booman Napisano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2010 Witam mam kilka pytań odnośnie legalizacji pobytu w USA Mianowicie moja dziewczyna ma Green cards – tylko nie stety albo stety, dlatego też nie wiem jakich kroków mamy się podjąć tzn. Jeżeli ja bym poleciał do USA turystycznie to czy ślub w USA z posiadaczem tylko zielonej karty coś mi da ? tzn. : 1) ja po ślubie będę mógł się starać o zieloną kartę? 2) czy może lepiej żeby Ona przyleciała do Polski i tutaj byśmy wzięli ślub ? 3) czy może trzeba czekać do momentu kiedy dziewczyna otrzyma paszport USA jeżeli w ogóle ? a) jak długo czeka się na USA paszport tzn. ile trwa/ jak długo cała procedura rok, dwa, pięć ? Proszę o jakieś rady jak wybrnąć z tej całej sytuacji w jak najkrótszym czasie. Pozdrawiam.
Saka Napisano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2010 Na obywatelstwo potrzeba 5 lat posiadania GC (w przypadku malzenstwa z obywatelem USA tylko 3 lata), z czego nie mozna przebywac w ciagu tych 5 lat powyzej 6 miesiecy poza USA bo to kasuje licznik. W przypadku starania sie o wize turystyczna pamietaj, ze jak powiesz ze jedziesz do dziewczyny konsul moze miec podejrzenia, ze jedziesz w celu legalizacji pobytu.
Anarion Napisano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 Ślub w tym momencie nic Wam nie da. Tzn. po slubie mógłbyś się starać o green card, ale cała procedura trwa bardzo długo, ok. 5-7 lat. Natomiast jeżeli Twoja dziewczyna zdobędzie już obywatelstwo, to wtedy automatycznie przechodzisz do innej puli (tzn. jeżeli byście byli już po ślubie) i zdobycie green card dla Ciebie zajęłoby ok. pół roku. Jeżeli chcecie być przez ten czas razem w USA, a chcesz być tam legalnie, to staraj się najlepiej o wizę studencką. Przynajmniej tyle wiem w tym temacie.
booman Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 "Natomiast jeżeli Twoja dziewczyna zdobędzie już obywatelstwo..." tylko jak długo trwa taki proces ?
Anarion Napisano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 Musi być 5 lat na green card. A potem to kwestia maks kilku miesięcy, żeby załatwić formalności. Aha, dokumenty na obywatelstwo może składać juz 3 miesiące przed upływem tych 5 lat, to trochę wszystko przyspieszy.
sly6 Napisano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 booman poczytaj posty KW ,,ona nie tak dawno przez to przechodzila ,,poczytaj jak jest teraz z tym... booman,,,te z 6 miesiecy to dotyczy jak bys legalizowal pobyt bedac na terenie USA,,,poczytaj temat cr1 w dziale emigracja ile sie czeka na papiery bedac w Polsce a dziewczyna-zona w USA.. a jakbys wzial slub z rezydentem USA wtedy musisz utrzymac legalny w pobyt w USA do dostania GC lub tez obywatelstwa dla zony cos o obywatelstwie,,radze poczytac posty gucia: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...c=14145&hl=
booman Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 czyli ? Jeżeli dziewczyna ma green cards i zaczyna startać sie o obywatelstwo to jaki jest to okres czasu do otrzymania paszportu USA ?
Saka Napisano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 Zalezy jak dlugo jest posiadaczka GC, jezeli od kilku miesiecy to ma przed soba kilka lat. Musisz sie jej zapytac, bo tutaj nikt ci nie odpowie.
booman Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 Green Cards ma od 9 lat a chodzi mi o to że jak zacznie np. załatwiać dokumenty od tzw. zaraz to jaki jest czas do otrzymania USA paszport żeby np. mogła na mnie złożyć K-1 albo ja bym wyjechał na wize turystyczną lub J-1 gdyż czytałem że jeśli ma tylko green cards to mi nic nie da. Czyli zaczyna załatwiać w styczniu i przypuśćmy że nie bedzie żadnych problemów z dokumentami itd ( wiadomo ameryka ) to jaki jest czas na ten paszport ?
Saka Napisano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2010 Tu masz czasy oczekiwania: Obywatelstwo nick.........wyslane...NOA1......odciski...interview.przysiega..stan..SC...uwagi XXX..........__/__/__..__/__/__..__/__/__..__/__/__..__/__/__...XX....XXX seba.........04/17/09..04/27/09..05/16/09..07/16/09..07/16/09...CA za prosba mial przysiege 2 godziny po interview KW...........03/09/09..03/18/09..04/08/09..06/16/09..07/24/09...NY....TSC Wiec 2-3 miesiace i powinna miec paszport o ile wpierw zda egzaminy na obywatelstwo itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.