Skocz do zawartości

Pare Ciekawych Pytan

aslica

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej,

To bedzie dlugie ale mam nadzieje ciekawe....;)

Przyjechalam do USA na wizie turystycznej ok 8 mc temu, poznalam fajnego chlopaka i za tydzien chcemy wziać slub ktory planowalismy od mc, ale kilka dni temu dowiedzialam sie ze jestem w ciazy.

wiec moje pytanie: Chcialabym jeszcze troszke legalnie popracowac zanim moj brzuszek zasloni mi wszystko, wiec stawiam pytania:

- jakie dokumenty dostane najszybciej?

- jesli jestem w ciazy nie moge przyjac szczepien i RTG czy bede kazali mi czekac ze skladaniem wniosku 9 mc i dalej bede musiala byc nielegalanie?

- poza tym chcialabym odiwedzic za 2 mc moja rodzine w Polsce nie ma przeciwskazaniam do latania w ciazy, ale czy bez tych szczepien bede mogla wyleciec i wrocic? Czy wklepia mi jakas tymczasowa pieczatke?

-no i jeszcze takie moze glupie pytanie, ale...czy ciaza pomaga przejsc proces legalizacji pobytu czy utrudnia jak widać powyzej?? Jakies łaski dla cięzarnych ;) ??

No i druga sprawa:

Moj przyszly maz obecnie nie pracuje ale niedawno wyszedl z armi i oni ciagle mu placa. Dodatkowo on chce podjac studia od sierpnia i armia bedzie mu placila za to, ale on nie bedzie mogl pracowac ze wzgledu na studia.

- Czy taka sytuacja pozwala mu na bycie moim sponsorem??

- Czy jesli on nie bedzie mogl to czy jego ojciec bedzie mogl zostac moim sponsorem, ale my podczas studiow mojego przyszlego meza bedziemy mieszkac w innym miescie?

Skomplikowane cio?? ale ja jestem szczesliwa wkoncu mam dla kogo o to wszystko walczyc.

A wczoraj sie smialam sama do siebie ze jak beda mnie meczyc w w tej imigracji to zrobie coś.......mam prawomiec mdlosci :)

pozdrawiam i prosze o dopowiedzi lub odeslanie do linkow, wiem ze pewnie kolejka dluga ale bede wdzieczna jak dostane szybko odpowiedz

Lepiej byc mile zaskoczonym niz niemile rozczarowanym. Nikt tu nikogo nie dobija - ludzie pisza Ci prawde.

Przede wszystkim przepisy sie zmieniaja - kiedys, jesli bylas w ciazy, nawet jesli proba TB byla pozytywna to nie musialas robic rtg tylko rzednika dawal ci green card jesli Ci sie nalezala. Teraz jest inaczej - i nie chodzi o to zeby Ci dobijac, jak to piszesz, tylko chodzi o prawde - wiec teraz urzednik ma prawo, jesli proba jest powyzej 5mm, wyslac Cie na leczenie i szczepionki i masz wrocic kiedy wszystko sie normuje - czytaj: zajmuje to jakies dodatkowe 6-9 miesiecy. Czy tak zrobi? Nie wiem. Wiem, ze takie przypadki sa czeste.

Mozesz pracowac kiedy dostaniesz pozwolenie na prace czyli jakies 3 miesiace od zlozenia dokumentow. Czasem wezwanie na interview przychodzi bardzo szybko - duzo zalezy od tego jak masz zrobione dokumenty - patrz: kopan. Nie wiem czy Twoj maz moze byc Twoim sponsorem, bo nie wiemy co on robi czyli czy jest w wojsku czy nie, ile ma placone itd. Zapewne dla swietego spokoju lepiej wezcie joint sponsora czyli tescia. Miejsce zamieszkania tescia nie gra roli.

Ciaza nie ma znaczenia przy legalizacji pobytu jesli spelnia sie odpowiednie warunki. Szczerze mowiac to chyba kazda Meksykanka jaka widze w immigration i stara sie o egalizacje pobytu jest w ciazy i nie jest z tego powodu jakos szczegolnie traktowana.

Z wylotem do Polski powinnas sie zastanowic, bo nalezaloby sie skontaktowac z prawnikiem zanim cos zrobisz jesli bylas nielegalnie. Nawet jesli dostaniesz AP, i nawet jesli Cie wpuszcza z powrotem to mozesz miec spore problemy pozniej jesli bylas inadmissible.

Good luck.

PS. Ludzie nie sa od tego, zeby Ci slodzic zycie tylko zeby Ci doradzic co i jak. Czasem sa to dobre wiesci, czasem niekoniecznie - zwlaszcza jesli Twoja sytuacja jest taka a nie inna...

Napisano

Pani Karino odnosnie wlasnie do tego otrzymania szybko wewania na interview.........z mezem wyslalismy dokumenty o zielona karte we wrzesniu 2010 ,pozwolenie na prace dostalam w lutym 2011,i wlasnie czekam i czekam na ta rozmowe i boje sie dlaczego to tak dlugo u mnie trwa,moi znajomi podostawali zielone karty po 4 miesieacach:(Ja wzielam slub na nie waznej juz wizie turystycznej....na stronie uscis sprawdzalam termin roozptarywania spraw i pisza ze do 28 lutego rozpatrzyli z 10 wrzesnia,a oni moje ppaiery dostali 17 wrzesnia..tazke mam nadzieje ze teraz bedzie juz moja kolej ,nie wiem dokldnie jak to odczytywac:(mam nadzieje ze dostane w koncu to zaproszenie na interview........co pani o tym sadzi???

Napisano

Dziekuje p.Karino,nie wiem dlaczego az tak dlugo to trwa ,niby prosta sprawa,Moj maz obywatel od 3 lat nie jestesmy rozwodnikami,maz pracuje ,wszystko tak jak trzeba a tu prosze ,w sumie przesiedzialam wize turystyczna,ale przeciez nie tylko ja tak zrobilam.Jestem juz zmeczona tym mysleniem co jest nie tak z tymi papierami:(

Napisano

sama pisalas ze cos musialas doslac a to wystarczy aby sprawa sie przedluzyla.,

poczytaj dobrze forum i sama zobaczysz ze takie REF moze nie zle sprawe wydluzyc..a teraz tez nie wiadomo czy macie ten sam adres do korespondencji z urzedem,czy jakis list sie nie zgubil...

Napisano

Tak, wysylalam im jeszcze raz moj akt urodzenia.To bylo w grudniu przed dostaniem pozwolenia na prace.Adresu nie zmienialismy,chyba ze moze list sie gdzies zagubil.Ale na pewno nie ten z aktem ,bo oni mi napisali ze juz dostali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...