sabcia 85 Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 Hej, szukałam na forum, ale nigdzie znaleźć nie moge odpowiedzi na moje pytanie, które brzmi nastepująco: Jakie formalności czekają mne jeszcze przed slubem w USA a ? Wizę już mam, planowana data slubu 14 lipca 2012. Problem mam taki, że się bronię w tym roku i właśnie się dowiedziłam, że obrony moga byc nawet początkiem lipca. Na ile dni przed slubem powinnam być, żeby wszytsko dopiąc na ostatni guzik ? Chodzi mi o sprawy papierkowe Będę baardzo wdzięczna za odpowiedź
kzielu Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 Musisz (a raczej musicie) dostac marriage license z probate courtu w swoim county. Zalatwia sie to od reki i jak do dostaniecie to w zasadzie tego samego dnia mozna wziac slub - tylko trzeba dogadac sie z kims kto Wam go udzieli zeby byl dostepny... Zajrzyj na strone sadu swojego county i tam bedziesz miala wszystko napisane.
Nigella Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 Tak jak pisze kzielu - sprawdź zasady na stronie sądu, pod który podlegacie, bo np. u mnie ślub można było wziąć dopiero po trzech dniach od uzyskania marriage license - może być tak, że w różnych miejscach Stanów obowiązują różne zasady.
pelasia Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 np. w stanie kolorado - slub nie wymaga sedziego, mozna samemu sobie go wziac, odeslac papiery do odpowiedniej placowki i zostanie on zatwierdzony i akt slubu wyslany pod twoj adres. co stan to obyczaj, wiec nalezy sprawdzic wymagania w twoim tak czy inaczej gratuluje
makdonald Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 np. w stanie kolorado - slub nie wymaga sedziego, mozna samemu sobie go wziac, odeslac papiery do odpowiedniej placowki i zostanie on zatwierdzony i akt slubu wyslany pod twoj adres. co stan to obyczaj, wiec nalezy sprawdzic wymagania w twoim tak czy inaczej gratuluje w Ohio "marriage license" o wiele latwiej zdobyc niz "drivers license". Po prostu zglaszacie w city hall/townhall ze tego i tego dnia na terenie tego wlasnie city/township zdecydowaliscie byc malzenstwem. "Marriage license" zostaje po kilku dniach wyslana na podany przez Was adres. Kiedy moja starsza corka wychodzila za maz ( w 2010 roku) kosztowalo toto $15. Za te oplate county umieszcza Was nawet w "public record".
Nigella Posted March 6, 2012 Report Posted March 6, 2012 Nie wymaga sędziego, ale wymaga chyba kogoś, kto ma uprawienia do udzielania ślubów - notariusza tudzież osoby duchownej?
makdonald Posted March 6, 2012 Report Posted March 6, 2012 co stan to obyczaj....hehehe w ohio sam moglbym udzielic slubu mojej corce i zieciowi in spe corka wybrala jednakze "oficjalny" slub koscielny
pelasia Posted March 6, 2012 Report Posted March 6, 2012 Nie wymaga sędziego, ale wymaga chyba kogoś, kto ma uprawienia do udzielania ślubów - notariusza tudzież osoby duchownej? nie! bierzesz licencje(o ktora sie musisz wczesniej postarac tak jak w kazdym stanie), wypelniasz na podstawie instrukcji podpisujesz i wysylasz do recording office, oni ja zatwierdzaja i odsylaja ci akt malzenstwa. koszt chyba obecnie 15 dolcow ( za licencje) nie potrzeba osob trzecich. kolorado to specyficzny stan ha ha ha
sabcia 85 Posted March 7, 2012 Author Report Posted March 7, 2012 Dziękuję za odpowiedzi. Ja mam slub kościelny 14 lipca juz na 100 % . Jedyne co mnie martwiło, to to czy wystarczy mi przyjechać tylko tydzień przed ślubem i jak co jeszcze na miejscu mam załatwić A ślub w Nej Jersey
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.