Legalna Blondynka Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Napisano 9 Marca 2011 Czesc! Jestem tu nowa ale napisze w tym temacie, bo bezposrednio mnie on dotyczy. Wczoraj zostala mi odrzucona aplikacja o wize. Wydawalo mi sie, ze babka baaaaaaaaardzo nie lubi Polakow, byla wrecz wredna. Nie wiem czy wplyw na odmowe wydania wizy ma fakt, iz bylam zona Araba i mam wizy w paszporcie z Libii i Egiptu. Czy powinnam wyrobic nowy paszport????
sly6 Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Napisano 9 Marca 2011 a nic nie piszesz Legalna-blondynka do kogo chcialas leciec,po co,na ile czasu,czy kogos masz w USA.. kolejna sprawa to co masz tutaj w Polsce-pracujesz-uczysz sie? nawet jak wymienisz paszport to bedzie w systemie ze bylas na rozmowie .Kolejna sprawa jak masz dlugo wazny paszport.
Legalna Blondynka Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Napisano 9 Marca 2011 a nic nie piszesz Legalna-blondynka do kogo chcialas leciec,po co,na ile czasu,czy kogos masz w USA..kolejna sprawa to co masz tutaj w Polsce-pracujesz-uczysz sie? nawet jak wymienisz paszport to bedzie w systemie ze bylas na rozmowie .Kolejna sprawa jak masz dlugo wazny paszport. Czesc!! Dziekuje za odpowiedz. Sprawa jest skomplikowana. Nie mieszkam w Polsce. Mieszkam w Londynie w UK od 4 lat. Jestem self employed, jestem samotna matka, mieszkam tylko z synem, ktory chodzi tu do szkoly od trzech lat, ma 9 lat, mowi swietnie po angielsku. Wynajmuje tu mieszkanie. Jestem tez wolontariuszem British Red Cross tutaj w Londynie. Do USA chcialam wjechac na wizie turystycznej B2 i to o nia sie ubiegalam. Prawde mowiac mam w USA przyjaciela, ale wyjazd tam mialby byc typowo turystyczny, chcialam leciec na 2 tygodnie, gora miesiac w porze letniej. Ostatnia moja wiza z Libii pochodzi z maja 2007, kiedy to ostatni raz widzialam ex meza. Nie mniej jednak mam wiele wiz i pieczatek arabskich z okresu, gdy bylam jego zona. Czy uwaza Pan, ze mialo to wplyw na odmowe wydania mi wizy. Dobrze zarabiam, £2000 miesiecznie, raczej nie narzekam. Mam tu w UK rodzine, ktora podobnie jak ja mieszka tu na stale (rodzice i rodzenstwo). Na dokumencie, ktory babka mi wydala jako powod odmowy jest napisane, ze powodem odmowy jest brak silnych srodkow, trzymajacych mnie z dala od USA. Nie wiem jak to napisac po polsku. W jezyku angielskich pisze: '...you did not demonstrate strong ties outside USA'...... Moim zdaniem jest to bzdura wyssana z palca. Poniewaz mam tutaj prace, moje dziecko chodzi tutaj do szkoly, prowadzimy tutaj normalne, przyzwoite zycie, mam tu rodzine, w wolnym czasie jestem zwiazana z British Red Cross charity, dla ktorych udzielam sie charytatywnie. Mimo wszystko, nawet nie mialam okazji powiedziec o tym tej wrednej 'consular officer'. Rozmowa przebiegla bardzo szybko i kobieta sprawiala wrazenie, jak gdyby chciala sie mnie jak najszybciej pozbyc. Nie mialam okazji powiedziec, ze mam dziecko ani, ze jestem wolontariuszem. Pytala glownie o zarobki, prace, od kiedy pracuje, etc... No i o te wizy. No i jest jeszcze cos. Ze strachu o te wizy minelam sie z prawda. Nie powiedzialam, ze ow Arab byl moim mezem, tylko ze odwiedzalam przyjaciela w Libii. (SIC!!) Wiem, jestem glupia. To pewnie z nerwow, ze stresu i z braku przygotowania tak sie zamotalam. Prosze, poradz mi, co mam robic? Do USA chcialam leciec sama, bez dziecka, na wakacje.
