Skocz do zawartości

Hotel W Nyc

marmach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja polecałabym zakup NYPassa, choć to oczywiście zależy od tego, co chcesz zobaczyć B)

http://www.newyorkpass.com/

Skorzystałam z trzydniowego i mogę powiedzieć, co zobaczyłam/odwiedziłam za jego pomocą:

- rejs na Statuę Wolności i Ellis Island

- dwugodzinny rejs (prawie) dookoła Manhattanu

- Madame Tussaud's Museum

- Madison Square Garden All Access Tour

- Top Of The Rock Observation Desk (Rockefeller Center)

- NBC Tour

- Empire State Building

- Radio City Music Hall Stage Door Tour

Poza tym oczywiście Central Park, okolice Wall Street i WTC.

Zresztą całość mojej wyprawy znajduje się tutaj: http://www.wroclaw.mm.pl/~jchasez/stany/strona/tpot.htm gdybyś miał ochotę witrualnie zwiedzić Nowy Jork :)

Zakup NYPassa się opłaca, przynajmniej według mnie.

• 3 tygodnie później...

• Odpowiedzi 33
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Joanna30, bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia z NY i CA. Czy mogłabyś napisać mi, ile taka przyjemność Cie kosztowała i jak to sobie zorganizowałaś? Jaki i za ile hotel w NY i w CA, gdzie i za ile wynajęłaś auto w Kalifornii, no i ile kosztuje przelot z NY do CA (jakie linie)?

Myślę sobie, żeby zamiast jechać tylko do NY może warto odłożyć trochę więcej i odwiedzić jeszcze Kalifornię. Potrzebowałby tylko rady jak to zrobić i ile to kosztuje. Mogłabyś udzielić mi stosownych informacji/wskazówek?

Napisano

Dziękuję :)

Co do NY, to my mieszkałyśmy u znajomych, więc to nas nic nie kosztowało. Na wyżywieniu tutaj też zaoszczędziłyśmy :rolleyes:

Za bilet (na wszystkie odcinki trasy) zapłaciłam 3.200 PLN.

Z NYC do LA leciałyśmy American Airlines.

Auto wynajęłyśmy przez jakąś polską stronę, nawet podawaną tutaj na forum, ale nie mogę jej teraz znaleźć... Okazało się, że nasza wypożyczalnia to Dollar, a wypożyczenie auta od niedzieli do niedzieli kosztowało nas 960 PLN (w tym wliczone wypożyczenie GPS). Auto wypożyczasz z pełnym bakiem i możesz oddać z pustym. My przejechałyśmy nim coś koło 480 mil i tankowałyśmy tylko raz, chyba za 20 dolarów, a i tak nie zużyłyśmy całego paliwa :(

Co do hotelu w LA, to nocowałyśmy w Radisson SAS niedaleko lotniska. Jedna z nas jest pracownikiem tej sieci, więc kosztowało nas to o połowę taniej, niż normalnie, więc ta cena nic Ci nie da.

Gdzie stołowałyśmy się w LA to wiesz, bo opisałam to na stronie.

Ja miałam ze sobą coś koło 500 dolarów w gotówce, a i tak wszystkiego nie straciłam.

Wszystkie bilety do parków rozrywki kupowałam przez internet, bo jest taniej, podobnie w przypadku NYPass.

Nie bardzo wiem, co Ci jeszcze podpowiedzieć :)

Napisano

A w jaki sposób udało Ci się zarezerwować bilet powrotny z innego lotniska niż docelowe w tamtą mańkę?? Szukam i szukam w necie biletów open jaw i nie mogę znaleźć, z kolei gdy na stronie przewoźnika osobno wpisuję bilet w jedną, a potem drugą stronę, to wychodzi straszna kwota...Nie wiem zupełnie jak mam się do tego zabrać...

Napisano

pytales sie dlaczego drogo kosztuje ,ze lecisz do NY a wracasz z Kalifornii ?teraz wez mape i zobacz ile musi leciec samolot aby doleciec do wschodniego wybrzeza USA ,plus moze nie byc za duzo miejsca na dany lot wiec i cena bedzie wyzsza itd...

pytasz sie czym mozna sie wybrac na zachod?mozna pociagiem,autobusem lub tez sa linie wewnetrzne w USA,takie jak:

http://www.southwest.com/

tych lini troche jest

Napisano

Mam jeszcze pytanie odnośnie priceline.com

Patrzyłem na formularz rezerwacji, pytają o adres i w rubryce kraj brak Polski. Jest 16 krajów do wyboru, innego z palca nie da się wpisać, brak też opcji "other". Co mam wpisać w takim razie?

Poza tym zauważyłem, że często cena jest tutaj niższa, niż na stronie internetowej hotelu ( i to często dużo niższa - w przypadku jednego hotelu priceline podawał 149 $, a na stronie hotelu było 289 $). Czy cena na priceline jest już ostateczna, czy hotel może coś jeszcze dołożyć? Kurczę, nie chciałbym niespodzianek po dotarciu na miejsce. Ciekaw jestem skąd takie różnice. Skoro korzystaliście z priceline to napiszcie proszę, jakie jest wasze zdanie na tema tej strony i czy macie jakiekolwiek zastrzeżenia? No i co z rubryką Państwo zrobić?? Sorry za takie pytania, ale jestem zielony...

Napisano

marmach wpisz w szukaj ta nazwe priceline i zobaczysz co Ci wyjdzie ...

Joanna a Ci znajomi nie mowia ze jak pracujesz to idz do hotelu?bo czasami takie cos mozna uslyszec od rodziny a co dopiero od znajomych..

przepraszam za ten off topic

Napisano

Jacy znajomi?

Ci, u których nocowałyśmy w NYC?

To są znajomi mojej koleżanki, a właściwie znajomi jej rodziny. Już dawno ją do siebie zapraszali i bardzo chętnie nas ugościli przez te kilka dni. I jeszcze za jedzenie nam płacić nie pozwolili i do knajp na kolację nas zabierali...

Wiem, nie każdy taki jest. Ale oni akurat tacy są :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...