Wolf Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Ad 1-3: Dziękuję pięknie Ad 4: No właśnie nie przyjmuje i nie bardzo wiem, co zrobić. A na infolinii mówią, że musi być. Przefaksuję chyba zapytanie do sekcji wiz nieimigracyjnych i zobaczę, co na piśmie dostanę, bo takich przypadków zbyt wiele nie mają...
Joanna30 Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 A nie masz kogo podpytać o ten dzień?
Wolf Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 No właśnie nie mam, jedyną osobą, która mogła wiedzieć, to moja matka - a nie jest pewna, bo "pasują" jej trzy różne dni. A strzelać nie zamierzam, żeby potem nie dostać dożywotniego bana.
haneczka019 Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Wolf zadzwoń do USC i zapytaj w jaki sposób możesz uzyskać takie informacje.
sly6 Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 jak mozna ,po akcie urodzenia innych dokumentach,jak z np z pracy ,numer pesel
haneczka019 Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 jak mozna ,po akcie urodzenia innych dokumentach,jak z np z pracy ,numer pesel To jest oczywiste, jeżeli posiada się takie dokumenty. Zakładam, że Wolf ich nie ma i dlatego nie zna tej daty. Najprostszy w tym momencie sposób to zadzwonić, albo udać się do USC.
sly6 Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 zle mnie haneczka zrozumialas takie cos jak akta urodzenia sa w archiwach pewnych,gdzie sie pracowalo,itd to samo inne dokumenty,taka osoba czasami duzoo za soba zostawia i mozna cos znalesc po roznych instytucjach ale USC to podstawa
haneczka019 Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 zle mnie haneczka zrozumialas takie cos jak akta urodzenia sa w archiwach pewnych,gdzie sie pracowalo,itd to samo inne dokumenty,taka osoba czasami duzoo za soba zostawia i mozna cos znalesc po roznych instytucjach ale USC to podstawa Aktu urodzenia u byłego pracodawcy raczej nie znajdzie. PESEL to już co innego, ale inna sprawa, że u byłego pracodawcy nikt mu nie udzieli takich informacji, a przynajmniej nie powinien udzielać. Tak jak napisałeś, Urząd Stanu Cywilnego to podstawa i tam się powinien udać jeżeli nie ma innego sposobu na (tu mam na myśli rodzinę) pozyskanie takich informacji.
sly6 Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 haneczka a dlaczego nie powinien,,jak wykaze ze jest Corka?>myslisz kto bedzie sie wzbraniac przed podaniem daty urodzenia rozumiem inne informacje ale data urodzenia...znam inne przypadki ale nie bede pisac bo kto uwierzy
haneczka019 Napisano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Sly to, że ktoś udziela takich informacji nie mając do tego podstaw to mnie wcale nie dziwi, bo sama już spotkałam się z takimi przypadkami. Lecz istnieje u nas coś takiego jak ochrona danych osobowych i nie powinno udzielać się takich informacji osobom postronnym. W jaki sposób Wolf ma udowodnić pani w dziale personalnym u byłego pracodawcy, że jest synem osoby o którą pyta? Pokazując swój akt urodzenia? To nic nie da, tam jest tylko imię i nazwisko ojca, a jak wiadomo nazwiska i imiona się powtarzają. Gdyby ktoś zgłosił się do mnie o takie dane, choćby to miała być sama data urodzenia, odesłałbym taką osobę do USC. Tym bardziej, że mnie w mojej pracy obowiązuje zakaz wykorzystywania jakichkolwiek danych pracowników, klientów, oraz firm współpracujących z moim pracodawcą, do celów innych niż te związane z wykonywaniem mojej pracy. Także, uważam, że USC jest najprostszym rozwiązaniem. Aż z ciekawości muszę zerknąć na wniosek czy jest tam opcja przy wpisywaniu, któregoś z rodziców "nieznany" .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.