jenu Posted June 20, 2011 Report Posted June 20, 2011 Od ok. 0,5 roku korzystania z fora jako bierna osoba postanowiłem się w dniu wczorajszym zarejestrować i zapytać o swój przypadek. Wiec po kolei, skończyłem studia ekonomiczne w Polsce, i zaraz po nich zacząłem pracować w międzynarodowych korporacjach na początku jako Brand Manager obecnie w amerykańskiej firmie, zajmując się marketingiem już na stanowisku specjalisty. Mam ponad 2 lata doświadczenia w marketingu dla firmy amerykańskiej, i nadszedł czas, żeby zacząć myśleć już na poważnie o emigracji do stanów – mam oczywiście na myśli tą legalną W US byłem wielokrotnie na wizie turystycznej. Czy możecie pomóc, i napisać w jaki sposób najlepiej powienem się za to zabrać, czy mam w ogóle szanse na legalną emigracje? Z góry dziekuje za pomoc
gal Posted June 20, 2011 Report Posted June 20, 2011 Jesli pracujesz dla amerykanskiej firmy to sprawa jest prosta. Firma jest duza jesli ma filie w Polsce prawdopodobnie moga ci takich info udzielic na bazie firmy.
sly6 Posted June 20, 2011 Report Posted June 20, 2011 pare osob tutaj pisalo ze wyjechalo do firm -oddzialow do USA przez takie np wizy .. http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wi...ziau-firmy.html http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...000082ca60aRCRD a wtedy na miejscu zobaczysz co bedzie dalej
kzielu Posted July 7, 2011 Report Posted July 7, 2011 Czy możecie pomóc, i napisać w jaki sposób najlepiej powienem się za to zabrać, czy mam w ogóle szanse na legalną emigracje? Z góry dziekuje za pomoc Spytać pracodawcę czy ma możliwość wystapienia o L-1 dla Ciebie - to wiza dla intracompany transferees. Problem tylko taki że jest nieimigracyjna (ale dopuszcza dual intent), więc sama w sobie umożliwi Ci pracę w US przez jakiś czas ale nie da Ci statusu permanent residenta. Dalej trzeba kombinować (marriage ?) bo po jakimś czasie przyjdzie wrócić do kraju albo zostac na nielegalu...
jenu Posted July 8, 2011 Author Report Posted July 8, 2011 A na jaki okres może zostać przyznana taka wiza?
kzielu Posted July 8, 2011 Report Posted July 8, 2011 L-1A (managerial positions) na max. 7 lat, L-1B (specialized knowledge) na max. 5 lat - o ile dobrze pamiętam. Ale wszystko zależy od tego co w petycji wpisze firma.
sly6 Posted July 8, 2011 Report Posted July 8, 2011 kzielu dobrze pamietasz z tym czasem to wszystko jest wyjasnione na stronie rzadowej co podalem wyzej ,wystarczy wejsc i znalesc taki temat : Period of Stay
jenu Posted July 8, 2011 Author Report Posted July 8, 2011 L-1A (managerial positions) na max. 7 lat, L-1B (specialized knowledge) na max. 5 lat - o ile dobrze pamiętam. Ale wszystko zależy od tego co w petycji wpisze firma. Dziekuje
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.