Skocz do zawartości

Prawo Jazdy

filwar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Już ja bym nie wsiadł w Polsce do samochodu z kierowcą który zdał prawo jazdy w USA a potem je tylko wymienił w WORD po zdaniu testów. Ciekawe jak poradzi sobie taki kierowca z manualną skrzynią biegów skoro w Stanach jeździ na automacie. ;)

• Odpowiedzi 37
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

W wiekszosci, ale jest duzo aut z manualna skrzynia biegow. Co zas do samej techniki jazdy... W Polsce nie ma zadnej kultury jazdy ZERO w porownaniu do kultury jazdy w USA.

Napisano

Witam,

Zaintrygowała mnie informacja o Międzynarodowym Prawie Jazdy...

Czy nie jest już przypadkiem tak, że obecnie nie trzeba już posiadać Międzynarodowego Prawa Jazdy i bez problemu można na Polskim jeździć?

Gdzieś wyczytałam, że nawet Amerykańska Policja bardziej przychylnie patrzy, gdy pokaże się Polskie a nie Międzynarodowe.

Niestety, nie pamiętam już źródła mojej informacji.

Pozdrawiam.

Napisano

wedle przepisow powinnas miec miedzynarodowe prawo jazdy ale to jest teoria a praktyka czasami pokazuje cos innego,wszystko zalezy od tego ktos Nas kontroluje ;)

Napisano

jak sly6 napisal zalezy kto i gdzie cie kontroluje. ja znam pare osob ktore dostalo mandat za nie posiadanie miedzynarodowego prawka, ale takze znam pare osob ktore przez lata jezdzily na swoim krajowym i przy zatrzymaniu nie mieli problemow. ja przez jakis czas jezdzilam na miedzynarodowym i przy zatrzymaniu nie mialam najmniejszych problemow.

poza tym nie rozumiem tej checi posiadania amerykanskiego prawka przez wielu przyjezdzajacych do usa na wakacje? ja jestem zdania, ze jak zdasz w polsce na prawko to bedziesz mial wiecej umiejetnosci za kierownica niz jak sie zda w usa i wymieni w pl na polskie. co tak wszyscy na latwizne chca isc w dzisiejszych czasach?

Napisano
Gdzieś wyczytałam, że nawet Amerykańska Policja bardziej przychylnie patrzy, gdy pokaże się Polskie a nie Międzynarodowe.

W kwestii formalnej: "Amerykanska Policja" nie kontroluje praw jazdy. Robia to policje lokalne: stanowe i miejskie, bo tak jest ten system zorganizowany. Tak wiec policja miasta Chicago moze i patrzy przychylnie na polskie prawo jazdy ale nie znaczy to nic w, powiedzmy, Bardstown, KY.

Miedzynarodowe prawo jazdy jest miedzy innymi po angielsku i pozwala zrozumiec Amerykanom o czym jest mala tajemnicza karta z napisem "prawo jazdy". Moze ulatwic zycie wiec dlaczego go nie miec?

"Amerykanska Policja" trzymajac sie twojego nazewnictwa to FBI.

Napisano
jak sly6 napisal zalezy kto i gdzie cie kontroluje. ja znam pare osob ktore dostalo mandat za nie posiadanie miedzynarodowego prawka, ale takze znam pare osob ktore przez lata jezdzily na swoim krajowym i przy zatrzymaniu nie mieli problemow. ja przez jakis czas jezdzilam na miedzynarodowym i przy zatrzymaniu nie mialam najmniejszych problemow.

poza tym nie rozumiem tej checi posiadania amerykanskiego prawka przez wielu przyjezdzajacych do usa na wakacje? ja jestem zdania, ze jak zdasz w polsce na prawko to bedziesz mial wiecej umiejetnosci za kierownica niz jak sie zda w usa i wymieni w pl na polskie. co tak wszyscy na latwizne chca isc w dzisiejszych czasach?

Nie rozumiesz ? To proste .Szesnastolatek przyżdża na wakacje do USA na dwa miesiące i we wrzesniu wraca do Polski ,do szkoły i ma czym zaszpanować przed kumplami.Z kieszeni wyciąga amerykanskie prawko ;) Ale to tylko marzenia ;)

• 1 miesiąc później...
Napisano

Tyle zachodu żeby tylko zaszpanować przed kumplami? Znam lepsze sposoby na spędzenie wolnego czasu niż robienie prawka dla szpanu :-) BTW Ile kosztuje zrobienie prawka w USA?

Napisano
Tyle zachodu żeby tylko zaszpanować przed kumplami? Znam lepsze sposoby na spędzenie wolnego czasu niż robienie prawka dla szpanu :-)

Nie wiem, jak to jest teraz, ale jeszcze kilka lat temu polski obywatel mogl zamienic amerykanskie prawo jazdy na polskie, bez zdawania jazd.

BTW Ile kosztuje zrobienie prawka w USA?

W Kalifornii $31. Gdyby sie nie zdalo jazdy, to za nastepne podejscie placi sie $6. Kursy na prawo jazdy nie sa obowiazkowe, mozna cwiczyc jazdy z osoba dorosla, ktora ma prawko. Duzo taniej niz w Polsce, co? Jak wiele rzeczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...