Mmm3 Napisano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 Witam, to mój pierwszy post więc wypada się przedstawić. Nazywam się Adrian, mam 16 lat i mieszkam w Szwecji. Do Szwecji wyjechałem z powodu rodziców (wiadomo, ojciec dostał pracę i przyjechaliśmy tutaj), jakieś 3.5 roku temu. Moim celem jest wyjazd do USA w wieku 18 lat, nauka tam (pozostaje mi college), oraz zamieszkanie. No i mam w związku z tym parę pytań. 1. Czy mogę tam wyjechać w wieku 18 lat, sam ? 2. Czy mogę tam wyjechać, zapisać się i mieszkać w college'u nie posiadając własnego, prywatnego mieszkania ? 3. Jestem wciąż obywatelem Polski, nie mam szwedzkiego obywatelstwa, tak samo jak moi rodzice. Czy jeśli Polacy będą mogli podróżować do USA bez wiz, mnie to również będzie dotyczyło ? Dodam, że nie jesteśmy również zakwaterowani w Polsce, a mieszkanie sprzedaliśmy. 4. Jeśli powyższe mnie nie będzie dotyczyło, lub jeśli Polacy nie będą mogli podróżować do US bez wiz, jakie są moje szanse na dostanie wizy w takiej sytuacji ? Dodam że nasza sytuacja finansowa nie jest szczególnie mocna. 5. Nie będąc obywatelem USA, mógłbym liczyć na jakąś pomoc finansową gdybym już był na miejscu, lub gdybym już mieszkał w college'u ? Z tego co czytałem studenci mogą liczyć na pomoc finansową rządu, ale tyczy się to tylko obywateli USA. 6. Na co muszę zwracać uwagę w całej tej sytuacji ? Na razie to na tyle. Pozdrawiam.
sly6 Napisano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 a czytales moze czym sie rozni lot w ruchu wizowym i bez wizowym?nadal lecisz jako turysta wiec nie mozesz sie uczyc i zostac ..chyba ze spelnisz warunki jak wiza studencka itd lub tez zmiana status z wizy turystycznej-wizy na status studencki.masz nawet taki temat plusy i minusy ruchu bezwizowego no ale chyba czytales strone Ambasady USA w Polsce czy tez w Szwecji ,bo tam masz odpowiedzi co do wiz studenckich oraz zobacz tez na forum kolejna sprawa to oplaty,jak nie bedziesz miec kasy to wizy nie otrzymasz wiec od tego musisz zaczac plus gdzie jechac-gdzie mieszkac .. Nawet jak bedziesz miec wize studencka to ta wiza nie jest na pobyt staly. co do pobytu stalego masz taka strone rzadowa plus forum w dziale emigracja http://www.uscis.gov/portal/site/uscis czy mozesz w wieku 18 lat leciec,oczywiscie ze tak,mozesz mieszkac tam gdzie Ci powie collegu a co do pomocy to masz juz odpowiedz . ps jak bedziesz miec wazny polski paszport a Polacy beda latac bez wiz turystycznych to bedziesz mogl leciec jako turysta do USA ..
Mmm3 Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 No dobrze, z tego co wyczytałem na stronie USCIS mogę lecieć jako turysta, a potem zmienić na studencką. Mogę też przedłużyć wizę turystyczną. Jak to się ma jednak do zamieszkania na stałe w USA ? Z tego co czytałem obie te wizy wydaje się osobom, które nie chcą mieszkać w USA na stałe. /edit, pomijając ślub z obywatelem USA Nikt z mojej rodziny nie jest obywatelem USA.
Joanna30 Napisano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 Możesz polecieć turystycznie, a potem zmienić satus na studencki - nie wizę turystyczną na studencką. Na terenie USA możesz się starać tylko o przedłużenie wizy turystycznej lub o zmianę swojego statusu na studencki. O wizę studencką musisz się starać poza Stanami. Czym się różnią te dwie sytuacje? Otóż, jak po zmianie statusu z turystycznego na studencki wyjedziesz ze Stanów, to nie będziesz mógł do nich wrócić jako student, tylko będziesz musiał się starać o wizę studencką. Żeby się o takową starać, trzeba spełnic pewne wymagania, a jednym z najważniejszych jest chyba posiadanie odpowiedniej ilości pieniędzy, żeby oplacić pierwszy rok studiów i utrzymać się przez ten pierwszy rok. Niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę. A jeśli przy staraniu sie o wizę powiesz, że zamierzasz zostać w Stanach na stałe to żadnej wizy nie dostaniesz. Z kolei ruch bezwizowy dotyczy tylko wyjazdów turystycznych, żadnych innych. Jeśli chcesz wyjechać do Stanów na stałe, to musisz się starać o wizę imigracyjną. Ale, żeby takową dostać, czy nawet się o nią starać, to trzeba spełnić odpowiednie wymagania. http://polish.poland.usembassy.gov/poland-...rant_visas.html Wizy rodzinne Ciebie raczej nie dotyczą, więc pozostają wizy pracownicze. Uzyskanie takowej jest dość trudne, a i chyba właściwie niemożliwe w wieku 18 lat, bez wykształcenia.
