Skocz do zawartości

Kontrola Celna Po Powrocie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Ja mysle, ze czlowiek wspomnial o tych ciuchac w kontekscie towaru za 10 000$, a nie ogolnie, kilku-kilkunastu sztuk.

Co do samej kontroli: to, ze sie odebralo bagaz np. we Frankfurcie, tam przeszlo kontrole (lub nie) nie oznacza, ze celnik na PL lotnisku sie nie przyczepi - pisze z wlasnego doswiadczenia.

Napisano

W roku 2011 wracałem z USA do Polski ponad 10 razy. Za (prawie) każdym razem miałem 2 sztuki bagażu i (za wyjątkiem razu) zawsze podróżowałem sam. Z zielonego tunelu wzięto mnie dokładnie raz, i chyba tylko dlatego, że miałem na głowie czapkę zimową i przez to wyglądałem trochę jak stereotypowy rosjanin. Pokazałem paszport PL, spytali czy mam jakąś elektronikę, powiedziałem, że mojego laptopa i dwa telefony. Oddali paszport i pozwolili iść dalej. Ja nie wiem, może takie moje szczęście, że nigdy żadnych problemów z tym nie miałem.

Napisano

Mnie nigdy na okęciu nie wzieli na kontrolę żadną zawsze wracałem z USA przez inne miasta europejskie...ale mojego kolege raz wzieli tak po prostu losowo na kontrolę, przeskanowali walizkę przy nim i puscili trwało to może mniej niz minutę....ale jak nie sprawdzą nalepski na walizce lub biletu to nie wiedza skąd wracasz generalnie chociaz wg mnie ludzie wracający z USA tzn nasi rodacy generalnie sie wyróżniają obwieszą sie ubraniami CK, TH jak choinka i łatwo ich rozpoznać...

Napisano

Skoro juz o wyroznianiu sie naszych rodakow...

NIGDY i NIGDZIE nie widzialem w jednym miejscu tylu kobiet, majacych sandaly i rajstopy/ponczochy polaczone z sandalami, jak w hali odlotow, lot do NYC. Okolo 20-30 paniusiek...

Ba, ja nie moglem uwierzyc w to, co widzialem - naprawde, myslalem, ze to jakies jaja...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witajcie,

Jak wygląda sprawa gdy wracam do PL z USA ze swoją elektroniką (laptop, aparat, telefon....) którą zabrałem z Polski do Stanów. Po wyjeździe do Usa będę z tym samym sprzętem wracać do Polski. Czy odpowiednie służby kontrolujące mogą sprawdzić czy dany notebook, aparat, cokolwiek było kupiony w PL a nie w USA?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...