jim Beam Napisano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2009 Nie wiem tak naprawde na jakich warunkach stara sie o GC. Moze na podstawie lat spedzonych w USA? Nic takiego nie istnieje. Placi podatki wiec cos to chyba znaczy? To dokladnie nic nie znaczy. Nie trzeba byc legalnie by placic podatki.
Kamildzianka Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2009 Nie wiem tak naprawde na jakich warunkach stara sie o GC. Moze na podstawie lat spedzonych w USA? No wlasnie, jak to wyglada? Bo mnie zawsze mowili, ze wystarczy przesiedziec nielegalnie z 5 lat, a potem dostaje sie GC, czy nawet obywatelstwo! Zawsze wydawalo mi sie to nie fair, bo przeciez kazdy glupi by tak zrobil: posiedziec, zarobic, nie placic podatkow, a potem dostac GC. Jak to jest?
sly6 Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2009 Kto Ci taki glupot na opowiadal,jakas Pani z niby agencji,jakis Pan z kolejki?to sa glupoty a ze ludzie wierza to juz inna sprawa Musisz sie kwalifikowac na GC i jest taka sekcja w prawie ze ktos kto jest nielegalnie moze dostac GC przez sponosorwanie pracownicze-rodzinne tzn rodzice ale takich osob jest malo,reszta musi szukac obywatela na slub lub tez czekac na amnestie-inaczej moga tak se czekac-czekac .... a jak bedzie amnestia to bedzie obejmowac te osoby ktore placa podatki lub tez zaplaca ...
Kamildzianka Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2009 Wiem, ze taka fama chodzi - jakiegokolwiek nielegalnego Polaka sie zapytac, twierdzi, ze trzeba przesiedziec 5 lat i ma sie GC na warunkach przesiedzenia (5 lat to wystarczajaco, aby uznac kogos obywatelem, bo pewnie zna bardzo dobrze jezyk, kulture, obeznany jest w amerykanskim zyciu).
sly6 Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2009 Kamildzianka to niech sobie chodzi a realia sa inne,,gdyby te osoby znaly jezyk,znaly choc troche przepisy to by wiedzieli jak jest.. a jak sama widzisz jak Oni sie wtopili w zycie USA,jak znaja jezyk ... Tak samo kiedys i dzis chodzi fama ze do wizy turystycznej potrzebne jest zaproszenie jak kiedys spotkasz takiego Polaka to sie spytaj o przepisy,niech Ci pokaze lub tez czy juz zlozyl papiery na GC a jak nie to dlaczego tego nie robi jak jest latwo .Jeszcze sie wiele rzeczy sie od takich osob dowiesz i wiele bedzie prawdziwych,inne beda mniej prawdziwe a inne jak z GC to bajka Co do bycia 5 lat w USA to popytaj sie Polakow jak umieja jezyk,jak znaja historie USA itp i sama zobaczysz ze wielu jest dlugo w USA a braki maja w jezyku,w historii i zyciu w spoleczenstwie USA,takie sa czasami realia tego.
gal Napisano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2009 Moim zdaniem takie osoby wysysaja wiedze (nazywaja to wiedza) z palca sadzac ze swiat stoi w miejscu i ludzie niczego nie wiedza. Dzis wystarczy dostep do komputera. A do przekazywania tej wiedzy wybieraja tez osoby ktore nie orientuja sie w danej sprawie wcale Czasem jest tak (najczesciej nie czasem) ze wielu mowi to co wie a niewielu wie co mowi
kuba_grd Napisano 2 Maja 2009 Zgłoś Napisano 2 Maja 2009 a jak bedzie amnestia to bedzie obejmowac te osoby ktore placa podatki lub tez zaplaca ... Moglbys przyblizyc/rozwinac mi ten temat amnestii? Juz kilkukrotnie spotkalem sie tutaj na forum z tym okresleniem i nie jestem pewien do konca o co z tym chodzi. Jesli "siedze" w Stanach kilka lat (ile?) nielegalnie (np. po przesiedzieniu wizy turystycznej) to moge starac sie na jakiejs podstawie o legalizacje pobytu (wykluczam np. malzenstwo z obywatelem), tak? Jesli tak to na jakiej zasadzie to sie odbywa, jakie warunki trzeba spelnic itd.? Z gory dzieki za odp.
sly6 Napisano 2 Maja 2009 Zgłoś Napisano 2 Maja 2009 kuba_grd jak napisalem wczesniej ,jesli bedzie amnestia i co tam bedzie wtedy nielegalni beda mogli uregulowac swoj pobyt ale duzooo wody uplynie zanim tak bedzie i czy bedzie.. tutaj masz jak bylo-mialo byc w 2006 roku i wszystko przepadlo : http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...amp;hl=amnestia wpisz sobie amnestia w szukaj i poczytaj wiecej tematow-postow na ten temat od jakiego czasu o tym trwaja rozmowy..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.