Jump to content

Pytania Związne Z Pobytem W Usa *trucking*

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pare pytań związanych z moją przyszłością, otóż:

Wpierw zamierzam skończyć studia w PL, int relations na UW, a po studiach wyjechać do USA jako au pair.

Z tego co mi wiadomo, to podczas takiego wyjazdu otrzymuję SSN, tak więc mogę legalnie zrobić amerykańskie prawko na osobówkę. A jak to jest z truckami? Czy korzystając z tej sposobności mogę zrobić CDL-A?

Drugie pytanie: po zrobieniu prawka mam zamiar wyjachać do Kanady, gdyż istnieją sprzyjające warunki. Z tym nie będzie problemu, no ale moim celem jest śmiganie truckiem po USA, a nie po Kanadzie;/ Tak więc: po 3 latach pracy w Kanadzie staram się o obywatelstwo: Czy posiadając obywatelstwo Kanadyjskie mogę osiedlić się legalnie w USA?

To by było na tyle, z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi;)

Posted

a byles moze zobaczyc strone danego stanu jak jest z prawem jazdy CDL?moze od tego zacznij oraz nie wiem ile Ci zostalo do skonczenia studiow ale prawo na CDL oraz samo prawo imigracyjne w USA- w Kanadzie moze sie na tyle zmienic ze teraz to tak wyglada ale co bedzie za 1 -2 lata to kto wie .

Mowisz ze sa sprzyjajace warunki a zapoznales sie chociaz z ta strona kto moze jechac na stale do Kanady

http://www.cic.gc.ca/english/index.asp

studia to teraz za malo aby cos myslec o wyjezdzie na stale do Kanady-musisz miec poszukiwany zawod tam np

co do obywatelstwa kanadyjskiego to musisz miec wize do pracy-pobyt staly w USA aby cos myslec o stalym mieszkaniu..

fakt jest cos takiego jak NAFTA

http://travel.state....types_1274.html

Posted

Do Kanady legalnie mogę jechać, ale rzeczywiście: kto wie, co będzie później. Może USA rynek pracy otworzy;)) *joke

Najbardziej zależało mi na informacji, jak się dostać z Kanady do USA. Może za pare lat bd można posiadając obywatelstwo Kanadyjskie wyemigrować do USA, no ale to się jeszcze zobaczy. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!

Posted

Jak już napisała Joanna - pobyt w Kanadzie lub tamtejsze obywatelstwo nic z punktu widzenia emigracji do US Ci nie daje.

Posted

Do Kanady legalnie mogę jechać, ale rzeczywiście: kto wie, co będzie później. Może USA rynek pracy otworzy;)) *joke

Najbardziej zależało mi na informacji, jak się dostać z Kanady do USA. Może za pare lat bd można posiadając obywatelstwo Kanadyjskie wyemigrować do USA, no ale to się jeszcze zobaczy. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!

Jako obywatel kanadyjski mozesz mieszkac w usa nie dluzej niz 180 dni w roku aby zachowac wszelkie benefity obywatelstwa kanadyjskiego

Mozesz miec nieruchomosci biznes cokolwiek w USA i w Kanadzie.

Jako truck driver podrozujesz przez oba te kraje jesli nie przez trzy (Meksyk USA Kanada).

Jest pelno kanadyjczykow zyjacych w USA i Kanadzie jednoczesnie jak i dwrotnie Amerykanow w Kanadzie i USA.

Tu masz forum czysto kanadyjskie porusza wiele z tematow

http://www.canuckabroad.com/forums/

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...