myan84 Posted January 9, 2010 Report Posted January 9, 2010 Witam! To mój pierwszy post na tym forum. Zastanawia mnie pewna kwestia - jaki jest status pobytu w USA osób typu pani Alicja Bachleda Curuś? Zastanawia mnie jakie ona posiada dokumenty/wizy by móc przebywać w USA na zasadach na jakich przebywa. Jest obywatelką polską, z pewnością nie ma obywatelstwa USA, przebywa permanantnie na terytorium USA, chyba nie ma żadnej wizy emigracyjnej, czasem przyjeżdza do Polski, nie odczekuje z pewnością trzech miesięcy by moć powrocic do USA bez ryzyka zawrócenia na lotnisku, wraca do USA po tygodniu i nie jest zawracana na lotnisku (więc nie ma pewnie wizy turystycznej), czasem podejmuje pracę w USA (załóżmy że raz na rok lub dwa gra w jakimś filmie kręconym w USA) itp. Bardzo zastanawia mnie jaką osoba typu pani Alicji Bachledy Curuś posiada wize, na jakich zasadach znajduje się w USA, czy są jakieś możliwości takiego funkcjonowania w USA (oczywiście w pełni legalne) poza statusem rezydenta (takiego statusu nie mogła otrzymać nie była żoną Amerykanina w momencie kiedy przyleciała do USA)? Bardzo proszę o odpowiedź - bardzo mnie to ciekawi, równiez ze względu na moją sytuację prywatną.
Bloosik Posted January 9, 2010 Report Posted January 9, 2010 ...wizę narzeczeńską?? Z tego co tam się troszkę orientuję, zna tego Amerykanina od kiedy przyleciała do USA praktycznie... nieprawdaż..? A na jakich zasadach gra tam dorywczo jakieś role w filmach? Nie wiem jaka to wiza, ale z pewnością wszystko załatwiała jej to jakaś wytwórnia, która ją zaprosiła... bo na pewno tak w ciemno tam nie leciała sobie...
gal Posted January 9, 2010 Report Posted January 9, 2010 Stany Zjednoczone sa bardzo pupularnym miejscem docelowym artystow, wielu z nich nie sa obywatelami USA a maja piekne posiadlosci, mieszkania domy. Jest na wizie dla artystow (P) P-category visas for performances in the United States.
avanti23 Posted January 9, 2010 Report Posted January 9, 2010 Bachleda ma też obywatelstwo meksykańskie
sly6 Posted January 10, 2010 Report Posted January 10, 2010 Bloosik wizy narzeczenskiej to Ona nie ma ,,bo wize taka otrzymuje sie raz i tylko na 1 wjazd a nie a zeby sobie tak latac..no i trzeba potem wyjsc za maz po 90 dniach jesli ma sie adwokatow i znajomosci to mozna dostac wize odpowiednia
Goździkowa Posted January 26, 2010 Report Posted January 26, 2010 Poza tym narzeczone Irlandczyków rzadko dostają z tego tytułu wizę narzeczeńską, chyba że do Irlandii. O obywatelstwie nie wspomnę.
sly6 Posted January 27, 2010 Report Posted January 27, 2010 inna tez sprawa nie wiem czy ktos wie ale tam siedzi duzo z jej rodziny w USA a do tego jak rodzina jest rodzina to nie ma za duzego problemu z legalizacja pobytu lub tez z pewnymi sprawami
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.