Legalna Blondynka Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Napisano 9 Marca 2011 ps. Moj paszport jest wazny do listopada 2013, czyli jeszcze przez nastepne 2 i pol roku, aczkolwiek zawsze moge go 'ZGUBIC' i wyrobic nowy, w ktorym nie bedzie zadnej wizy. Bardzo prosze o rady.
sly6 Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Napisano 9 Marca 2011 mozesz i 100 razy wymienic paszport ale tego co jest zapisane w systemie nie wymarzesz jak sama napisalas za duzo bylo ale abys dostala wize a jak jest duzo ale to sie wychodzi bez wizy,czy Ty bys komus uwierzyla jakby tak mowil-chociaz mialby dobre intencje?a no nie kazdemu prawda.. nie wiem czy wiesz ale trudno jest dostac wize w UK niz w Polsce..tak bylo kiedys i tak jest teraz nawet jak juz jestesmy w Unii..wiele bylo artykulow o tym w gazetach. Nie ma tez za duzego znaczenia ze sie udzielasz ,ze masz dziecko i lecisz bez dziecka ile to rodzicow polecialo bez meza,dzieci i zostalo tam nielegalnie lub tez wzielo slub i legalizowalo pobyt..a przeciez mialo na czas wrocic do rodziny...\ a wpisalas w ds 160 ze lecisz do tej osoby-znajomego?
Legalna Blondynka Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Napisano 9 Marca 2011 Nie, napisalam, ze chce leciec na wakacje ale odpowiedzialam tez na pytanie czy mam kogos w US, trzeba bylo podac dane, wiec podalam jego imie i nazwisko i miejsce zamieszkania. Myslisz, ze bede mogla ponownie sie ubiegac o wize za jakis czas? Jakie bledy popelnilam? Co mowic nastepnym razem? Bede wdzieczna za kazda podpowiedz. I kiedy mozna sie nastepnie umowic na kolejny interview?
sly6 Napisano 9 Marca 2011 Zgłoś Napisano 9 Marca 2011 wiele razy na forum bylo podawane ze jesli dziewczyna-kobieta leci do znajomego to moze chciec tam zostac i teraz jednym sie udaje dostac wize a innym juz nie ,,i tutaj bym sie skupil oraz na tym bylym mezu ze dobrze nie odpowiedzialas.. a kiedy mozesz isc?juz jutro ale dobrze przemysl teraz co masz mowic i jak mowic a co masz mowic?za duzo nie krecic oraz mowic to samo co za 1 razem aby teraz powiesz o mezu a nie o przyjacielu ..
Paweł Janda Napisano 10 Marca 2011 Zgłoś Napisano 10 Marca 2011 No niestety, @sly6 ma rację, jeżeli ubiegamy się o wizę za granicą, to urzędnik czasami z góry założy, że skoro wyemigrowaliśmy raz, to czemu nie mielibyśmy tego zrobić ponownie?
sly6 Napisano 10 Marca 2011 Zgłoś Napisano 10 Marca 2011 podobne myslenie masz tez w Polsce jak idzie kobieta-dziewczyna na rozmowe i to nalezy miec na uwadze.
miiku Napisano 14 Marca 2011 Zgłoś Napisano 14 Marca 2011 Witam! W tym roku chciałabym polecieć do USA - po maturze. W celach czysto turystycznych - to będą moje najdłuższe wakacje w życiu i chcę to wykorzystać. Chcę lecieć z moim chłopakiem do jego rodziny na Florydzie. Wypełniłam już podanie, zapłaciłam, umówiona jestem na spotkanie na ten czwartek na godz. 9:45. Po przeczytaniu wielu wypowiedzi mam mieszane odczucia. Czy mam szanse na uzyskanie wizy? Jakie dokumenty mogłabym zabrać dodatkowo aby uwiarygodnić moje zamiary? Na pewno wezmę zeznanie podatkowe moich rodziców i moje własne - gdyż dorabiam dodatkowo. Dodam, że to moja pierwsza próba. Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.