Skocz do zawartości

Wasze Wizyty W Konsulacie W Tym Roku :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Już po wszystkim. Pod konsulatem byłem około 8-mej. Czekało już około piętnaście osób. Na masz została wciągnięta flaga i po chwili wyszedł chłopak zbierać paszporty i wnioski. Tłumek szybko gęstniał. Pierwsza grupa ludzi, około 12-tu, została poproszona do konsulatu. Po pewnym czasie wyszedł po drugi plik paszportów. Do tej grupy już się załapałem. Przypomniał o zakazie wnoszenia elektroniki. Pouczył, gdzie i jak odbiera się paszporty z wizami i zniknął. O 8:25 poproszono moją grupę do wejścia. W środku wyczytani po nazwisku, podchodzili i skanowali palce. Po skanowaniu pobieranie numerka i czekanie. Część osób poproszono o zrobienie nowego zdjęcia. Jakimś cudem pobrałem numerek 9. Usiadłem na poczekalni i czekałem kilka minut. Po chwili wyświetlacz na ścianie został włączony i zaczęły się rozmowy. Na początku jedno stanowisko, po chwili drugie i trzecie. Czwarte,przy mnie, nie przyjmowało. Szybko nadeszła moja kolej:

Ja: dzień dobry

K: dzień dobry. Czy ma pan rodzinę w stanach?

Ja: tak. Człowiek do którego jadę to brat mojej mamy

K: gdzie i na jak długo?

Ja: na pięć dni do nowego jorku i dzień lub dwa do waszyngtonu

K: czym się pan zajmuje?

Ja: pracuję w domu kultury jako konserwator

K: ale gdzie?

Ja: w moim miasteczku

K: gdzie pan był ostatnio na wakacjach?

Ja: w chinach

K: podobało się panu w chinach?

Ja: chiny są świetne! Szanghai to bardzo nowoczesne miasto

K: no tak (pokiwał głową)

Cały czas pisał coś na komputerku i bardzo dużo przeglądał. Gdy zadawał pytania to trzymał ze mną kontakt wzrokowy. Na poprzedniej rozmowie popatrzał na mnie tylko raz. Po chwili odłożył mój paszport z wnioskiem na kupkę z innymi.

K: proszę położyć palec wskazujący na skanerze.

Zeskanował, podał mi kartkę z instrukcjami dotyczącymi odbioru paszportu.

K: proszę pana, ja widzę że wszystko jest dobrze. Otrzymuje pan wizę. Odebrać musi pan ...itd,itp...

Ja: na 10 lat?

K: tak na dziesięć lat.

Ja: dziękuję i do widzenia

K: do widzenia.

Tyle. Po 30 minutach w konsulacie, byłem już na zewnątrz. Nawet nie jestem w stanie podać ile było odmów bo byłem na samym początku.

• Odpowiedzi 2,4 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Super, gratuluję :)

Miałes rozmowe po angielsku? No i to miejsce TNT wybierasz kiedy?. Jak wchodzisz do ambasady, bo czytalam na forum, ale niegdy nie wiem.

Napisano

Rozmowa cały czas po polsku choć napisałem we wniosku że znam angielski. A ! I pierwsze pytanie brzmiało: jaki jest cel pańskiej wizyty? Odpowiedziałem że zwiedzanie. Reszta tak jak pisałem. A miejsce gdzie chcesz odebrać paszport, ustalasz sam, przez internet, w czasie umawiania się na termin rozmowy.

