Skocz do zawartości

Sposoby Na Pobyt Stały

Gulons

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobra, już naprostowałem moje info (ojca spytałem jaką ma wizę od firmy - turystyczną)

A teraz pytanie nieco z innej beczki o STUDIA

Najpierw zamierzam ukończyć studia w Polsce (niedawno się dowiedziałem o istnieniu SAT i gównianym znaczniu FCE i matury dla USA)

Mogę zacząć studia w wieku 26 lat ? I czy te egzaminy są naprawdę trudne żeby je zdać na taki poziom aby załapać się na uczelnie oferujące darmowe studia dla international students ? Wiem że trzeba zdawać conajmniej 3 przedmioty (oczywiście na pewno matematyka, angielski a dodatkowo historia US)

Ciężko jest ?

I proszę o nie komentowanie moich gustów co do kraju oraz gadania mi na pw lub w temacie jak to w USA jest źle, gospodarka do dupy itd. itp. widocznie gospodarka jest 100x lepsza od polskiej, a mi głównie chodzi o ten klimat (byłem już w usa jako turysta, konkretnie baltimore)

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :)

• Odpowiedzi 22
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

jak znajdziesz takie studia za darmo to daj znac

one sa ale musisz miec duze osciagniecia ,miec kogos kto Cie bedzie kierowal i wspieral ..

zobacz jakie musisz spelnic wymagania aby na takie studia sie dostac i wtedy zobaczysz jak z tym jest.

Napisano

Darmowe studia dla international students są jak yeti (mniej więcej)... Poza studia nie mają wiele wspólnego ze stałym pobytem a musisz tam za coś żyć (zakładając że znajdziesz te darmowe studia)...

Gust co do kraju to masz dobry, tylko musisz kontynouwać reality w kwestii permanentnego pobytu.

Napisano

No właśnie studia darmowe są (8 uniwersytetów oferuje stypednia) tylko że SAT są dość trudne. Przez okres studiów w Polsce zamierzam się do nich przygotowywać. Innych wymagań nie ma :P Ogólnie szukam sposobu na GC w USA. Jak wspomniałem - fake małżeństwo nie wchodzi w grę.

Szkoła językowa jest trochę bez sensu, takie siedzenie tam na siłę aby potem wracać z niczym do kraju. College/studia - byłoby fajnie, niestety może nie być takiej możliwości ( niezadowalające wyniki z SAT lub finanse). Głupi nie jestem, po studiach bd inżynierem, ale wybitnym mózgowcem też niestety nie jestem :/

Jest jeszcze jakaś możliwość uzyskania wizy pracowniczej tam ? Lub czy ma ktoś jakiś sensowny college gdzie wystarczy pokazać że ma się 10-15 tys. dolarów. JAKIKOLWIEK inny sposób uzyskania GC ? Znam loterię (oby w przyszłym roku Polska się zaliczyła). Ale w tym rkoku jedna karta przypadała aż na 64 osoby !

Powiem jeszcze o moich studiach, może na coś wpadniecie :P Idę do akademii morskiej w Gdyni na nawigację morską - będę nawigował okrętami. Wiem jak wygląda szukanie pracy (ojciec jest właśnie takim oficerem i pamiętam jak kiedyś szukał innej firmy). Na świecie obecnie brakuje 40 k oficerów - to tak słowem wstępu. Czy jest możliwe że przyjmie mnie jakaś firma zajmująca się transportem morskim przyjmie mnie na stanowisko zakładając że zdam studia dobrze, ukończę kurs offshore ? I jeśli tak, to czy w takim wypadku zapewni mi wizę pracowniczą ? Oczywiście poszedł bym na układ że koszty jestem stanie pokryć całkowicie ja.]

Darmowe studia dla international students są jak yeti (mniej więcej)... Poza studia nie mają wiele wspólnego ze stałym pobytem a musisz tam za coś żyć (zakładając że znajdziesz te darmowe studia)...

Gust co do kraju to masz dobry, tylko musisz kontynouwać reality w kwestii permanentnego pobytu.

