Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie, czy dobrze doczytałem, że G C przyjdzie za pomocą kuriera już na adres w USA? Co trzeba zrobić w przypadku gdy ktoś nie ma tam rodziny/znajomych ? Czy po prostu podaje się adres hotelu/motelu w którym się zatrzymamy?

• Odpowiedzi 1,2 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Bardzo dziękuję za szybką i profesjonalną odpowiedź :)

Myślę, że problem wziął się z tego, iż przy opuszczaniu USA, urzednik na lontnisku wziął tylko pierwszą "białą kartkę" z paszportu, drugiej natomiast nie. A sprawa skomplikowała się o tyle że po przylocie do Polski kartka "zagineła w akcji" przy przeprowadzce. No coż mam nadzieję że sytuacja się wyklaruje. W końcu urząd wydający zgody na przedłużenie wizy musi mieć to gdzieś odnotowywane. Swoją drogą ciekawe czy istnieje sposób na kontakt z taką agencją i zaczerpnięcia u nich informacji? Czy myśli Pan, że jest to wykonalne?

Agencję detektywistyczną by zrobiła odciski palców? Czy taka agencja może być być z Polski?

Dziękuję za pomoc. :)

Będziesz musiała udokumentować przedłużenie - bez tego w razie wylosowania będzie bardzo ciężko...

Ludzie występujący o imigracyjne wizy (małżeńskie) mieli w takim przypadku (przedłużenia turystycznej i braku papierów) bardzo poważne problemy.

Napisano

No nie będę. Jeśli ją otrzymam powiem NIESTETY w momencie gdy się okaże, iż muszę co jakiś czas "wpaść" do Polski na parę dni.

Żeby wjechać do Stanów otrzymasz wizę imigracyjną, a zieloną kartę później ;)

Wpadanie do Polski na kilka dni co jakiś czas nie jest niczym nagannym. Gorzej by było, gdybyś chciał co jakiś czas wpadać do Stanów na kilka dni. Chodzi o to, żebyś - jako zielonokartkowiec - miał swój domicyl w Stanach, a nie w Polsce.

Napisano

Żeby wjechać do Stanów otrzymasz wizę imigracyjną, a zieloną kartę później ;)

Wpadanie do Polski na kilka dni co jakiś czas nie jest niczym nagannym. Gorzej by było, gdybyś chciał co jakiś czas wpadać do Stanów na kilka dni. Chodzi o to, żebyś - jako zielonokartkowiec - miał swój domicyl w Stanach, a nie w Polsce.

Uwielbiam czytać takie pozytywne odpowiedzi. Czyli adres, na który mi wyślą GC zmienie/podam na granicy lub w ambasadzie? I czy obchodzi ich to, że będę przez pewien czas mieszkał, np. przez pół roku, w hotelu?

Napisano

Na to musi odpowiedzieć Ci ktoś bardziej zorientowany w temacie. Niestety, ja aż tak dokładnych rzeczy nie wiem :)

Poczekaj więc, a ktoś na pewno udzieli Ci odpowiedzi.

Napisano

Będziesz musiała udokumentować przedłużenie - bez tego w razie wylosowania będzie bardzo ciężko...

Ludzie występujący o imigracyjne wizy (małżeńskie) mieli w takim przypadku (przedłużenia turystycznej i braku papierów) bardzo poważne problemy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Wystąpiłam właśnie z zapytaniem do USCIS o udzielenie informacji czy mają odnotowana moją aplikację oraz czy mogą mi wystawić jakieś potwierdzenie.

Napisano

mam pytanko..

Jesli by mnie wylosowali w loterii i dostalbym zielona karte i syn w wieku 20 lat ktory na postawie mojego zgloszenia tez by dostal, to jesli ja bym zostal w polsce i stracil zielona karte to on tez czy on moglby ja zachowac jeslibym wyjechal ?

Napisano

a szkoda ze kolejnego pytania nie dales tez tutaj-jesli cos bedzie dotyczylo loterii to prosze pisac tutaj.

zona nie musi spelnic takich wymagan jak TY jako glowny aplikant w loterii,,juz o tym w tym temacie pisal darek .bo padlo takie pytanie..

co do syna to Ty jako glowny aplikant jakbys stracil GC-rezydencje to wtedy Twoj syn-zona tak samo traca ..chyba ze zostanie Twoj syn obywatelem do tego czasu.

polkosia to daj znac co dostaniesz..

adam moze mieszkac w hotelu-hostelu jak masz na tyle kasy aby tyle placic...Twoja sprawa--sa takie formularze ktore dostaniesz jak Cie wylosuja i tam wpisujesz adres,mozesz tez adres zmienic na granicy ale uwazaj bo czasami GC moze isc na stary adres..

Modecom przyjdzie kurierem ale w Polsce koperta wraz z paszportem i wiza,,,po przylocie dostaniesz poczta GC oraz numer SSN

jesli np po 3-4 tyg nic nie przyszlo wtedy nalezy popytac sie czy cos przyszlo,udac sie do urzadow odpowiednich .

Napisano

hejka mam jeszczejedno pytano swoje imie Monika mam pisac normlanie przez K czy Monica, i czy mam podawac drugie imie ? z gory thx:*

Monica, a jak twój mąż nazywa sie Jerzy Kwiatkowski to wpiszesz George Flower....

Ludzie po co wy startujecie w tej loterii jak wy 10 stron polskiej instrukcji w pdf'ie nie rozumiecie???

Napisano

Proponuje zalożyć dwa wątki dv2013 jeden z pytaniami od ludzi którym sie nie chce szukać, przeglądać forum czytać instrukcji lub którzy potrzebują tłumaczenia z polskiego jezyka lub którzy zadają głupie pytania i wątek dla tych co mają nietypową sytuację albo pytanie nie z tych idiotycznych lub problem który nie był poruszany. To by ułatwiło znacznie sprawę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...