Napisano

Już po wszystkim. Pod konsulatem byłem około 8-mej. Czekało już około piętnaście osób. Na masz została wciągnięta flaga i po chwili wyszedł chłopak zbierać paszporty i wnioski. Tłumek szybko gęstniał. Pierwsza grupa ludzi, około 12-tu, została poproszona do konsulatu. Po pewnym czasie wyszedł po drugi plik paszportów. Do tej grupy już się załapałem. Przypomniał o zakazie wnoszenia elektroniki. Pouczył, gdzie i jak odbiera się paszporty z wizami i zniknął. O 8:25 poproszono moją grupę do wejścia. W środku wyczytani po nazwisku, podchodzili i skanowali palce. Po skanowaniu pobieranie numerka i czekanie. Część osób poproszono o zrobienie nowego zdjęcia. Jakimś cudem pobrałem numerek 9. Usiadłem na poczekalni i czekałem kilka minut. Po chwili wyświetlacz na ścianie został włączony i zaczęły się rozmowy. Na początku jedno stanowisko, po chwili drugie i trzecie. Czwarte,przy mnie, nie przyjmowało. Szybko nadeszła moja kolej:

Ja: dzień dobry

K: dzień dobry. Czy ma pan rodzinę w stanach?

Ja: tak. Człowiek do którego jadę to brat mojej mamy

K: gdzie i na jak długo?

Ja: na pięć dni do nowego jorku i dzień lub dwa do waszyngtonu

K: czym się pan zajmuje?

Ja: pracuję w domu kultury jako konserwator

K: ale gdzie?

Ja: w moim miasteczku

K: gdzie pan był ostatnio na wakacjach?

Ja: w chinach

K: podobało się panu w chinach?

Ja: chiny są świetne! Szanghai to bardzo nowoczesne miasto

K: no tak (pokiwał głową)

Cały czas pisał coś na komputerku i bardzo dużo przeglądał. Gdy zadawał pytania to trzymał ze mną kontakt wzrokowy. Na poprzedniej rozmowie popatrzał na mnie tylko raz. Po chwili odłożył mój paszport z wnioskiem na kupkę z innymi.

K: proszę położyć palec wskazujący na skanerze.

Zeskanował, podał mi kartkę z instrukcjami dotyczącymi odbioru paszportu.

K: proszę pana, ja widzę że wszystko jest dobrze. Otrzymuje pan wizę. Odebrać musi pan ...itd,itp...

Ja: na 10 lat?

K: tak na dziesięć lat.

Ja: dziękuję i do widzenia

K: do widzenia.

Tyle. Po 30 minutach w konsulacie, byłem już na zewnątrz. Nawet nie jestem w stanie podać ile było odmów bo byłem na samym początku.

no i spoko...zero sciemy...
Napisano

hej wszystkim :) The current status of your passport is In Transit From Post ;) taka informacje zobaczylam na poczcie z info. zwrotna wiecie moze co z paszportem :) bo jakos nie kapuje ;d

Napisano

Dzięki wszystkim za dobre słowo :) Od dziecka chciałem zobaczyć nowy jork. Teraz mogę to zrealizować. A tak na marginesie to żenujące jest kłamanie na anonimowym forum. W wielu postach, wielu userów można to wyczuć na kilometr...Po co to robić ? W czym to pomaga?

Bardzo chętnie będę tu zaglądał, i jeśli komuś będę mógł pomóc w jakimś temacie - proszę pytać. Na pytania lotnicze w szczególności.

Napisano

Hej,

za chwile bede starac sie o wize B2 i mam kilka pytań:

1. studiuje (5 rok UW , Zarzadzanie, zaoczne) i pracuje - jak mam to rozegrac we wniosku wizowym?

2. j/w - czy to jest wytarczajacy powód dla konsula, że jade tylko i wyłacznie na 9 dni urlopu i że już kupiłam bilet i zabookowałam hotel, i nie nie zamiariu byc w us, ani dnia dlużej?

3. wynagrodzenie - wpisujemy brutto czy netto?

4. we wniosku wizowym - moje nazwisko ZAWSZE z polskimi znakami? czy tylko w pierszej rubryce?

Napisano

1. Wybierasz jedno albo drugie - na rozmowie możesz doprecyzować.

2. Nie i raczej nie mów, że masz już bilet i hotel, bo odradzają kupowanie biletu, dopóki nie otrzyma się wizy.

3. Jak Ci wygodniej.

4. Tylko w pierwszej rubryce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...