sly6 Napisano 2 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2011 niby wszystko OK ale to dotyczy wszystko terenu Polski jak jest z zatarciem jeszcze raz radze kazdemu spytac sie w Konsulacie jak sie patrzy na takie osoby,juz raz ktos napisal taka rozmowe ze ktos powiedzial-przeciez mnie nie ma juz w rejestrze ale w Konsulacie powiedzieli ze wedle prawa USA nadal ta osoba jest karana bo mozna znalesc duzooo na roznych forach odpowiedzi ale to sie tyczy spraw w Polsce i tego co sie dzieje z urzedami Polskimi i prawem Polskim
karina Napisano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2011 Sly piszesz o formie DS-230. Z tego co sie orientuje taka forme sklada sie starajac sie o wize imigracyjna w Polsce.Who completes the forms DS-230? You and each family member who will travel to the United States with your under your visa category must complete the DS-230 Part I and Part II. Z przepisow o prawie emigracyjnym wynika, ze: Po slubie z obywatelem amerykanskim - chcac zalegalizowac swoj status w USA - nalezy wyslac do USCIS nastepujace dokumenty: a) Forma I-130 => petycja obywatela USA skladana na malzonka Forma I-485 => petycja o zalegalizowanie statusu na terenie USA c) Forma G-325a => 4 sztuki na zone i 4 sztuki na meza 2 SZTUKI ALBO WRECZ JEDNA SZTUKA. d) Forma I-765 => nie jest wymagana, ale jesli ktos chce pracowac, to jest to forma o pozwolenie na prace ( otrzymuje sie je bardzo szybko, zaraz po pobraniu odciskow palcow - max. czas oczekiwania to okolo 90 dni ) e) kopia aktu slubu f) kopia aktu urodzenia osoby, ktora jest mezem/zona obywatela USA => akt urodzenia musi byc przetlumaczony na jezyk angielski; nie jest wymagane tlumaczenie przysiegle ani podpisane przez notariusza g) kopia aktu naturalizacji obywatela USA badz paszportu amerykanskiego ( ja zawsze radze robic kopie obu tych dokumentow ) h) kopia paszportu osoby poslubionej przez obywatela USA, w tym kopia wizy wjazdowej oraz kopia I-94 i) zdjecia ( twarza wprost do aparatu fotograficznego, nie bokiem ! ) - najlepiej 2 sztuki zdjec obywatela USA, 4 sztuki zdjec osoby starajacej sie o Green Card j) Forma I-864 => podpisana w obecnosci Notary Public ( czasem wymagana jest tez forma I-864a ) TA FORMA NIE JEST PODPISYWANA PRZY NOTARY PUBLIC, JUZ DAWNO ZNIESIONO TAKI NAKAZ k) kopie podatkow z ostatnich 3 lat ( obu osob czyli obywatela USA oraz jego zony/meza jesli pracowal/a i rozliczal/a sie - nie ma znaczenia, ze ktos pracowal nielegalnie - jesli ktos placil podatki to MUSI dolaczyc kopie, w przeciwnym razie peycja o Green Card bedzie oddalona podczas interview ) TEZ NIEPRAWDA - OSOBA, KTORA STARA SIE O GREEN CARD NIE MUSI W OGOLE POKAZYWAC SWOICH PODATKOW, BO NIE MAJA ONE ZNACZENIA CHYBA, ZE KTOS MA PRZEPRACOWANE 40 KWARTALOW I NIE POTRZEBUJE W OGOLE SPONSORA. W INNYM PRZYPADKU, CZYLI PRAWIE W KAZDYM, LICZA SIE PODATKI SPONSORA. KOPIE PODATKOW Z OSTATNIEGO ROKU, 3 LATA NIE SA PRAWNIE WYMAGANE. WYMAGANE SA ZA TO INNE DOKUMENTY NP. KOPIE CZEKOW Z OST. 6 MIESIECY BADZ LIST OD PRACODAWCY NAPISANY W SPOSOB W JAKI ZYCZY SOBIE URZAD. JESZCZE NIE SLYSZALAM ZEBY URZAD ODDALIL SPRAWE APLIKANTOWI NA GREEN CARD JESLI TA OSOBA NIE PRZYNIOSLA SWOICH PODATKOW.. MOZNA TEZ STARAC SIE O DOKUMENT NA PODROZOWANIE. KOPIA PASZPORTU AMERYKANSKIEGO NIE JEST W OGOLE WYMAGANA. WYMAGANA JEST KOPIA AKTU URODZENIA (PLUS TLUMACZENIE, JESLI TAKOWE JEST POTRZEBNE) ORAZ AKTU NATURALIZACJI (JESLI OBYWATEL JEST NATURALIZOWANY)
