sly6 Napisano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2010 widze ze nadal jest te 3 miesiace w tzw przestrzeni.. co innego obywatel amerykanski ,co innego ktos kto ma podwojne obywatelstwo jak z tym dzieckiem chyba bede musial zadzwonic do strazy granicznej oraz urzedu dla cudzoziemcow aby wyjasnic ta sprawe z dzieckiem lub tez kims doroslym jak postapic kolejna sprawa to ubezpieczenie medyczne ktore nalezy jakos zalatwic a wiec zalatwic numer pesel. co do biletu to racja oraz tez przeslania dokumentow pewnych ale wtedy nalezy miec pewne dokumenty aby w USC to przyjeli ale w urzedzie powiedza jak napisac pismo aby takie cos zlozyc-ktos z rodziny. ps co do biletu to trzeba by bylo sie spytac czy mozliwe jest oraz jaki bylby koszt zmiany nazwiska na bilecie lotniczym
tinki Napisano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2010 Sly6, jestem pelna podziwu dla Twojej wiedzy, naprawde...dobrze ze tutaj jestes na tym forum. Pytales o linki do paszportow, ale powiem Ci ze jak ja szperalam to wtedy jeszcze Aneczka nie powiedziala gdzie zamierza dzidziusia urodzic, wiec patrzylam pod katem urodzenia dziecka w Polsce. Teraz juz wiemy, ze dzidzius sie urodzi w USA. Zanim odkrywlam to forum, na niektore dreczace mnie pytania znalazlam odpowiedz na tej stronie ale mysle ze Ty pewnie juz tam byles http://www.prawoimigracyjneusa.com/pytaniadonas.htm Cytat: 118. Moje dziecko urodzilo sie w USA. Czy moge je zabrac do Polski na rok czasu? Oczywiscie, ze tak. Prosze pamietac tylko aby dziecko mialo tez uregulowana sprawe z obywatelstwem polskim, bo w przeciwnym razie - jako obcokrajowiec - moze byc na terytorium Polski tylko przez 3 miesiace. Poza tym poczytalam tez inne fora, bo najlepiej sie dowiadywac jednak rowniez z opowiesci innych osob, ktore to przechodzily, niz tylko z suchych przepisow. Bo tak jak powiedzialam - PRAWO JEST JEDNO, ALE INTERPRETACJI TEGO PRAWA JEST TYLE ILE URZEDNIKOW. I tez jest prawda ze: co czlowiek to inna historia! Pisze to, bo z wlasnego doswiadczenia, bedac ksiegowa i zarazem kadrowa w Polsce, kazda zmiana jakiegos przepisu przyprawiala mnie o palpitacje serca i zmuszala mnie do szukania odpowiedzi nie tylko u jednej osoby, ale potwierdzalam to przynajmniej u kilku urzednikow, w roznych urzedach, i jezeli co najmniej trzech urzednikow z roznych miast daly mi te sama odpowiedz, to bylam naprawde szczesliwa. Ale czest bylo tak, ze co urzad, to inna odpowiedz. Zreszta sama tez pracowalam wczesniej w Urzedzie Skarbowym i na jeden przepis kazda kolezanka miala innna odpowiedz. To tak na marginesie! Tu masz linki do forum, ktore odwiedzilam. Pozdrawiam http://forum.gazeta.pl/forum/w,22057,76776..._w_usa.html?v=2 http://forum.gazeta.pl/forum/w,22057,31872...ziecka.html?v=2
sly6 Napisano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2010 Prosze pamietac tylko aby dziecko mialo tez uregulowana sprawe z obywatelstwem polskim co to oznacza,to samo jak rodzisz dziecko w Polsce a nie zglaszasz go w polskim USC tzn dziecko jest ale nie ma go w systemie oraz nie ma pewnych papierow oraz numeru PESEL,wiec wystarczy takie cos uregolowac i jest w systemie wiec odpowiedz jest dobra ,ze dopuki sie pewnych spraw nie ureguluje to tak moze byc
aneczka_ Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2010 Bilet kupuje w jedną strone bo jeszcze dokladnie nie wiem kiedy bede wracać. Poza tym bede wracać z męzem wiec zalatwimy to jak juz wroci z Afganistanu. Wiec kupuje tylko bilet w jedna strone dla siebie i dla dziecka (nie zamierzam przez 12 godzin trzymac dziecka na kolanach). W przyszłym tygodniu wyśle mamę na zwiady do urzedu stanu cywilnego. Jesli nie bede teraz kupować biletu w druga strone to mysle ze luz z wyrobieniem nowego paszportu. Co do białego paszportu to czytalam gdzies ze w Usa trzeba dac odciski i mozna wyjechac do Polski a dokumenty wysyłają na polski adres... no ale wole sie upewnic dwa razy czy to napewno tak dziala zeby pozniej nie bylo problemow. Pesel dla dziecka i paszport zalatwie odrazu po przylocie.
sly6 Napisano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2010 taka dziala bialy paszport ,kiedys bylo bez odciskow palcow a teraz musisz czekac na nie aby wyjechac i odebrac go w Konsulacie USA podajesz na tym dokumencie gdzie chcesz to odebrac..
aneczka_ Napisano 27 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2010 czyli ide sie odcisnąc w Usa podaje gdzie chce odebrac (w Polsce?) jesli konsulat to tylko Krakow lub Warszawa, w moim przypadku Krakow bo moj rejon, ale serio trzeba bedzie jechac az do Krakowa zeby to "odebrac"?! i tyle? Oni w tym konsulacie beda mieli te informacje o tym ze ja cos odcisnelam w Usa i przyjezdzam tam ten paszport odebrac?
sly6 Napisano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2010 http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD tutaj masz ze piszesz -zaznaczasz gdzie chcesz to odebrac http://www.uscis.gov/files/form/i-131.pdf pare osob na tym forum jakis czas pisalo o tym ze takie cos zrobili i odebrali... mozesz tez napisac e-mail do Krakowa do Konsulatu USA w tej sprawie .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.