Skocz do zawartości

Wypelnienie Wniosku I-751

Carol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dopuki nic nie zmienisz w papierach to tak bedzie nadal .

co do zielonej ksiazeczki to za duzo w Polsce nie zrobisz nie majac waznego dowodu-lub paszportu .

a wrazie kontroli przez Policje powiesz ze wyrabiasz dowod oraz wiesz o tym ,oraz szybko to zrobisz-chyba ze bedziesz miec ze soba oderwany czesc formularza ktory pokaze ze dowod jest wyrabiany i do odbioru za okolo 4 tyg.

Mozesz go odebrac i za 5 lat czy tez dluzej-bedzie czekac w urzedzie .

ps widze ze Corka moze liczyc na Ciebie oraz jak dobra matka troszczysz sie o wszystko,pozazdroscic mozna .

• 6 miesięcy później...

Napisano

Tinki, my wyrobiliśmy dowód mojej mamie bez jej obecności, na dobrą sprawę możesz ściagnąć formularze ze strony swojego urzędu miasta, wypełnić i podpisać dołączając zdjęcie, a komuś dać pełnomocnictwo do odebrania. To samo zrobiliśmy z polskim i międzynarodowym prawem jazdy.

Napisano

Naprawdę?

No popatrz, a ja pytałam kiedyś o to w urzędzie w Krakowie odnośnie wyrobienia dow osob przez moją przyjaciółkę i Szanowna Pani Urzędniczka -_- , poinformowała mnie, że niestety przy składaniu wniosku musi być dana osoba osobiście i przy odbiorze również. Jak widać co urząd to inna interpretacja przepisów.

Napisano

sly, przepisy, rozporządzenia, ustawy to jedno, a ich interpretacja to inna sprawa. Oczywiste jest, że ustawy i rozporządzenia dotyczące (w tym przypadku o którym mówimy) wydawania, wymiany dowodów osobistych obowiązują w całym kraju i w każdym urzędzie, natomiast czy każdy urzędnik interpretuje je tak samo, to już jest inna sprawa. Napisałam swojego posta z lekkim niedowierzaniem, ponieważ nie znam osoby, która to napisała i nie wiem czy rzeczywiście udało jej się złożyc wniosek o wydanie dow osobistego dla innej osoby czy tylko tak napisała. Z drugiej strony biorąc pod uwagę (i tutaj każdy kto prowadzi własną firmę, lub w swojej pracy ma częsty kontakt z US przyzna mi rację) różnorodnośc interpretacji ustaw przez Urzędy Skarbowe, nie mam podstaw nie wierzyc w to, że jakiś niekompetentny urzędnik przyjął taki wniosek.

a tu jest link do bardziej szczegółowych przepisów dotyczących wydawania dowodów osobistych, nie ze strony urzędu, żeby nie było wątpliwości ale na stronie rządowej, a gwoli ścisłości ze strony ministerstwa spraw wewnętrznych i administracji, jest tam również wzmianka o osobach przebywających poza granicami RP, to tak gdyby ktoś jeszcze był zainteresowany tym tematem :)

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/650/8717/Wszystko_o_dowodach_osobistych.html

Napisano

haneczka to ze urzad skarbowy ma inne zasady to ok-bo takie mamy prawo skarbowe

ale przy dowodach nalezy zadac pytanie ktory to urzad takie cos robi?

jak do tej pory nie spotkalem sie z takim czyms .

co innego wymiana prawa jazdy..

Napisano

Dlaczego miałabym to napisać ot tak sobie? Urzędnik też człowiek i wytłumaczyliśmy im, że matka przebywa za granicą i czy możemy odnowić jej dokumenty. W Sopocie się udało, spróbować zawsze można.

Napisano

dlatego tez zadalem pytanie gdzie to bylo aby potem nie bylo ze bylem w urzedzie i mi tego nie uwzglednili to raz

a teraz poczekaj za jakis czas jak ktos napisze ze byl w urzedzie w Sopocie i nic sie nie dalo zrobic

bo to ze mozna sie spytac to kazdy moze takie cos zrobic.i probowac

bo prawo jazdy to mozna takie cos zrobic.

Napisano

Urzędnik też człowiek

I właśnie tak nie powinno byc skoro przepisy mówią coś innego. W waszym przypadku fajnie, że wam się udało nikomu to nie zaszkodzi (taką przynajmniej mam nadzieję ;) ), ale ile się słyszy o bezsensownych decyzjach urzędników w kwestiach mających naprawdę duże znaczenie dla życia ludzi i ich rodzin, a wszystko dlatego, że jakiś urzędnik tak, a nie inaczej interpretuje jakieś przepisy. Skoro jest jedno prawo to powinno ono obowiązywac w całym kraju jednakowo... no ale to tylko utopia niestety, takie swoiste "szklane domy"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...