Skocz do zawartości

Pomoc W Wyjeździe Do Usa

Tomaszek95

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam na imię Tomasz.

Mam 16 lat i uczęszczam do gimnazjum.

Moim marzeniem zawsze było wyjechać do USA i zamieszkać tam na stałe.

I nie wiem jakim sposobem mógłbym wyjechać do Ameryki.

Zastanawiałem się nad tym "System Wymiany Uczniów" czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie nazwy ale z tego co wyczytałem to muszę ukończyć szkołę podstawową a niestety nie ukończyłem jeszcze (3 gimnazjum).

I tutaj pytanie do was znacie jakieś sposoby na wyjazd do USA ? ( Jeśli tak to napiszcie jakie, tylko jest też mały problem ponieważ sam bym wylatywał z Polski, nikogo w Ameryce nie mam ani znajomych ani rodziny, i nie mam gdzie się podziać a niestety bez tego też nie pojadę, ponieważ wyczytałem że Konsultantowi musimy podać miejsce zamieszkania / gdzie się podziejemy i niestety tutaj na lewy adres też nie da rady bo sprawdzą to.

Czy np. mam zarezerwowany apartament, pokój w hotelu itp.

Najprawdopodobniej chciałbym wyjechać do stanu : Nevada (Las Vegas) lub do New York City to jeszcze nie jestem w 100% pewien gdzie.

I teraz tak jakie są szanse że dostane wizę?, wiadomo teraz ciężej jest o to ponieważ kryzys, coraz więcej osób emigruje do Ameryki.

Pytanie teraz jeszcze takie czy jeśli udało by mi się załatwić ten wylot do USA.

Czy któraś osoba zamieszkująca w stanie Nevada (Las Vegas) lub w NYC mogła by tj. przetrzymać i pomóc mi w wyjeździe, w sposób taki że mógłby podać konsultantowi adres takiej osoby.

Proszę pisać pod tematem.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Tomasz A.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

a ta osoba zajmie sie Toba na miejscu?

kto za Ciebie wezmie odpowiedzialnosc.?

moze zacznij od lektury forum ,bo takie pytania padaja co jakis czas.

Napisano

Dlatego się dopytuje czy ktoś mógłby się mną zająć na miejscu, chodzi mi o pomoc w zapoznaniu się w terenie i tym podobnych rzeczy.

Z tego co doczytałem to w USA jak i w Polsce za większość czynów, odpowiedzialność ponoszę sam, jeśli mam ukończone 16 lat.

Napisano

Twoja intencja jest jasna i przejrzysta .Chcesz na pobyt stały wyjechać do USA ? Rozumiem ,że chcesz legalnie żyć w nowym miejscu na ziemi i wybrałeś Stany Zjednoczone.Masz prawo mieć marzenia i dążyć do ich realizacji.

Po pierwsze musisz najpierw być pełnoletni bo chyba rodzice muszą Ci dać zgodę na wyrobienie paszportu.Następnie zrób przynajmniej szkołę średnią a wówczas jak będziesz miał bardzo dużo szczęścia to może kiedyś wylosujesz GC . Albo ostatnia możliwość to musisz sobie poszukać żony z amerykańskim obywatelstwem i wtedy dostaniesz pobyt stały w USA . Nie ma innej drogi. Zaraz ktoś Cię nakieruje na strony rządowe jak uzyskać stały pobyt. Możesz poczytać trochę teorii ale praktyka i życie pokazuje ,że tylko dwie możliwości : loteria albo małżeństwo :)

Napisano

Właśnie zastanawiałem się też ewentualnie nad tym żeby ożenić się z Amerykanką, ale do małżeństwa to też trochę czasu, poza tym nie żeniłbym się z jakąś Amerykanką do której nic nie czuje, a znalezienie tej jedynej nie będzie takie szybkie.

GC zastanawiałem się nad tym ale nie wiem czy jest taka możliwość, załóżmy że mój ojciec/matka losuje Zieloną Kartę i wylosują ją to np. mógłbym na GC sam wyjechać czy musi to być też osoba pełnoletnia ?.

No właśnie i z tą pełnoletnością, kurcze bo mi zależy na jak najszybszym wyjeździe, jeszcze przed ukończeniem 18 roku zycia, gdyby to było możliwe to od zaraz, no a wiem też że jeśli ukończyłbym w Polsce studia na Prawnika to w Ameryce tego nie wezmą pod uwagę bo u nich przed studiami podobnież idzie się jeszcze do szkoły przed studialnej (nie wiem czy to prawda).

Dziękuje za odpowiedzi, i proszę o dalsze rady.

Pozdrawiam

Napisano

chcesz jechac do USA a malo cos czytales na roznych stronach

nie wezmie Cie do pracy jako prawnik ale nie dlatego ze masz szkole w Polsce a ze tam jest inny rodzaj prawa ..

kolejna sprawa masz takie tematy jak loteria w dziale zielona karta i tam szukaj odpowiedzi w sprawie loterii

i tak zgloszen juz nie ma wcale ,moze cos bedzie na przyszly rok

Napisano

Masakryczna naiwność bije z Twoich postów. Po pierwsze jak Darek napisał nie masz żadnej sensownej drogi do emigracji. Po drugie jak już wyjedziesz to co tam będziesz robił, gdzie mieszkał i z czego żył ? Większość szkół jest płatna i to dość wysoko. Bez szkoły skończysz na ulicy...

Nawet jakby Twoi rodzice wylosowali zieloną kartę to nie oznacza to natychmiastowej emigracji - trzeba pokazać że ma się z czego tam żyć...

Napisano

Skoro tak namietnie grasz w rozne komputerowe gry (no bo stad chyba taki "ciag" do hameryki) to moze daj w ryja np. rudemu jakatemu temu wnukowi folksdojcza z wermachtu jak bedzie jakas ksiazke podpisywal a potem jak cie beda skuwac pokrzycz "police brutality" ( ale pamietaj, ze ma byc po amerykansku, dokladnie tak :"police brutality")

nastepnie tylko dobry adwokat i mozesz startowac z powodow politycznych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...