Widzisz, u mnie to nie wiadomo jak to jest do końca. Biedny nie jestem, ale bogaty też nie. Te 15 tys. dolarów rocznie rodzice byliby mnie w stanie wesprzeć, ale wątpię żeby już 30 tys. wchodziło w grę :/ Chyba że w totka wygram conajmniej 200k. Z pobytem stałym może niewiele mają wspólnego, ale słyszałem o przypadkach gdy ktoś miał dobre wyniki i znalazł pracę, a po paru latach pracowania dostał kartę stałego pobytu

Napisano

dobrze Ci doradzila Karina aby poczytal rozne sprawy o wizach,sprawach jak sponsorowanie pracownicze

mowisz ze masz 8 uniw. przyjmuje na stypendia a znasz zasady wszystkie oraz kto moze liczyc na takie cos?

moze zacznij od lektury stron-zasad itd

bo to ze cos tam slyszales to przeczytasz o tym na forum

wiec moze zacznij od lektury juz teraz ..taka to bedzie Twoja praca na sam poczatek

musisz tez wiedziec ze prawo moze sie zmienic za 3-4 lata ,,

Napisano

Klimat w sensie magia miejsca, atmosfera ;)

Co do uniwersytetów to liczą się wyniki z egzaminów SAT , zrobiłem przed chwilą test przykładowy z matmy (jedną część )i miałem 8/15 punktów :/ Ale mam jeszcze 5 lat na to. Liczyć na stypednia może każdy, od turków po polaków, biorą każdego kto ma łeb na karku. Zabieram się do lektury, zrobię absolutnie wszystko żeby mieć tam prawo pobytu stałego (mogę nawet wynaleźć lekarstwo na raka! )

Proszę tylko jeszcze o podanie dodatkowych ewentualnie najprostszych sposobów na uzyskanie pobytu stałego których nie wymieniłem

Napisano

No właśnie studia darmowe są (8 uniwersytetów oferuje stypednia) tylko że SAT są dość trudne.

Jeśli dla Ciebie SAT są trudne, to raczej nie licz na darmowe studia.

Żeby dostać stypendium to trzeba się wykazać nieprzeciętnie (i nie mówię o języku). Po prostu uczelnia musi uznać, że jesteś dla niej na tyle wartościowy, żeby Ci opłacić studia.

Napisano

Ale na razie całkowicie z tym stałym pobytem błądzisz - co ma uniwersytet do stałego pobytu ? Wiza studencka nie ma z GC absolutnie nic wspólnego.

Na drodze do stałego pobytu absolutnie pierwszym niezbędnym krokiem jest obsługa google'a. Wizy pracownicze to H-1B i L-1 - poszukaj, pełno informacji na ich temat. Jak już poszukasz to znajdziesz żeby obydwie są "temporary worker visas" i też niewiele wspólnego mają ze stałym pobytem. Ja mam L-1 (w zasadzie to już nie mam bo mam GC) i z samego faktu jej posiadania absolutnie nic nie wynikało w kwestii stałego pobytu (poza tym że mogłem spokojnie z czystym sumieniem wziąć ślub nie będac posądzony o visa fraud na B1/B2 bo L-1 jest dual intent).

Zupełnie nie rozumiem dlaczego wymieniasz college lub wizę pracowniczą jako sposób na uzyskanie GC. Jeszcze raz - obydwie te rzeczy nie mają z GC absolutnie nic wspólnego. Do GC musisz być sponsorowanym przez pracodawcę (dla ułatwienia - nie jest to wiza pracownicza tylko zupełnie inna historia), dostać ją przez sponsorowanie rodzinne lub wylosować w loterii - było o tym jakieś milion razy na forum.

Use Google bo dalej masz z dupy informacje (za przeproszeniem oczywiście).

Napisano

Joanno, gdyby SAT które wymagają powyższe uczelnie były łatwe i każdy miał 90% to chyba każdy byłby wykształcony.

@up

Dobra, poczytam jeszcze, ale widzę że pozostaje oficjalna strona odnośnie wiz, bo tyle ile jest portali o us, tyle jest różnych faktów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...