Skocz do zawartości

Jak Wyjechac Do Usa

jola11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To odbiega od tematu,ktory zalozylam i to zdecydowanie.Sa to kwestie historyczne i nie na to forum,ale moim zdaniem dotyczy to glownie tego,ze po IIwojnie nowe wladze Niemiec chcialy ,,odciac,,sie od niechlubnej przeszlosci i w zwiazku z tym trzecia wladza wydala taka uchwale i wtedy nawet Zyd(bo pewnie o to glownie chodzilo)mogl byc niemcem(tylko pewnie chetnych nie bylo)A zupelnie inna kwestia jest obywalelstwo a inna przynaleznosc.Troche mnie ten temat zainteresowal jakis czas temu wiec troche akurat wiedzy zglebilam.Podobnie jest w kilku krajach islamu,tylko tam chodzi o cos zupelnie innego.PS a jackie niegrzecznie stwierdzil,ze to temat dla jaj to mu odpisalam,a to ile jest na forum zobowiazuje do tego zeby brac pod uwage to ,ze nie wszyscy sa tak madrz jak on i pytaja sie o rozne mozliwosci,Jak taki jestes biegly w tym temacie to moze biuro porad platnych otworz i bedziesz wywalal kogo bedziesz chcial.

Nauka czytania ze zrozumieniem się kłania :(

Po pierwsze - jestem kobietą.

Po drugie - nigdzie nie piszę o "jajach".

Po trzecie - nadal nie wyjasniłaś owych "subtelności", podałaś dane które bez problemu można znaleźć w necie i w dodatku są nieprawdziwe.

Po czwarte - nie wiem skąd pomysł że kogokolwiek "wywalam"ani że wyrażam taką ochotę (i niby skąd???) :)

Piszesz o determinacji, a póki co oczekujesz gotowych odpowiedzi na pytania zadawane tysiąckrotnie na tym forum i w wielu innych miejscach w necie. Trochę to się kłóci ze zdeterminowaniem. Piszesz nie na temat i w dodatku sadzisz pierdoły mające uchodzić ze fakty (vide "lepiej mieć inne obywatelstwo niż polskie" - niby czemu?).

Zadawaj konkretne pytania mające rozwiać wątpliwości, a gwarantuję że dostaniesz konkretne odpowiedzi. Trochę przed tym trza w nacie poszperać, widzę że dostęp do netu masz, wystarczy chcieć. Z przyjemnością sama odpiszę :) Nie oczekuj tylko że po raz enty będziemy podawać na tacy w kółko te same informacje.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
To musze ci sly6 powiedziec,ze obywatelstwo niemieckie dostanie ktos kto tylko zadeklaruje swoja przynaleznosc i utorzsami sie z narodem niemieckim [...].

Wiec idz do najblizszej niemieckiej ambasady, zaspiewaj im "Die Fahne hoch" i zostaniesz Niemka. Moze ci nawet Mercedesa dadza.

ile ty masz lat? 12?

Napisano

Witam, na wstępie chciałbym się przywitać z administratorami forum i pozostałymi użytkownikami ponieważ konto na forum mam od dawna lecz tylko czytałem(sporadycznie)

Po 2 chciałbym przeprosić za post Fanatyka.Ponieważ zapomniałem hasła założyłem 2 konto(Fanatyk) przepraszam za to.

Teraz wracając do tematu,również chciałbym wyjechać do USA.

Raczej na pobyt stały.

Poczytałem troszkę na forum ( nie tylko dziś) i, nie wiem od czego zacząć.

Wiem tylko że jedną z możliwości pobytu stałego jest zielona karta,żeby ją dostać trzeba mieć albo ślub z obywatelem,sponsorowanie rodzinne lub zostać wylosowanym w loterii.

Wiadome jest też , że najbliższa loteria dv2013 będzie w tym roku, z analizy użytkownika(nie pamiętam jakiego) wynika iż Polska zakwalifikuje się w tym roku(wiadomo, że trzeba poczekać na potwierdzone informacje).Więc ja mam bardzo dużą nadzieje że Polska się zakwalifikuje i zostanę wylosowany(tak, wiem marzenia :( ).

Nie mam nikogo w stanach, nigdy też tam nie byłem , ale bardzo chciałbym.

Nie wiem co zrobić.

Podsumowując-

Jakie trzeba spełnić warunki żeby móc dostać się LEGALNIE?

Opcja nr 1 (bardzo optymistyczna) na jesień będzie loteria i zostanę wylosowany. :)

Opcja nr 2; no właśnie? jaka jest druga opcja aby uzyskać pobyt stały? przypomnę że nie ma co liczyć na sponsorowanie itp bo nikogo nie mam w Stanach.

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za post Fanatyka :)

Napisano

Dziękuje za linka.

Właśnie przeglądam tą stronę i przeczytałem następujące zdanie

Potencjalny pracodawca powinien skontaktować się z lokalnym urzędem pracy w celu złożenia podania o wydanie amerykańskiego świadectwa pracy (labor certification) potwierdzającego, że w Stanach Zjednoczonych nie ma pracowników z kwalifikacjami niezbędnymi na danym stanowisku.

Czy to jest w ogóle możliwe? Jeśli tak , to jak pracodawca ma to udowodnić?

Pozdrawiam.

