Jump to content

Kontrola Laptopa Na Lotnisku

Recommended Posts

Posted

Witam,

może to głupie pytanie, ale czy na lotnisku, przy wlocie do USA, kontrolują zawartość laptopa? Były takie głośne sprawy kiedyś, że kopiowali ludziom zawartość dysku twardego i sprawdzali legalność programów, czy nie ma tam zakazanych rzeczy itp. Nie wiem czy to pokazowe akcje były, czy to rutyna i się zdarza nadal.

Pozdrawiam :)

Posted

hej,

w moich doświadczeniach z lotów do usa (3 razy z laptopem w ręce) nigdy nie kontrolowali mi zawartości dysku i nigdy też go nie włączałam przy kontroli. Wyjmowałam tylko z torby do prześwietlenia i tyle. pozdrawiam :)

Posted

Mi na żadnym lotnisku w Europie i w USA nie kontrolowali zawartości laptopa.

Czasem prosili, żeby otworzyć pokrywę (bez włączania), albo zaglądali pod spód, ale nigdy nie kazali mi uruchamiać, żeby sprawdzić, co na nim jest.

Posted

no to jestem spokojniejszy, bo nie chce mi się usuwać muzyki z dysku :) mi też nie sprawdzali 2 lata temu, no ale nigdy nie wiadomo :]

Posted

jak sam napisales ze nigdy nic nie wiadomo

to ze komus nie kontrolowali nie oznacze ze mi nie beda..bo moga takie cos robic .

Posted

Osobiście na pewno nie włączył bym im mojego laptopa. Pokazać i owszem ale z zewnątrz jak sobie tego życzą. W razie co, komputer jest niesprawny i tyle np:brak systemu czy po prostu nie sprawny i już.

Posted

ale nie o to mi chodzi. Przecież mogę choćby baterię wyciągnąć i do bagażu włożyć... Ale oni mogą wziąć kompa "na zaplecze" i ich spec może skopiować tam moje dane po wyjęciu dysku. Właśnie tego się obawiam, chociaż to mało prawdopodobne jak widać.

Posted
Osobiście na pewno nie włączył bym im mojego laptopa. Pokazać i owszem ale z zewnątrz jak sobie tego życzą. W razie co, komputer jest niesprawny i tyle np:brak systemu czy po prostu nie sprawny i już.

Wierz mi, ze jezeli zechca go sprawdzic to mozesz miec ogromne klopoty jesli sklamiesz! Kradziona muzyka czy oprogramowanie nie jest tak karalne jak klamstwo.

Posted

Komputer musi być włączony na żądanie security, i dotyczy to wszystkich przejść granicznych (nie tylko w USA). I nie chodzi tu o legalność oprogramowania bo to prawde mówiąc nikogo nie interesuje. Jeśli odmówisz to będzie kłopot. Mogą ci go nie przepuścić i nic nie poradzisz. A jeśli w tym momencie zdecydujesz że jednak włączysz, to współczuje :) . Przep...dolą cie tak dokładnie, że długo ci to w pamięci zostanie. Przejście graniczne w porcie lotniczym to ostatnie miejsce do "kozakowania". Kolega miał zepsutą baterie a zasilacz miał w bagażu odprawionym. Kazali mu wycofywać walizke. Miał tyle szczęścia że ktoś w kolejce miał pasujący zasilacz i pożyczył.

Posted

mozna sobie duzo mowic ze sie nie wlaczy lub tez cos nie jest sprawne ale urzednik ma prawo zatrzymac taki sprzet do wyjasnienia sprawy ..takie sprawy sie czasami zdarzaja..pamietam byl przypadek ze ktos mial zabezpieczone pliki no i wzieli ten laptop do sprawdzenia..

co nie oznacza ze takie cos jest czeste ale jest.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...