Beatryczka Napisano 20 Marca 2012 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Przepraszam,ale szukam i szukam i nie moge znalesc,a potrzebuje waszej pomocy.Mianowicie mam kolezanke ktora jest w USA od 20 lat i konczy jej sie zielona katra w 2013 roku .W grudniu 2011 roku dostala wyrok w sadzie,bo polkocila sie z mezem i zadrasnela go nozyczkami,jaki dokladnie to nie wiem ale musi teraz raz w tygodniu chodzic na spotkania i raz w miesiacu sie meldowac.Teraz jest juz po rozwodzie i maz ja ciagle nachodzi i obiecuje jej ze to wszystko wycofa,ona jest bardzo zalamana ,przezywa to wszystko i nie bardzo umie sie poslugiwac komputerem ,wiec postanowilam jej w jakis sposob pomoc choc nie wiem jak wiec zwracam sie do was forumowiczow bo wiem ze sa tu osoby ktore znaja sie na prawie i poswiecaja tu swoj czas wolny aby pomoc.Jest to bardzo szlachetne z ich strony,kiedys jak tu czytalam przed wyjazdem do USA 2,5 roku temu to P.Karina bardzo duzo pomagala i sly,i inni ,widze ze sa tu i dzis ,za co dziekuje.Moje pytanie jest natomiast takie czy ona ma czego sie obawiac ,ze nie przedluza jej zielonej karty po tym co sie stalo???Czy moze grozic jej deportacja???Jak ona ma sie bronic i czy jej maz moze to wycofac skoro uplynelo juz 4miesiace???Jezeli ktos moze mi pomoc i mojej kolezance bardzo prosze o odpowiedz nawet na meila.www.Betfestend@poczta.onet.pl z gory serdecznie dziekuje
sly6 Napisano 20 Marca 2012 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 to dobrze ze ma Ciebie i ze mozesz sie zapytac i chcesz to zrobic a to duzooo jest w tym swiecie-zyciu ze wogole zawracasz sobie tym glowe i poswiecasz swoj czas.. co do tej znajomej to napisz do Kariny-mozecie isc do prawnika od prawa karnego aby sie spytac jak kto jest prawnie rozwiazanie takie cos jak wycofanie ale z 2 strony jak byl i jest wyrok to ? moze cos kzielu doda jako aktywny i dobry uzytkownik
kzielu Napisano 20 Marca 2012 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Konczy jej zielona karta 10-letnia czy 2-letnia (conditional) ? Pytanie to bardziej kaliber Kariny raczej, ale na moj gust jezeli dwuletnia i przed nia Removal of Conditions to moze miec klopoty. Jezeli 10-letnia, to szczerze watpie bo karta sie konczy ale nie traci statusu w tym momencie - jaki dokladnie dostala wyrok ? Deportacja raczej jej nie grozi.
Beatryczka Napisano 20 Marca 2012 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 ok,dziekuje za pomoc ,ale mysle ze za malo info podalam,wiec popytam sie jej i dopisze wiecej,bo z tego co wiem karta na 10 lat i to juz 2 bo jest tu ponad 20 lat.Pozdrawiam
Beatryczka Napisano 20 Marca 2012 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Ok pytam kolezanki i mowi mi ze to wyrok w zawieszeniu na 5 lat ale ma probejszyn na rok i przez szesc miesiecy moze to zrobic jezeli bedzie robila wszystko co oni chca,to jest wyrok felony batter(LIO)miala miastowego adwokata ktory jej wogole nie pomogl.Wczesniej jej sprawa z mezem ciagla sie bardzo dlugo,bil ja (miala zebra polamane)ciagle sie rozchodzili,wzywala na niego policje ,ale potem za namowa dzieci dawala mu szanse,i stalo sie na jej niekorzysc ze go zadrasnela nozyczkami on wezwal policje i teraz cala ta sprawa.Ona martwi sie czy moga przez to nie dac jej nastepnej zielonej karty.Jezeli P Karina moglaby sie odezwac i wypowiedziec na ten temat ,to bylabym bardzo wdzieczna,poniewaz kolezanka byla u adwokata i jej powiedzial ze grozi jej deportacja,ona jest zalamana.Pozdrawiam.
sly6 Napisano 20 Marca 2012 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 napisz do Kariny na pw,podaj swoj numer telefonu i kiedy Cie mozna zlapac na telefonie i moze Karina oddzwoni a ta Pani prawnik gdzie spotkala i znalazla?
kzielu Napisano 20 Marca 2012 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Jezeli felony to moze nie byc wesolo. Na obywatelstwo szans w najblizszej przyszlosci nie ma.
Beatryczka Napisano 21 Marca 2012 Zgłoś Napisano 21 Marca 2012 Ok dzieki ale nie wiem jak mam napisac do P Kariny na pw,prosze o pomoc.Kolezanka twierdzi,ze wie iz nie moze dostac obywatelstwa przez najblizsze piec lat.My mieszkamy na florydzie i kolezanka byla z wizyta w chicago ,jej znajomy ja namowil azeby isc do adwokata wiec byli tam i sie pytali,tylko dalej nie wiemy czy otrzyma zielona karte? a jak nie to moga ja deportowac???
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.