Napisano

ale wiza pracownicza nie jest wiza na pobyt staly i jak tak pokazesz na rozmowie to wyjdziesz bez wizy..a Ty sie pytasz o pobyt staly a wiec

a widziales na forum moze takie linki co dawalem ?

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD

jak umiesz jezyk to sobie poradzisz,zobaczysz jakie sa mozliwosci

widze ze nie znasz za duzo zasad co do loterii-bo mozesz zostac wylosowany ale nie zostac zaproszony na rozmowe,mozesz isc na rozmowe a potem nie miec wydanej wizy bo sie w oczach Konsula nie kwalifikujesz na dostanie wizy z roznych przyczyn..

jak widzisz samo wylosowanie nic Ci moze nie dac.

czy mozliwe jest aby udowodnil pracodawca ze nie ma nikogo na Twoje miejsce?kiedys bylo to latwiejsze a teraz nie ma tak latwo i prosto przy tym bezrobociu ale jak masz jakies uzdolenienia potrzebne do tego zawod i doswiadczenie to czemu nie?mozliwe jest takie cos.

Napisano
Witam, na wstępie chciałbym się przywitać z administratorami forum i pozostałymi użytkownikami ponieważ konto na forum mam od dawna lecz tylko czytałem(sporadycznie)

Po 2 chciałbym przeprosić za post Fanatyka.Ponieważ zapomniałem hasła założyłem 2 konto(Fanatyk) przepraszam za to.

Teraz wracając do tematu,również chciałbym wyjechać do USA.

Raczej na pobyt stały.

Poczytałem troszkę na forum ( nie tylko dziś) i, nie wiem od czego zacząć.

Wiem tylko że jedną z możliwości pobytu stałego jest zielona karta,żeby ją dostać trzeba mieć albo ślub z obywatelem,sponsorowanie rodzinne lub zostać wylosowanym w loterii.

Wiadome jest też , że najbliższa loteria dv2013 będzie w tym roku, z analizy użytkownika(nie pamiętam jakiego) wynika iż Polska zakwalifikuje się w tym roku(wiadomo, że trzeba poczekać na potwierdzone informacje).Więc ja mam bardzo dużą nadzieje że Polska się zakwalifikuje i zostanę wylosowany(tak, wiem marzenia :( ).

Nie mam nikogo w stanach, nigdy też tam nie byłem , ale bardzo chciałbym.

Nie wiem co zrobić.

Podsumowując-

Jakie trzeba spełnić warunki żeby móc dostać się LEGALNIE?

Opcja nr 1 (bardzo optymistyczna) na jesień będzie loteria i zostanę wylosowany. :)

Opcja nr 2; no właśnie? jaka jest druga opcja aby uzyskać pobyt stały? przypomnę że nie ma co liczyć na sponsorowanie itp bo nikogo nie mam w Stanach.

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za post Fanatyka :)

W tej chwili szanse najwieksze masz jesli zainwestujesz Jeden milion dolarow w biznes, ktory gwarantuje zatrudnienie w miejscach rozwinietych i pol miliona w miejscach mniej rozwinietych w USA.

Kazda inna forma emigracji legalnej na stale jest bardzo mydlana w tej chwili. Jesli ewentualnie masz rodzine bliska, ktora moze cie sponsorowac to masz szanse za nast 10-15 lat dostac sie tu legalnie. Na WYJAZD NA STALE

TAKICH CHETNYCH JEST 3/4 SWIATA.

Napisano

Dziękuje sly6 za linka,

Mam co do niego niejasności.

Pierwsza opcja o której piszą odpada

Druga (nie bardzo się orientuje) Self-Petition - piszą tam że trzeba mieć National Interest Waiver (NIW) (E21) ale co to jest??

gal na taką inwestycje mnie nie stać

Napisano
Druga (nie bardzo się orientuje) Self-Petition - piszą tam że trzeba mieć National Interest Waiver (NIW) (E21) ale co to jest??

Będę okrutna - jesli nie potrafisz sam znaleźć informacji na temat NIW, to najprawdopodobniej nie należysz do osób które mogą się o ten waiver starać. Kurczę pieczone, mnie odnalezienie informacji zajęło 3 sekundy.

Ze strony http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000b92ca60aRCRD

Aliens seeking a national interest waiver are requesting that the Labor Certification be waived because it is in the interest of the United States. Though the jobs that qualify for a national interest waiver are not defined by statute, national interest waivers are usually granted to those who have exceptional ability (see above) and whose employment in the United States would greatly benefit the national. Those seeking a national interest waiver may self-petition (they do not need an employer to sponsor them) and may file their labor certification directly with USCIS along with their Form I-140, Petition for Alien Worker.

Przy czym należy spełniać przynajmniej 3 warunki z podanych poniżej:

* Official academic record showing that you have a degree, diploma, certificate, or similar award from a college, university, school, or other institution of learning relating to your area of exceptional ability

* Letters documenting at least 10 years of full-time experience in your occupation

* A license to practice your profession or certification for your profession or occupation

* Evidence that you have commanded a salary or other remuneration for services that demonstrates your exceptional ability

* Membership in a professional association(s)

* Recognition for your achievements and significant contributions to your industry or field by your peers, government entities, professional or business organizations

* Other comparable evidence of eligibility is also acceptable.

Skoncentruj się na "exceptional ability". To jest okazja dla osób które mają WYJĄTKOWE zdolności poparte WYJĄTKOWYMI osiągnięciami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...