Skocz do zawartości

Niech Sie Swieci Cinco De Mayo

Jim Beam

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

nie znamy okolicznosci. ja latwo moge sobie wyobrazic cos takiego: biale rasistowkie redneckowe dzieciaki chca sprowokowac meksykanskich rowiesnikow w dniu ich swieta. widzialam takie scenariusze w szkolach amerykanskich gdzie istnieja konflikty miedzy grupami etnycznymi czy imigracynymi i wcale sie nie dziwie ze dyrektor w takim wypadku chce cos z tym zrobic.

Napisano

Jezeli te dzieciaki nigdy przedtem nie nosily koszulek z flaga, i akturat tego dnia cala grupa nagle pokazala sie w szkole tak ubrana to od razu rzuca sie w oczy i od razu ich zachowanie jest podejrzane i prowokacyjne. Sadze ze ten dyrektor doskonale zdal sobie sprawe o co chodzi i zaaregowal, chociaz moze w sposob nie szczegolnie politycznie poprawny.

Napisano

mnie za to interesuje czy mozna nosci na transparentach w USA swastyki bez zadnego ale jak kto bylo na tych pochodach 1 maja...

co do tej sprawy,fakt moze to nie wyglada zbyt dobrze ale to USA a wiec uczen moze nosci flage nawet w taki dzien a jesli On to zrobil specjalnie to jest rozmowa a nie wyzucanie ze szkoly bo czasami takie cos przynosi cos innego niz zamierzano,,ile to potem takich osob robi podobnie w USA nawet za wyzucenie ze szkoly,,ile bedzie zamierzac i wtedy co tez Ich wyzucic ? ...

Napisano

Byla rozmowa. Szkola (w ktorej od lat sa konflikty bialo-meksykanskie) poprosila zeby chlopacy zdjeli chustki z flagi ktore mieli na glowach, i zeby koszulki nosic od spodu do gory, w ten sposob zakrywajac flagi. Chlopacy sie sprzeciwili, dyrektor powiedzial ze albo to, albo posle ich do domu zeby sie przebrac, albo ich zwolni na dzien. Chlopacy wybrali zwolnienie - i zrobili z tego afere.

Napisano

Mysle, ze slusznie afere zrobili. To jest USA a nie Meksyk i jesli obywatel w swoim kraju chce nosic ubranie z symbolem flagi, ma do tego pelne prawo, kiedykolwiek.

Ta polityczna poprawnosc i wszelkie zakazy typu bron Boze racial profiling doprowadzaja powoli ten kraj do zguby. Ciekawa jestem czy Amerykanie sie kiedys obudza, czy po prostu pozwola sobie calkiem juz wejsc na glowe. To jest jakies chore.

Napisano
Jezeli te dzieciaki nigdy przedtem nie nosily koszulek z flaga, i akturat tego dnia cala grupa nagle pokazala sie w szkole tak ubrana to od razu rzuca sie w oczy i od razu ich zachowanie jest podejrzane i prowokacyjne. Sadze ze ten dyrektor doskonale zdal sobie sprawe o co chodzi i zaaregowal, chociaz moze w sposob nie szczegolnie politycznie poprawny.

Odwrocic koszulki!

nie znamy okolicznosci. ja latwo moge sobie wyobrazic cos takiego: biale rasistowkie redneckowe dzieciaki chca sprowokowac meksykanskich rowiesnikow w dniu ich swieta. widzialam takie scenariusze w szkolach amerykanskich gdzie istnieja konflikty miedzy grupami etnycznymi czy imigracynymi i wcale sie nie dziwie ze dyrektor w takim wypadku chce cos z tym zrobic.

A jakie to niby jest ich swieto?

Napisano

Ja sie ciesze polityczna poprawnoscia, ella -- bo ja dobrze pamietam lata przed PC. Lata kiedy, jak ktos sie dowiadywal ze jestem Polka, od razu dzielil sie ze mna najnowszym dowcipasem typu 'polak joke' - gdzie Polak to glupi prymitywny gbor, nieumty, niedoczytany i oczywiscie pijany. Polityczna poprawnosc przynajmniej nauczyla tego typu amerykanina zeby sie troche hamowac z opowiadaniem 'polak joke.'

Gal, chlopaki nie zgodzili sie odwrocic koszulki.

A chodzi o Cinco de Mayo - 5go Maja - swietuje sie niby dawno juz zapomniana bitwe w Meksyku, ale wlasciwie jest to generale swietowania kultury meksykanskiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...