Skocz do zawartości

Wyjazd Na Stałe Do Usa

Christian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem, że tysiące ludzi pytało o to samo, ale każda sytuacja jest inna więc opiszę swoją.

Mam 19 lat, oczywiście Polak (rodzice też z Polski, więc green card odpada) jestem w technikum budowlanym zawód: technik budownictwa. W przyszłym roku zdaję maturę czym jak wiadomo kończę szkołę. Znam angielski i podstawy hiszpańskiego. Chcę w przyszłe wakacje wyjechać do USA i zostać na stałe. Na początek do Sacramento, CA bo mam tam przyjaciela. Jaką wizę powinienem wybrać i czy istnieje jakaś możliwość na pozostanie tam ? Jak wcześniej napisałem, mam przyjaciela w Sacramento, czy on mógłby mi jakoś pomóc ? Nie jesteśmy spokrewnieni.

• Odpowiedzi 24
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

to sie spytaj tego znajomego na ile moze Ci pomoc,czy cos wie na temat prawa imigracyjnego itd

bo miec kogos a dostac pomoc realna to sa dwie rozne sprawy ktore nie zawsze dzialaja

wiec od tego zacznij'

jesli myslisz cos o przyszlym roku to moze zacznij cos myslec w 2012 bo jak nawet cos Ci teraz podamy to mozemy byc juz za jakis czas nie realne .

a oprucz skonczenia szkoly to cos robiles,pracowales itd

na forum masz dzial emigracja,zielona karta i jesli powaznie myslisz nad wyjazdem to masz pare przykladow podanych,pokazanych na forum wiec zacznij od lektury forum .zajmie Ci to troche czasu ale od czegos nalezy zaczac ..

Napisano

Generalnie to szanse masz znikome - nie masz kwalifikacji na pracowniczą (co i tak łatwe nie jest), jedyna wiza o jaką możesz się starać to B-1/B-2 (biznesowa/turystyczna) na której ani pracować ani zostać na stałe legalnie nie można.

Napisano

Nie pracowałem, jedynie miałem praktykę w Biurze Architektonicznym przez miesiąc. Na temat prawa imigracyjnego nic nie wie, mogę się u niego zatrzymać, dostać zaproszenie, jeśli by to pomogło w otrzymaniu wizy.

Napisano

Nie do końca każda sytuacja jest inna, bo pytanie, co zrobić, żeby wyemigrować na stałe pojawia się tu kilka razy w tygodniu :(

Równie często pojawiają się odpowiedzi.

Więc użycie opcji 'szukaj' na pewno się przydaje ;)

Podobnie jak przejrzenie strony ambasady, gdzie jest opisane, jakie są rodzaje wiz, jakie warunki trzeba spełnić, żeby taką czy inną wizę otrzymać.

Możesz starać się o wizę studencką, jeśli Cię na to stać:

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...cy-naukowi.html

Możesz też poznać Amerykankę i się z nią ożenić ;) Mogłaby ona np. sprowadzić Cię na odpowiedniej wizie do siebie:

http://polish.poland.usembassy.gov/pl_fiancee_visas_iv.html

Jeśli pójdziesz na studia, możesz wyjechać na wizę J-1 i zobaczyć przed stałą emigracją, czy ten kraj na pewno Ci odpowiada:

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...o-naukowej.html

Możesz też postarać się o wizę pracowniczą:

http://polish.poland.usembassy.gov/pl_empl...t_based_iv.html

A zaproszenie nie jest do niczego potrzebne. Niektórzy biorą je z sobą przy staraniu się o wizę turystyczną, ale tak naprawdę ono nic nie daje.

Napisano

to ja myslalem ze miales praktyke na budowie a TY w biurze

a robiles kiedys na budowie lub tez podobnie?

do tego jak pujdziesz po wize turystyczna to musisz pokazac ze wrocisz a tutaj widac ze nie chcesz wracac wiec mozesz wyjsc bez wizy.

jesli mozesz sie u niego zatrzymac to i duzo jak i bardzo malo przy pewnych sprawach.

Napisano

Nie pracowałem na budowie, raczej robiłem projekty.

A jest możliwość taka, że jadę do USA mając wizę turystyczną, szukam tam pracodawcy i później na miejscu staram się o wizę emigracyjną ?

Napisano

jak znajdziesz dziewczyne z obywatelstwem to czemu nie :( co do pracodawcy to aby na szkolenie,tylko ze ta wiza nie jest wiza na pobyt staly ..bo nie masz za duzych szans na wize emigracyjna ..-chyba ze zona .

no to przed Toba dluga droga do pracy w USA jak chcesz pracowac w biurze

a na poczatek pozostaje praca na budowie,w barach itd

chociaz zobaczyles linki co Ci dala Joanna,poczytales forum?bo my tak mozemy sobie pisac i pisac

Napisano

Na miejscu, w Stanach możesz tylko zmienić swój status.

Oczywiście, że możesz go zmienić na pracowniczy (choć jest to bardzo czasochłonne i kosztowne), czy studencki. Co prawda nie jest to emigracja na stałe, ale jeśli się ożenisz, to będziesz mógł się starać o zieloną kartę, co może skutkować zostaniem na stałe :(

Ale jeśli zmienisz status i będziesz musiał wyjechać ze Stanów, to na tym statusie nie wjedziesz. Będziesz musiał się starać o odpowiednią wizę.

Napisano

Czytałem forum (i nie tylko to), informacje na stronie ambasady też.

Czyli z tego co mi podpowiadacie wynika, że musze znaleźć żonę :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...