Jackie Napisano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2011 Przebywając niedawno w towarzystwie Polaków twierdzących że Amerykanie są głupi, zwłaszcza w zakresie matematyki, pozwoliłam sobie na mały test Otóż zadałam owej grupce 7 osób małą zagadkę: ile jest 1+1x0? 6 na 7 osób stwierdziło że... 0 Żeby być sprawiedliwą, teścik przeprowadziłam również wśród rdzennych Amerykanów. Z podobnym skutkiem. Dodatkowo, syn jednej pani z ww grupki Polaków jest tegorocznym maturzystą. Twierdził że x podniesione do zera jest zawsze równe 1, bo to jest "wyjątek matematyczny" i tego uczył go profesor z matematyki w liceum. Był pod cholernym wrażeniem gdy przy pomocy ołówka i kawałka papieru wyjaśniłam dlaczego nie jest to żaden "wyjątek". Zawsze byłam nogą z matmy i do tej pory klasówki z matematyki są obecne w moich koszmarach sennych. A jednak okazuje się że coś tam wiem i chyba jednak pora wrócić do starych metod nauczania. Zainteresowanym kwestią nauczania matematyki "w dzisiejszych czasach" polecam filmik:
katlia Napisano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2011 Zawsze mnie bawilo to stwierdzenie ze Amerykanie sa glupi, zwlaszcza jezeli mowili to Polacy ktorzy tu mieszkaja. W takim razie, kto tu glupszy? To zawsze wydalalo mi sie niezlym "polak joke."
tomekolodziej Napisano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2011 I syn Polki mial racje kazda liczba dodatnia podniesiona do potegi 0 rowna sie 1
Jackie Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2011 I syn Polki mial racje kazda liczba dodatnia podniesiona do potegi 0 rowna sie 1 Najwyraźniej źle sformuowałam wypowiedź. Chodzi mi o to, że jego profesor twierdzi że jest to wyjątek matematyczny, tzn. jest przyjęte że x do potęgi zero równa się jeden, "bo tak". Tymczasem b. łatwo to udowodnić i jest to raczej "ciekawostka matematyczna", a nie żaden wyjątek.
equaitable Napisano 6 Października 2011 Zgłoś Napisano 6 Października 2011 Kolejność wykonywania działań...
siemasz Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 6 na 7 osób stwierdziło że... 0 To fajnych masz znajomych !! Co do glupich Amerykanow to trudno sie nie zgodzic(nie tylko polacy tak uwazaja) ale oczywiscie tylko do momentu ukonczenia szkoly sredniej!!
cropp. Napisano 29 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 29 Listopada 2011 Nie można oceniać całego narodu, myślę. Sam z matmy nie ogarniam.
david7211 Napisano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2011 Fajnie, mnie kiedyś uczono (w podstawówce, w szkole średniej), że nie można dzielić przez zero. Dostaje się na studia, a na pierwszym wykładzie z matematyki prowadzący zadaje pytanie w stylu: 5/0, ile to jest? I w końcu, po 13 latach nauki dowiedziałem się, że jednak można dzielić przez zero. Ale przestańmy z matematyką. Dla zabawy proste pytanie logiczne, ciekawe ile osób odpowie na nie prawidłowo: Zaczynamy pracę 11 dnia miesiąca, pracujemy 14 dni. Kiedy skończymy pracę (którego dnia miesiąca)?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.