Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

witam.a ja mam takie pytanko.moja mama ma wize turystyczna.planuje przyjechac do mnie w listopadzie na 6 miesiecy (o ile dadza jej na tyle wize) . czy musi wrocic do polski zaim zacznie sie losowanie? czy w razie czego bedac tu nielegalnie nie zostanie zdyskwalifikowana? czy moze nawet bedac tutaj nielegalnie w przypadku wylosowania zielonej karty bedzie musiala wrocic do polski zakonczyc sprawe czy bedzie mogla to wszystko zalatwic tutaj na miejscu? czy jesli nie wylosuje bede mogla ja kiedys zasponsorowac?wielkie dzieki za odpowiedz

Napisano

Jeśli będzie nielegalnie, to nie dostanie zielonej karty, nawet jeśli zostanie wylosowana.

Warunki do spełnienia dobrze opisał dareknow0:

Najważniejsze : być niekaranym ( nigdzie na świecie),mieć średnie wykształcenie,w przeszłości nie przebywać nielegalnie w USA,przejść badania lekarskie.
Napisano

Ona24 o nielegalnym pobycie to niech zapomni Twoja mama to raz

bo czy bedzie w USA czy tez w Polsce o loterii moze zapomniec

jesli bedzie w USA to ma utrzymac legalny pobyt az do losowania i rozmowy w USA -jesli tam bedzie,jak nie to ma wrocic z kontem czystym

Co do sponsorowania to nie ma zadnego z tym problemu,mozesz teraz zlozyc papiery a Twoja mama moze wyslac zgloszenie

ale wtedy nalezy sie liczyc ze nikt Ci za sponsorowanie nie odda kasy

Napisano

Po przeczytaniu uważnie instrukcji i wszystkich postów w tym wątku mam jeszcze kilka pytań:

- mam tytuł licencjata, obecnie jestem studentem uzupełniających studiów magisterskich co w takim razie miałbym zaznaczyć w wykształceniu? University Degree czy może Some university courses czy może po prostu tylko high school bo opcji Bachelor Degree tam nie ma

- czy na rozmowę trzeba przynieść świadectwa i dyplomy przetłumaczone na angielski, czy wystarczą oryginalne? I czy wystarczy dyplom z uczelni czy musi być też z liceum?

- w temacie ktoś napisał, że trzeba wyjechać w 6 miesięcy po ostatecznej decyzji o otrzymaniu zielonej karty, w moim przypadku jeśli decyzja byłaby za wcześnie to musiałbym wyjechać jeszcze w trakcie studiów (kończę w 2013, mam nadzieje). Więc czy mógłbym wyjechać wtedy do USA powiedzmy na kilka dni a potem wrócić na kilka miesięcy, żeby dokończyć studia?

- jak już pisałem jestem studentem, więc moje konto bankowe wygląda dość ubogo. Czy jak ktoś ma powiedzmy ten tysiąc dolarów plus jakąś ofertę nisko płatnej płacy ze stanów to ma duże szanse na kartę? nikt mnie też raczej nie zasponsoruje

Napisano

pinang a widziales instrukcje w j.polskim,tam masz cos takiego jak stopien lub tytul uniwersytecki ..

co do umowy o prace to nie wiem jaka tam bedzie stawka ale jak przezyjesz z tego to moze byc takie cos

Pamietaj ze nie odrazu dostaniesz karte do reki a wiec gdzies musi ta karta przyjsc i teraz moze czekac na Ciebie lub ktos zaufany moze Ci ja przeslac.

Mozesz wyjechac z USA ale pamietaj aby ten pobyt nie byl zbyt dlugi ..a nie wiem ile te pare miesiecy ma byc ;)

co do dokumentow i tlumaczenia to

http://polish.poland.usembassy.gov/poland-pl/docs_checklist_dv.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...