Skocz do zawartości

Karta Płatnicza W Usa

Paweł Janda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pytanie dość banalne, czy europejskie karty płatnicze (przede wszystkim Maestro) są honorowane w USA? Tj. czy posiadając taką kartę mogę wszędzie nią płacić i standardowo wypłacać środki z bankomatu? Wiele osób mówi, że za oceanem główną formą płatniczą dla indywidualnego klienta jest karta kredytowa (co widać kiedy chcemy cokolwiek z USA zamówić) a jak wygląda to z kartą płatniczą?

Pozdrawiam

Napisano

a w jakim banku masz konto?

wiele odpowiedzi tam dostaniesz :)

np nie ktore banki tak maja ze nic nie pobieraja prowizji jak korzystasz z bankomatu w USA lub tez ta kwota jest mala,a uzywaja tych kart bankomatowych

Napisano

Bez problemu płaciłem kartami:

- Visa (kredytowa)

- Visa Electron (płatnicza)

- MasterCard Debit (płatnicza)

bez problemu wypłacałem gotówkę z bankomatów m.in. Fifth Third Bank, First Financial Bank.

Korzystam z usług mBanku.

Jeżeli chodzi o kartę kredytową to zauważyłem, że instytucje typu hotel lub wypożyczalnia samochodów preferują karty kredytowe i generalnie mogą, ale nie muszą, honorować karty płatnicze (debetowe). Musisz się dowiedzieć więcej w miejscu, w którym zamierzasz taką kartą płacić.

Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja polecam konto walutowe w dolarach w WBK + karta (chyba) visa do konta dolarowego za 25 zł nie martwisz się o przelicznik itp co do wypłat z bankomatu nie wiem albo nic albo b. mało

Napisano

Moja visa electron w niektórych sklepach działa a w niektórych nie. Natomiast z kartą visa (kredytowa) nie ma raczej problemów, chociaż ze dwa razy coś nie chciała płatność przejść ale możliwe, że to przez limit.

Napisano

Maestro niestety to roznie z ta karta bywa. Bezpieczniej jest miec VISA, Mastercard. To sie tyczy tez innych krajow, np. Kanady.

Co do WBK, tez mialam to konto i w sumie nie jest zle. Rzeczywiscie karta chodzi i nie ma problemu ani w sklepie ani w bankomacie. Wyplacalam tez pieniadze z konta i rzeczywiscie pobieraja prowizje, ale nie wielkie kwoty, wrecz groszowe.

Pozdrawiam ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...