Joanna30 Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 sly6, ale to nie jest pewne, że będzie więzienie, deportacja, czy coś w tym stylu... Może uda się całe życie przeżyć poza zasięgiem radaru policji i innych służb. Niektórym się udaje. Być może nawet większości. Może niektórzy po prostu lubią tak żyć. Zabronić im nie możesz.
sly6 Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 a jak robia ludzie?>leca na te programy,zdobywaja numer SSN oraz prawo jazdy i dalej zyja jakos tam ,,az do weryfukacji dokumentow . a Ci co jada turystycznie maja juz gorzej bo jak zdobyc prawo jazdy,numer SSN--to nie te czasy ze prawie wszedzie mozna bylo takie cos wyrabiac fakt mieszkaja i jakos tam zyja ale nie wiedza kiedy moga wpasc ?wiec czy takie cos Ci odpowiada-jesli tak to masz juz odpowiedz kiedys moze pracowalas na czarno-nikt Ci nie wyplacil kasy lub tez za malo ..wez takie cos pod uwage i nie tylko Polacy takie cos robia .
MATIX Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 Na tyle milionów emigrantow oni nie dolicza sie tych co zostali nielegalnie, kilku twoich znajomych polakow... Ci ktorzy sie zbytnio nie wychylaja, nie maja problemow z prawem jakos funkcjonuja i zyja, ale nie jest to mile zycie wg mnie oczywiscie, kazdy ma inny poglad... Zyjesz w strachu ze cos zawsze moze sie stac, kontrola wpadnie do pracy, i deportuja, byl przypadek co pojechali w podroz po stanach, pozwiedzac jakies miejsca w kraju, autobusem z biura i policja zatrzymala kilku nielegalnych i dostali deport, w tym kilku polakow... Teraz ciezko z prawem jazdy a to jeden z najwazniejszych dokumentow, nie odwiedzisz rodziny, rodzina ciezko by ciebie odwiedzila jak wyjdzie na jaw ze ktos jest w Stanach na nielegalu... nie jest tak kolorowo, a jak wrocisz to mozna sie pozegnac na dluugie lata z wylotem do USA... Chociaz nie mowie ze jest to nie mozliwe, bo tysiace polakow i innych narodowosci zyje tak... Oczywiscie to sa moje przemyslenia i wyobrazenia... Mowie tu o wylocie na turystyczna i zostaniu, nie po programach i zdobyciu SSN bo to w jakims stopniu ulatwia sprawe
jola11 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 To musze ci sly6 powiedziec,ze obywatelstwo niemieckie dostanie ktos kto tylko zadeklaruje swoja przynaleznosc i utorzsami sie z narodem niemieckim,jest to przepis ,ktory funkcjonuje od IIwojny i mial i moze ma na celu pokazanie,ze niemcy przyjma kazdego nawet tego kto ma inna krew niz oni.Bylo o tym nie tak dawno w telewizji,i to nawet kilku krotnie po tym jak polacy dostali mozliwosc bezproblemowej pracy w Niemczech.Nadto w niektorych panstwach wystarczy zadeklarowanie, wlasnie ze nie utorzsamiamy sie z tym narodem i nie deklarujemy swojej przynaleznosci a wtedy dostaniemy przyzeczenie,ze staniemy sie obywatelami danego panstwa i z tym do prezydenta RP i po problemie.Takie bardzo trudne to to jednak nie jest,a roznica jest subtelna pomiedzy tak deklaracja a ta druga,o ktorej napisalam.A strony i ogolne informacje,ktore podales nie sa takie dokladne i tak,,finezyjnych,,mozliwosci nie podaja.
sly6 Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 no wlasnie jakos tak zyja i czesc osob olewa sprawe i bawi sie -uzywa zycia ale to juz zalezy od danego czlowieka jak do tego podchodzi bedzie cos to bede sie martwic a jak nie to nadal zyje
sly6 Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 Jola to moze idz i niech Ci takie paszport-obywatelstwo niemieckie dadza
MATIX Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 I tak mijaja dzien za dniem, czesto pracuja po kilkanascie godzin, 7 dni w tygodniu by zarobic, zeby miec cos po powrocie, albo wysylaja pieniadze do polski dla swoich rodzin... Ale pozniej zamykaja swoja droge i dla najblizszych czesto przez to ...
jola11 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 Ale sly6 to byl tylko przyklad-na razie nie mam takiej potrzeby.Widze,ze masz tutaj tyle postow,ze szok nic dziwnego,ze pracowales tylko w wakacje.Obrabowales jakis bank i teraz juz nie musisz pracowac:)wiec piszesz na forum:)Nie ma sie co na mnie obrazac:)tylko zakwestionowalam to ze jak masz tyle postow co nikt nie ma to musisz pewnie to wszystko znac ze slyszenia:)Ale widze,ze spowodowalam to iz tematycznie to ta dyskusja zeszla na troche inne tort.Wszystkich przepraszam:)
Jackie Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 To zle ci sie kolego wydaje:(Mam nadzieje,ze tacy ,,zorientowani najbardziej,, w stanach sie nie znajda bo po co im tam takie madrale:) "Mądrale" przynajmniej znają podstawowe zasady ortografii, gramatyki i interpunkcji a jak wyglada zmiana obywatelstwa na obywatelstwo kraju,gdzie ruch jest bezwizowy.Moze to na dwa etapy jakos ludzie robia i wtedy nic wspolnego z polakami juz nie maja i jest po problemie. Jestem już na forum dość długo, a tak żałosnych głupot jeszcze nie czytałam (może oprócz postów "pokrzywdzonego Matta).
Joanna30 Napisano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2011 Ale sly6 to byl tylko przyklad-na razie nie mam takiej potrzeby.Widze,ze masz tutaj tyle postow,ze szok nic dziwnego,ze pracowales tylko w wakacje.Obrabowales jakis bank i teraz juz nie musisz pracowac:)wiec piszesz na forum:)Nie ma sie co na mnie obrazac:)tylko zakwestionowalam to ze jak masz tyle postow co nikt nie ma to musisz pewnie to wszystko znac ze slyszenia:)Ale widze,ze spowodowalam to iz tematycznie to ta dyskusja zeszla na troche inne tort.Wszystkich przepraszam:) A zauważyłaś, że ta liczba postów to ponad sześcioletna obecność na forum? Czy tylko sama liczba Cię tak zszokowała... Planujesz obrabować bank, że podejrzewasz o to innych? Podajesz różne przykłady, jak łatwiej wyjechać, bo przecież tak łatwo można dostać obywatelstwo innego kraju, a Polakiem być wstyd... Ale zapominasz, że obywatelstwo innego kraju nijak się ma w USA.. No, chyba że obywatelstwo USA
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.