chris.batten Napisano 28 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2011 Witam. Nazywam się Krzysiek, mam 17 lat i jestem uczniem liceum ogólnokształcącego. Mam pytanie, nie widziałem na forum podobnego, kogoś w podobnej sytuacji, dlatego postanowiłem przybliżyć moją sprawę: Jestem wokalistą, występuję, daję koncerty i od zawsze chciałem mieszkać w USA. Nie dlatego, że tam się więcej zarabia, tylko dlatego, żę nie czuję się Polakiem. Nie identyfikuję się z naszym krajem. Wolałbym zamiatać ulice NY niż pracować jako kierownik polskiej filii Mercedesa. Czuję się tutaj obco, chociaż mieszkam tutaj od 17 lat. W USA chciałbym spełnić moje marzenia, o byciu sławnym, i o wystąpieniu na Broadway'u( wiem, że możecie mówić, że to głupie itp., jednak każdy z nas ma marzenia). Chciałbym tam mieszkać i móc reprezentować Stany Zjednoczone. Jeśli po tych kilku latach dostałbym obywatelstwo amerykańskie, na pewno zrzekłbym się polskiego, które byłoby dla mnie zbędne. Koniec jednak z marzeniami, czas przejść do rzeczy: Na początku roku 2013 (za dwa lata, po maturze) chciałbym zacząć ubiegać się o wizę pracowniczą H1-B i w II półroczu 2013 roku zacząć pracę w USA ( w Bostonie) jako wokalista w jakimś barze (oczywiście wiem jak wyglądają te procedury, o sponsorowaniu i innych wiem, nie byłoby problemu, bo już znalazłem takie miejsce, gdzie mógłbym śpiewać) naturalnie zawierając umowę z pracodawcą, który zgodził się mnie sponsorować. Czy istnieje prawdopodobieństwo, że dostanę taką wizę? (Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że posługuję się biegle językiem angielskim, a w przyszłym roku chciałbym przystąpić do testu znajomości j. angielskiego TOEFL - czy to ułatwiłoby mi dostanie wizy?) Z góry dziękuję wszystkim Użytkownikom za odpowiedź :)
Joanna30 Napisano 28 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2011 Na początku roku 2013 (za dwa lata, po maturze) chciałbym zacząć ubiegać się o wizę pracowniczą H1-B i w II półroczu 2013 roku zacząć pracę w USA ( w Bostonie) jako wokalista w jakimś barze (oczywiście wiem jak wyglądają te procedury, o sponsorowaniu i innych wiem, nie byłoby problemu, bo już znalazłem takie miejsce, gdzie mógłbym śpiewać) naturalnie zawierając umowę z pracodawcą, który zgodził się mnie sponsorować. Czy istnieje prawdopodobieństwo, że dostanę taką wizę? Jeśli wiesz, jak wyglądają te procedury, to pewnie wiesz, że wiza pracownica polega na tym, że pracodawca w USA, jeśli będzie chciał się bawić w sponsorowanie pracownicze (które jest dość czasochłonne i kosztowne dla niego, ale o tym pewnie wiesz), to musi udowodnić, że na miejscu nie ma nikogo innego kto by mógł wykonywać pracę, jaką Ty wykonujesz. Czy tak jest? Sam sobie odpowiedz na to pytanie Choć może też jesteś osobą o nadzwyczajnych uzdolnieniach w dziedzinie sztuki (choć czy śpiewanie podchodzi pod sztukę? Nie wiem): http://polish.poland...ty_workers.html Ale przypuszczam, że wszystko to już przeczytałeś. Więc myślę, że znasz odpowiedź. Jest też wiza nieimigracyjna P: http://polish.poland...-estrady.html#p ale o coś takiego raczej Ci nie chodziło, bo ona nie da zielonej karty, a obywatelstwa tym bardziej. Poza tym, może najpierw pojedź do Stanów jako turysta, czy na work & travel i zweryfikuj swoje chęci o zamieszkaniu tam, poznaj kraj 'organoleptycznie', a nie z filmów, czy programów dokumentalnych, albo książek, nim będziesz próbował wyemigrować na stałe.
sly6 Napisano 28 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2011 po maturze na wize h1b ...cos chyba zle czytales o tej wizie. moze zacznijmy od tej strony http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.eb1d4c2a3e5b9ac89243c6a7543f6d1a/?vgnextoid=73566811264a3210VgnVCM100000b92ca60aRCRD&vgnextchannel=73566811264a3210VgnVCM100000b92ca60aRCRD
kzielu Napisano 28 Lipca 2011 Zgłoś Napisano 28 Lipca 2011 Pomijąc już kwestię wykształcenia, to Twój "zawód" nie podchodzi pod specialized knowledge dla H-1B - no i nie podałeś jaki masz plan na uzyskanie obywatelstwa. Nie wątpie że czytałeś dużo, ale być może pominąłeś fragment że H-1B jest "non-immigrant" i "temporary worker" (z naciskiem na temporary) visa. Zanim pozbędziesz się polskiego, musisz wymyśleć jak zdobyć to amerykańskie... A na serio - dorośnij, postaraj się o dobre wykształcenie w Polsce (jest to znacznie tańsze) i wtedy możesz próbować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.