sly6 Napisano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 jak sie zapoznales z ta strona to jest cos takiego jak sponsorowanie pracownicze ,plus na forum jest to opisane .. no i pozostaje loteria wizowa ale o tym tez poczytasz na forum..
rynr Napisano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 5. Nie będąc obywatelem USA, mógłbym liczyć na jakąś pomoc finansową gdybym już był na miejscu, lub gdybym już mieszkał w college'u ? Z tego co czytałem studenci mogą liczyć na pomoc finansową rządu, ale tyczy się to tylko obywateli USA. W USA nie ma darmowych studiów. Musisz mieć kasę, żeby cokolwiek zacząć. Nawet na wizie studenckiej nie zarobisz wiele, bo możesz pracować tylko pół etatu na terenie uczelni. Cena za semestr wynosi zazwyczaj kilka tysięcy USD, nie mówiąc już o kosztach utrzymania.
gal Napisano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 http://www.fulbright.edu.pl/ Program fulbrighta jest dla studentow WYBITNOSCI konczacych studia nie rozpoczynajacych, badz naukowcow artystow itd itp ale juz majacych jakies osiagniecia.
Mmm3 Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 No to widzę że niedobrze to wygląda, loteria nie dość że nie jest teraz dla Polaków to mimo wszystko i tak liczyłby się fart i sytuacja finansowa. Co do studiów to wiem że koszta są dosyć wysokie, ale pieniądze zawsze można załatwić, zresztą 3-4k$ za 1 semestr tak drogo nie wygląda. To pytanie zaliczałoby się już do działu B-1/2, ale żeby nie robić kolejnego tematu, zapytam tutaj: Jakie warunki musiałbym spełniać żeby dostać taką wizę ? Oczywiście pieniądze na pobyt, to wiem. Ale coś jeszcze ? Zakwaterowanie (hotel by wystarczył ?), coś poza tym ? Musiałbym podawać co dokładnie zamierzam tam zwiedzać czy brać udział w jakichś wycieczkach ? A może wystarczyłoby samo zakwaterowanie + pieniądze na pobyt, pieniądze i oczywiście jeszcze na rozrywkę bo nigdy nie wiadomo ile i na co bym wydał poza zaplanowanymi rzeczami. Mógłbym tam jechać sam bez starszego rodzeństwa ani rodziców w wieku 16 lat ? (Chciałbym jechać w wakacje 2011, 17 lat kończę we wrześniu). Urządzał sobie ktoś taki wyjazd na wakacje i wie może, ile mniej więcej kosztuje pobyt w jakimś hotelu (bez 5gwiazdkowych bo bym zbankrutował ) na 2 miesiące i inne podstawowe rzeczy, aby tam wyżyć przez te 2 miesiące ? Z przekonaniem konsula raczej nie byłoby problemu, mam tu znajomych, rodziców, szkołę, chciałbym trochę zwiedzić bo na wakacjach poza krajem (jak mieszkałem w Polsce, lub teraz w Szwecji) nie byłem, zobaczyć trochę rzeczy jak tam wygląda, jakbym się dogadywał z ludźmi, etc. Wiadomo miałbym na to tylko 2 - 2.5 miesiąca, ale na początek wystarczy Wybaczcie że nie szukam, mam takie dosyć "rozległe" pytania i zamiast szukać wolę zapytać w swoim temacie Pozdrawiam
sly6 Napisano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2011 niby kasa,cos co Cie trzyma plus to co chcesz tam robic i gdzie spac zwieksza Twoje szanse na wize ale to nie jest 100% bo reszta to zachowanie na rozmowie,odpowiedzi z sensem i takie aby nie bylo watpliwosci po co lecisz oraz wez takie cos pod uwage ze bedziesz miec 16 lat a wiec musisz pokazac ze nie majac w USA nikogo dasz sobie rade bo w Szwecji masz szkole,dom,rodzicow a w USA? sa osoby nawet mlodsze ze dostaja wizy ale One lecialy do kogos,lecialy z kims a nie same i do nikogo poczytaj strone Ambasady USA w Szwecji jakie dokumenty moga byc potrzebne .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.