Lnino Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 Witam, wlasnie otrzymalem kopie mojego marriage certificate z Office of County Clerk. Podczas slubu nikt nie pytal nas czy zona chce zmieniac nazwisko czy nie, na certyfikacie podane jest panienskie nazwisko. Czy na podstawie takiego certyfikatu bedzie mogla zmienic nazwisko na moje? Jak wyglada procedura takiego zmieniania nazwiska - najpierw Social Security, potem Green Card i Drivers License, i ile taka przyjemnosc kosztuje. Bo jak czytalem to zmiana nazwiska na GC poprzez forme I-90 kosztuje ponad 400$...
sly6 Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 SSN http://ssa-custhelp.ssa.gov/app/answers/detail/a_id/315 w jakim stanie mieszkasz ,chodzi o prawo jazdy..
kzielu Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 Certyfikat jak najbardziej OK, spokojnie będzie mogła zmienić SSN i prawo jazdy. Co do GC to nie mam pojęcia.
sly6 Napisano 8 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 kosztuje tyle wymiana GC i zalatwia sie to tym formularzem
Edyta83 Napisano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Witam Ja ponowie pytanie odnosnie nazwiska. Podobnie jak kolezanka powyzej, dostalam moj marriage certificate nazwiskiem panienskim (Floryda). Teraz wypelniam pakiet AOS i sie zastanawiam jakie nazwisko wpisac. Mysle, aby wpisac dwuczlonowe, czyli panienskie i po mezu, ale nie mam zadnego dokumentu potwierdzajacego zmiane nazwiska. Mam tylko paszport z nazwiskiem panienskim. W urzedzie powiedzieli mi, ze nazwisko bede mogla zmienic dopiero jak bede ubiegac sie o SSN, ale jako, ze jestem tutaj juz nielegalnie, to chyba nie moge ubiegac sie o numer, dopuki nie otrzymam GC? Wiec mysle, aby w AOS wpisac nazwisko dwuczlonowe, tak aby widnialo tez moje panienskie. A do SSN planuje juz podac tylko nazwisko po mezu. Czy moge tak zrobic? Czy lepiej wypelnic wszystko na panienskie? Bede wdzieczna za wszelkie wskazowki
kzielu Napisano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 A jakie chcesz mieć na GC i później na SSN i jakiego nazwiska chcesz używać ? Twój plan jest bez sensu bo GC dostaniesz z dwoma i SSN też dostaniesz z dwoma w tym wypadku. Jezeli chcesz używać męża to zacznij je po prostu używać i w AOS wpisz męża. Zdecydowana większość mariage certificate ma panieńskie nazwisko - tak samo było na moim, i moja żona po prostu zaczęła używać mojego nazwiska. Na nie dostała nowy paszport, SS card, prawo jazdy itp.
pelasia Napisano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Wpisz takie jakim sie chcesz poslugiwac . Wybor nalezy do ciebie
Edyta83 Napisano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Ok, dziekuje za szybkie odpowiedzi Mialam watpliwosci, przez ten moj marriage certificate, ze tam jest dalej nazwisko panienskie. Nie wzielam pod uwage, ze SSNbedzie wystawiane na podstawie GC i takie samo nazwisko bedzie na obydwu dokumentach Mysle tez, aby wpisac dwuczlonowe nazwisko z tego wzgledu, iz wysylam rowniez form I 102 i tam jest moje panienskie nazwisko. Rowniez badania lekarskie mam wystawione na panienskie, gdyz spisali moje dane z paszportu. Wiec wydaje mi sie, ze aby im nie komplikowac, to wpisze dwuczlonowe w innych formularzach, zeby bylo jasne ze to ja
lochraven Napisano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2013 Wszystkie nieporozumienia wynikają chyba z tego, że dużo ludzi myśli, że nazwisko po ślubie trzeba jakoś urzędowo zmienić. A to po prostu samemu się podejmuje decyzję jakiego chce się teraz używać i w razie wymiany dokumentów na nowe, trzeba tylko udowodnić, że poślubiło się osobę o takim nazwisku.
Edyta83 Napisano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 No ja tak wlasnie myslalam.. tak to jest jak sie pochodzi z biurokratycznego kraju Wole sie upewnic, bo jednak nie chcialabym, aby przez taki szczegol moja sprawa zostala opozniona czy tez odrzucona.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.