MODECOM Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 Witam ponownie, czy dobrze doczytałem, że G C przyjdzie za pomocą kuriera już na adres w USA? Co trzeba zrobić w przypadku gdy ktoś nie ma tam rodziny/znajomych ? Czy po prostu podaje się adres hotelu/motelu w którym się zatrzymamy?
kzielu Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 Bardzo dziękuję za szybką i profesjonalną odpowiedź Myślę, że problem wziął się z tego, iż przy opuszczaniu USA, urzednik na lontnisku wziął tylko pierwszą "białą kartkę" z paszportu, drugiej natomiast nie. A sprawa skomplikowała się o tyle że po przylocie do Polski kartka "zagineła w akcji" przy przeprowadzce. No coż mam nadzieję że sytuacja się wyklaruje. W końcu urząd wydający zgody na przedłużenie wizy musi mieć to gdzieś odnotowywane. Swoją drogą ciekawe czy istnieje sposób na kontakt z taką agencją i zaczerpnięcia u nich informacji? Czy myśli Pan, że jest to wykonalne? Agencję detektywistyczną by zrobiła odciski palców? Czy taka agencja może być być z Polski? Dziękuję za pomoc. Będziesz musiała udokumentować przedłużenie - bez tego w razie wylosowania będzie bardzo ciężko... Ludzie występujący o imigracyjne wizy (małżeńskie) mieli w takim przypadku (przedłużenia turystycznej i braku papierów) bardzo poważne problemy.
Joanna30 Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 No nie będę. Jeśli ją otrzymam powiem NIESTETY w momencie gdy się okaże, iż muszę co jakiś czas "wpaść" do Polski na parę dni. Żeby wjechać do Stanów otrzymasz wizę imigracyjną, a zieloną kartę później Wpadanie do Polski na kilka dni co jakiś czas nie jest niczym nagannym. Gorzej by było, gdybyś chciał co jakiś czas wpadać do Stanów na kilka dni. Chodzi o to, żebyś - jako zielonokartkowiec - miał swój domicyl w Stanach, a nie w Polsce.
adam00 Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 Żeby wjechać do Stanów otrzymasz wizę imigracyjną, a zieloną kartę później Wpadanie do Polski na kilka dni co jakiś czas nie jest niczym nagannym. Gorzej by było, gdybyś chciał co jakiś czas wpadać do Stanów na kilka dni. Chodzi o to, żebyś - jako zielonokartkowiec - miał swój domicyl w Stanach, a nie w Polsce. Uwielbiam czytać takie pozytywne odpowiedzi. Czyli adres, na który mi wyślą GC zmienie/podam na granicy lub w ambasadzie? I czy obchodzi ich to, że będę przez pewien czas mieszkał, np. przez pół roku, w hotelu?
Joanna30 Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 Na to musi odpowiedzieć Ci ktoś bardziej zorientowany w temacie. Niestety, ja aż tak dokładnych rzeczy nie wiem Poczekaj więc, a ktoś na pewno udzieli Ci odpowiedzi.
polkosia Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 Będziesz musiała udokumentować przedłużenie - bez tego w razie wylosowania będzie bardzo ciężko... Ludzie występujący o imigracyjne wizy (małżeńskie) mieli w takim przypadku (przedłużenia turystycznej i braku papierów) bardzo poważne problemy. Bardzo dziękuję za odpowiedź Wystąpiłam właśnie z zapytaniem do USCIS o udzielenie informacji czy mają odnotowana moją aplikację oraz czy mogą mi wystawić jakieś potwierdzenie.
Notils Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 mam pytanko.. Jesli by mnie wylosowali w loterii i dostalbym zielona karte i syn w wieku 20 lat ktory na postawie mojego zgloszenia tez by dostal, to jesli ja bym zostal w polsce i stracil zielona karte to on tez czy on moglby ja zachowac jeslibym wyjechal ?
sly6 Napisano 22 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 22 Września 2011 a szkoda ze kolejnego pytania nie dales tez tutaj-jesli cos bedzie dotyczylo loterii to prosze pisac tutaj. zona nie musi spelnic takich wymagan jak TY jako glowny aplikant w loterii,,juz o tym w tym temacie pisal darek .bo padlo takie pytanie.. co do syna to Ty jako glowny aplikant jakbys stracil GC-rezydencje to wtedy Twoj syn-zona tak samo traca ..chyba ze zostanie Twoj syn obywatelem do tego czasu. polkosia to daj znac co dostaniesz.. adam moze mieszkac w hotelu-hostelu jak masz na tyle kasy aby tyle placic...Twoja sprawa--sa takie formularze ktore dostaniesz jak Cie wylosuja i tam wpisujesz adres,mozesz tez adres zmienic na granicy ale uwazaj bo czasami GC moze isc na stary adres.. Modecom przyjdzie kurierem ale w Polsce koperta wraz z paszportem i wiza,,,po przylocie dostaniesz poczta GC oraz numer SSN jesli np po 3-4 tyg nic nie przyszlo wtedy nalezy popytac sie czy cos przyszlo,udac sie do urzadow odpowiednich .
mikun Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 hejka mam jeszczejedno pytano swoje imie Monika mam pisac normlanie przez K czy Monica, i czy mam podawac drugie imie ? z gory thx:* Monica, a jak twój mąż nazywa sie Jerzy Kwiatkowski to wpiszesz George Flower.... Ludzie po co wy startujecie w tej loterii jak wy 10 stron polskiej instrukcji w pdf'ie nie rozumiecie???
mikun Napisano 22 Września 2011 Zgłoś Napisano 22 Września 2011 Proponuje zalożyć dwa wątki dv2013 jeden z pytaniami od ludzi którym sie nie chce szukać, przeglądać forum czytać instrukcji lub którzy potrzebują tłumaczenia z polskiego jezyka lub którzy zadają głupie pytania i wątek dla tych co mają nietypową sytuację albo pytanie nie z tych idiotycznych lub problem który nie był poruszany. To by ułatwiło znacznie sprawę...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.