Skocz do zawartości

Międzynarodowe Prawo Jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej,

mam pytanie czy polskie prawo jazdy jest honorowane w usa? W lipcu wyjeżdżam do usa na wizie turystycznej.

w internecie przeczytałem coś takiego

"TRZEBA mieć międzynarodowe prawo jazdy. Należy je wyrobić u siebie w kraju, przed przyjazdem do USA. www.usa.gov. Do kierowania autem uprawnia, oczywiście, polskie prawo jazdy. Międzynarodowe - służy jako jego oficjalne tłumaczenie na język angielski."

czy to prawda?

Napisano

Czasami takie prawo jazdy miedzynarodowe sie przydaje wiec warto je wyrobic ..Tak wiec bierzesz swoje krajowe plus to co dostaniesz z urzedu komunikacji ;)

Napisano

międzynarodowe prawo jazdy wyrabiałam w 2007r. i wtedy koszt wynosił 25 zł + 1 szt. zdjęcia - trochę czasu już minęło, więc może i koszty poszły w górę ??!

a odpowiadając dalej na pytania to : jest to książeczka (trochę nie praktyczna wielkość!!!) składa się z ośmiu stron.

Idż do najbliższego Wydziału Komunikacji, wypisz druczek, dodaj zdjęcie, opłać i za niecałe 7 dni będziesz mieć papierek w ręce ;))) Powodzenia :)

Napisano
uscislajac: nie trzeba miec miedzynarodowego, wystarczy polskie prawko wraz z amerykanska wiza w paszporcie, ale o ten dokument rzadko kiedy pytaja

zgodnie z prawem aby prowadzic samochod w usa powinno sie miec miedzynarodowe prawo jazdy + polskie prawo jazdy do wgladu. W praktyce wszystko zalezy od osoby ktora cie zatrzyma, moga poprosic o miedzynarodowke i jak nie bedziesz miec to ci wlepia mandat za brak waznego prawka, o ile sie nie myle ( w zaleznosci od stanu) oplata okolo 25-30$, takze moga poprosic o paszport, choc jednak nie zdaza sie to czesto. Moga zadac pelno pytan typu skad jestes , na ile przyjechalas, poniewaz w niektorych stanach jest obowiazek wyrobienia stanowego prawka jesli pobyt jest dluzszy niz 30 dni ale tak z doswiadczenia pamietam ze nikt wasciwie nie wiedzial ( policja) jak wyglada polskie miedzynarodowe prawko, a nawet czasem ogladac nie chcieli ;)

pozdrawiam

Napisano
zgodnie z prawem (...)

niech ktos obeznany napisze - ja takiego prawa nie znam, co nie znaczy ze go nie ma, ale jeszcze nikomu z moich znajomych nie zdarzylo sie, zeby mial problem z polskim prawkiem (a sa na tyle leniwi, ze na pewno nie maja ekstra wkladki miedzynarodowej)

PS. rozmawiamy caly czas o pobycie na wizie turystycznej ;)

Napisano

Planuję wyrobić na wyjazd takie prawo jazdy. Koszt niewielki 20,50zł w stosunki do biletu. Ważne 3 lata. Wolę wyrobić niż się tłumaczyć.

Dla ciekawości nie w wszystkich krajach UE jest honorowane nasze np. Grecja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...