Skocz do zawartości

Wasze Wizyty W Konsulacie W Tym Roku :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie mam jak długo jest ważne potwierdzenie opłaty za rozpatrzenie wniosku ?? Czy jeżeli teraz wpłacę pieniądze to w lutym mogę wypełnić wniosek i umówić się na spotkanie i to potwierdzenie będzie ważne ??

• Odpowiedzi 2,4 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Byłam w Krakowie w poniedziałek. Rozmowa była krótka, nie wiem czy trwała dwie minuty. Pierwsze pytanie konsula było, czy mówię po angielsku. Potem już spokojnie rozmawialiśmy w jego języku.

Wiza turystyczna na 10latek. :) Bardzo się cieszę.

Napisano

Wyjazd na wycieczkę do USA na dziesięć dni, organizowaną przez liceum. Było nas 44 osoby, jedna osoba wizy nie dostała.

Konsul w sumie więcej śmiał się niż był poważny. Na początku zapytał się czy mówię po angielsku, potwierdziłam, że tak i zaczęliśmy.

Pogadaliśmy o moich planach na przyszłość, o moim hobby, które wynikło w sumie w tej rozmowie z planów na przyszłość. Na koniec życzył mi powodzenia w realizacji i powiedział, że trzyma kciuki (byłam bardzo mile zaskoczona). :) Oraz pożyczył miłej wycieczki. Między czasie kazał mi jeszcze przyłożyć palec do czytnika, zeskanował kody z dokumentów, i w sumie tyle.

Wczoraj paszport był już do odebrania. :)

Napisano

Byłam dziś na rozmowie, dostałam wizę! Opiszę może po krótce sytuację. A więc tak, było całkiem sporo osób i najwięcej to chyba babć, i raczej każda wizę dostała. Nie patrzyłam na dosłownie każdego ale z tego co widziałam to tylko jeden chłopak wyszedł z paszportem, taki młody jakby do gimnazjum chodził. Ogólnie była taka sytuacja że Pani przy odciskach zapytała czy wypełniłam dwie petycje i wtedy mnie to pytanie zastrzeliło, myślę sobie że to już koniec, no bo wypełniłam wniosek ponad miesiąc temu i napisałam tam że do narzeczonego itp....a więc ostrzegam Was że oni mają w to wszystko wgląd! Ale wybrnęłam mówiąc że tamtem był już nie aktualny z kilku przyczyn. Ok nadeszła moja pora, podchodzę do pierwszego okienka a tam Pan w średnim wieku, wygląda na miłego. Pierwsze pytanie po polsku, standardowe:

- "jaki jest Pani cel podróży?"

- chciałabym odwiedzić i spędzić trochę czasu z host rodziną

- (przechodzi sam na angielski) have you ever been to the US?

- Yes, twice, on exchange program, high school.

- You finished school?

- Yes, high school, in America.

- How long are you planning on staying?

- About two months.

- What do your parents do?

- What kinda car does your father drive? (pytanie które mnie zaskoczyło i zbiło z tropu)

- What model?

- I don't really know (uśmiecham się i on też)

Potem coś klika na klawiaturze i mówi że wszystko ok, i że paszport przyjdzie z wizą do kilku dni. Byłam tak zadowolona że na jego "have a safe trip" odpowiedziałam "thank you, you too" :D.

Ogólnie to się super cieszę, nie było pytań o obecną naukę czy pracę. Byłam bardzo zestresowana ale próbowałam to ukryć i chyba się udało. Myślę że najlepiej to starać się nawiązać dobry kontakt wzrokowy (choć nie zawsze jest to trudne bo oni zawsze tylko piszą na klawiaturze) i normalnie, spokojnie odpowiadać. Fajny gostek to był :D.

Mam nadzieję że nie okaże się że mi przysyłają paszport bez wizy, jak to w kilku przypadkach :).

Jeszcze pytanie, bo on nic nie powiedział na jakiś czas ta wiza i czy wielokrotnego czy też nie użytku, oni zawsze to mówią NAWET jeżeli faktycznie jest powiedzmy na 10 lat i nie jedno razowa?

- Who is sponsoring this trip?

- My parents

Napisano

jak nie wykryli klamstwa w dokumentach ,odpowiedziach np zakaz wjazdu to odbierzesz paszport z wiza w TNT :)

mi nikt nic nie mowil a dostalem na 10 lat wklejke :)

a i pamietaj ze ta wiza nie jest dana na 10 lat ,bedziesz o 1 dzien dluzej w USA niz masz napisane w I-94 i tej wizy nie masz waznej .

Napisano

rozumiem....ale powiedzmy że pisze że na 10 lat, ale wracam do kraju o czasie po tej wizycie, zgodnie z l-94, czy potem mogę znów jechać już bez udania się do konsulatu? Jak to działa? A jeśli tak nie działa, to jaki sens w tym czy różnica czy wiza jest na 10 lat czy 6 miesięcy?

Napisano

odpowiedzialas juz sobie na to pytanie

tak to dziala :)

poczytaj na stronie Ambasady kiedy sie idzie po nowa wize :) kiedy nalezy wyslac wniosek od nowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...