... Napisano 14 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2010 Chciałbym się dowiedziec, jak wygląda sprawa lotniska w Amsterdamie, czy jest dośc czytelne dla zwykłego podróżnika? Chcialbym dowiedziec sie tego od osoby, ktora miała juz stycznosc z tym lotniskiem. Mam przesiadke w Amsterdamie i czas oczekiwania 5h do lotu do Bostonu, czy ten czas mozna jakos sensownie spędzic tam? Z góry dziękuje.
bigguy Napisano 14 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2010 lotnisko w Amsterdamie jest male i latwe do przejscia wszystko jest w jednym budynku i nie potrzeba jezdzic zadnymi kolejkami no fakt faktem ze przez 5 godzin nie ma tam co robic , ale to w zasadzie charakter kazdego lotniska pamietam ze w Amsterdamie mieli lezanki to mozna sie bylo zdrzemnac , kiedys mialem tam postoj 12 godzin czekajac na lot do Wawy to mi przypasowalo bo przespalem dosc wygodnie caly ten czas, chociaz ostatnim razem jak przechodzilem przez lotnisko w Amsterdamie a bylo to w 2008 roku to nie moglem znalezc tych lezanek , wiec nie wiem czy je usuneli czy po prostu ja bylem nieudolny i nie moglem znalezc - hahahhahaa - powodzenia
mathew75 Napisano 14 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2010 To chyba najlepsze lotnisko w europie na przesiadke. Posiada jeden (choc duży) terminal. Miałem tam kiedyś 6 czy 7 godzin na przesiadkę więc pojechałem do miasta, ale jeśli nie czujesz się pewnie to odradzam. Lepiej się troche ponudzic niż spóznic.
sly6 Napisano 14 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2010 bylo pare watkow o lotnisku w Amesterdamie i jak narazie nie spotkalem zadnej osoby aby sie zgubila lub tez zagubila,,nalezy isc po znakach i tyle co mozna robic?mozna by sie wybrac do Amesterdamu ale wtedy nalezy miec wszystko zapiete na tzw ostatni guzik,,,a tak pozostaja sklepy mozna np wyslac pocztowke do domu
rzecze1 Napisano 20 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2010 Cześć, Lotnisko jest bardzo dobrze oznakowane, z jednym terminalem jak ktoś już wyżej pisał (trzeba jednak zwrócić uwagę, że czas dojścia do konkretnej bramki może czasem zająć trochę czasu!). Przylatując z Polski możesz sobie spokojnie wyjść na zewnątrz bez żadnych kontroli (Schengen) na fajkę, bądź przejechać się do centrum Amsterdamu (chyba z 6.50 return), około 30 minut w jedną stronę. Tego jednak chyba bym nie polecał, a to raz ze względu na dość krótki czas transferu (5h zleci szybko), a dwa - na ciągle długie kontrole bezpieczeństwa po incydencie z NorthWest. Co zatem na lotnisku można robić? - wyjść na taras widokowy (darmowy) i, jeśli ktoś lubi, podziwiać starty i lądowania najróżniejszych samolotów. Wejście na taras znajduje się przed kontrolą paszportową. Po kontroli zaś można: - skorzystać z masażu (16.5 euro - 10 min, 27.5 euro - 20 minut) - skorzystać ze spa (nie znam cen) - pójść do kasyna (czysty zysk - odwiedzić The Rijksmuseum Amsterdam Schiphol, lotniskową filię amsterdamskiego Muzeum Narodowego, z dziełami malarzy złotego wieku Niderlandów oraz wystawami czasowymi (wstęp darmowy). Pewnie coś jeszcze. Poza tym na lotnisku znajduje się niezliczona ilość sklepów, restauracji, barów i "duty free" shops w których można, jeśli leci się poza UE, znaleźć bardzo ciekawe oferty. Co by wymienić jadłodajnię przystępną cenowo, to będzie to chyba restauracja-bufet-samoobsługa na ostatnim piętrze przy samym tarasie, nazwy już nie pamiętam. Żaden luksus, czasem jak dużo jest dużo ludzi to się robi bałagan lekki, ale zjeść można spokojnie i nawet dużo. Generalnie Schiphol jest moim ulubionym lotniskiem w Europie na którym przebywając długo nie męczę się, a czasem wręcz nawet cieszę się pobytem. W "nie męczeniu się" pomagają rozstawione gdzieniegdzie wygodne leżaki, zazwyczaj są zajęte, ale jeśli lecisz rano, to możesz jeszcze jakiś wyrwać Udanej podróży!
sly6 Napisano 21 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 21 Lutego 2010 jesli ktos planuje kupno cebulek kwiatowych na tym lotnisku to radze zapytac-poszukac takich ktore moga byc przewiezione na teren USA-Kanady
kreskaa Napisano 22 Lutego 2010 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2010 Uwielbiam lotniska;) Musiałam się podzielić moją miłością do nich;) Naprawdę nie ma równie ciekawego miejsca jak lotnisko. Tyle różnych ludzi, różnych narodowości,koloru skóry,lecących w różne końce świata, rozglądających się po terminalach,ciągnących za sobą torby na kółkach, żegnających się, wracających, wyjeżdżających. Coś wspaniałego;) Jak na wakacje, czy do USA czy do UE to tylko samolotem. Dla mnie magia. <3
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.