ann-1987 Napisano 16 Marca 2010 Zgłoś Napisano 16 Marca 2010 hej wszystkim! mam pytanie ktore od kilku dni mnie "neka", wiem ze te sprawy nie raz byly poruszane na forum ale ja nie moge nic znalezc odnosnie mojego pytania. a wiec do rzeczy jestem w tej chwili nielegalnie, przyjechalam na wizie turystycznej 4 lata temu, probowalam przedluzyc wize ale mi odmowili, teraz chodze do szkoly i mam narzeczonego ktory za rok bedzie zdawal egzamin na obywatelstwo USA, ludzie mowia roznie "bierzcie slub teraz - zeby nie wygladalo ze bierzecie slub dla papierow" a inni "poczekajcie, bo teraz pogorszycie sytuacje". slyszalam od ludzi ze jak wzieli slub z rezydentem to zalozyli sprawe najpierw na sponsorowanie jako rezydent a po obywatelswie nowa sprawe o na sponsorowanie jako obywatel. inni mowili ze wzieli slub ale nie skladali papierow tylko czekali na obywatelstwo i potem wyslali. prosze powiedzcie ci prawde, co powinnismy zrobic, czy czekac czy wziac slub teraz a papiery wyslac po przysiedze?
FUGAZI Napisano 16 Marca 2010 Zgłoś Napisano 16 Marca 2010 prosze powiedzcie ci prawde, co powinnismy zrobic, czy czekac czy wziac slub teraz a papiery wyslac po przysiedze? Trochę to wszystko przekombinowane. Samo takie rzeźbienie jest zaprzeczeniem małżeństwa bona fide. Najlepiej wziąć ślub wtedy kiedy brałabyś go gdyby problem natury papierowej nie istniał. To tyle w temacie etyki. Technicznie to oczywiście ślub brać teraz, gromadzić dowody na małżeństwo w dobrej wierze a petycje o GC składać dopiero kiedy szanowny małżonek będzie obywatelem.
Anarion Napisano 16 Marca 2010 Zgłoś Napisano 16 Marca 2010 A ja mam takie pytanie: czy jezeli wezmą ślub teraz, jak ona jest już nielegalnie, a ten chłopak będzie się potem starał o obywatelstwo, to mu nie wytkną, że ma żonę, która jest nielegalnie?
sly6 Napisano 16 Marca 2010 Zgłoś Napisano 16 Marca 2010 Anarion kiedys bylo o tym pisane na forum ,,ze taki slub moze byc zle widziany ale ile w tym prawdy to trza by poszukac innych informacji na ten temat...bo sa rozne przypadki
ann-1987 Napisano 16 Marca 2010 Autor Zgłoś Napisano 16 Marca 2010 Trochę to wszystko przekombinowane. Samo takie rzeźbienie jest zaprzeczeniem małżeństwa bona fide. Najlepiej wziąć ślub wtedy kiedy brałabyś go gdyby problem natury papierowej nie istniał. To tyle w temacie etyki. Technicznie to oczywiście ślub brać teraz, gromadzić dowody na małżeństwo w dobrej wierze a petycje o GC składać dopiero kiedy szanowny małżonek będzie obywatelem. jaki jest czas oczekiwania na green card kiedy moj maz mialby juz obywatelstwo a my wyslemy papiery po jego przysiedze? 6 miesiecy?
sly6 Napisano 17 Marca 2010 Zgłoś Napisano 17 Marca 2010 ann na to prostej odpowiedzi nie ma,,na to sie skladaja takie sprawa jak papiery,wypelnianie,rozmowa po ktorej mozesz czekac na decyzje i czasami jest to 6 miesiecy a czasami i dluzej niz 1 rok...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.