Szarakdorsz Napisano 9 Marca 2012 Zgłoś Napisano 9 Marca 2012 Witam ponownie Po pięciu miesiącach udało mi się zakończyć mój proces i lada dzień przyjdzie do mnie list z kartą, wszystko jak na razie idzie bardzo łatwo Planowałem zacząć studia w USA, lecz niedawno naszła mnie myśl, żeby jednak rozpocząć studia pierwszego stopnia w Polsce (czyli trzy lata) i dokończyć magistrat w Stanach. Po pierwsze, taniej po drugie, szybciej o rok. Z tego co mi się udało już dowiedzieć, studiowanie za granicą będąc LPR jest jak najbardziej możliwe, jeżeli spełni się odpowiednie warunki z tym nie mam kłopotu, chyba, ze ktoś ma jakieś doświadczenia (osobiste, nie zasłyszane gdzieś tam u kogoś) i chciałby się podzielić, bardzo chętnie wysłucham. Planuje jeździć systemem 6-5 miesięcy /1-2 miesiące w czasie przerwy, żeby nie przerwać ciągłości pobytu i wyrobić się w 5-6 lat z uzyskaniem obywatelstwa. Wiem, mogę złożyć wniosek o Reentry Permit, z tymże wiadomo, tracę ciągłość pobytu. Mam amerykańskie prawo jazdy, najbliższą rodzinę w USA, mieszkam u mamy i ojczyma, konto bankowe i odprowadzam podatki. Wyjeżdzam w celu edukacji, w Polsce bede używał oficjalnie tylko adresu w Stanach. Teraz przejde do rzeczy, których nie za bardzo mogłem się dowiedzieć z zagranicznych for. Mianowicie: Muszę się wymeldować z mojego obecnego adresu zameldowania w Polsce. Czy możliwie jest wyrobienie nowego dowodu osobistego bez podanego stałego adresu zamieszkania w Polsce lub podanym adresem za granicą? Jak wygląda sprawa tymczasowego zameldowania i czy mogę podać jako adres korespondencyjny adres mojej szkoły? Czy w czasie jeżeli będę w Polsce i będę otrzymywał pensje (będę pracował w rodzinnym interesie), mogę korzystać z polskiego konta bankowego, czy lepiej żeby wypłaty szły na konto amerykańskie (pomyślałem, że najlepiej by było dostawać wypłate na polskie konto, potem pod koniec miesiąca przelewać na amerykańskie, żeby w wyciągach wyglądało, że mam oszczędności w USA). Jak wygląda kwestia zatrudnienia? (NIPy, ZUSy, mam się tego pozbyć czy jak?) Na jakich warunkach powiniem być zatrudniony i gdzie odprowadzać podatki z dochodu? Obecnie jestem zatrudniony w Polsce u mojego ojca w firmie, oraz w Stanach. Pozdrawiam serdecznie, Robert.
sly6 Napisano 9 Marca 2012 Zgłoś Napisano 9 Marca 2012 Jesli jestes zatrudniony w Polsce i nadal masz umowe to chyba cos tam jest odprowadzane od Ciebie do ZUS-NFZ i Urzedu Skarbowego,nie znajac jaka masz umowe to mozna duzo pisac a nie o to tutaj chodzi,,sa takie umowy ze nie masz ubezpieczenia zdrowotnego ale za to masz placony podatek .. Masz nadany NIP juz?jesli masz to jak chcesz sie jego pozbyc? Sprawy z podatkami to nalezy isc do doradcy podatkowego co sie zna na prawie i zasdach pomiedzy USA a Polska.a ze za to placisz to inna sprawa. A jak podasz adres szkoly a szkola sie nie zgodzi na przyjmowanie korespondencji od Ciebie to co zrobisz,nie mozesz podac adresu kogos z rodziny,przyjaciol-znajomych itd co do dowodu osobistego to zadzwon do urzadu w tej sprawie czy takie cos przyjma i jakie sa zasady teraz wydwania dowodow osobistych,,fakt ludzie bezdomni tez maja dowody osobiste ale nie wiem jak kto bedzie z Toba .
Szarakdorsz Napisano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Napisano 9 Marca 2012 Czyli NIPu się rozumiem już nie da rady pozbyć, OK. Chce poucinac wszysktie luźne końce, żeby CBP widziało, że rezyduje w Stanach lecz uczę się w Polsce i nie porzuciłem zamiaru mieszkania w USA. No jeżeli szkoła się nie zgodzi, to korespondencja niech leci do US w takim razie Odbiore za pół roku, haha. Raczej nie wyglądało by to dobrze jeżeli ustawiłbym sobie adres korespondencyjny u ojca, chociaż...?
sly6 Napisano 9 Marca 2012 Zgłoś Napisano 9 Marca 2012 a kto bedzie wysylac listy do USA?spytaj sie w banku ,w urzedzie czy wysla listy do USA na swoj koszt adres korespondencyjny nic nie ma wspolnego z adresem zameldowania ...jest wiele przypadkow i znam je osoboscie ze ktos mieszka w innym wojewodztwie a listy sa przysylane do innego co wazne abys mial dobrze z podatkami i dowiedz sie dobrze o takim czyms jak interes zyciowy w Polsce,bo to jest wazne dla US w Polsce
Gucio Napisano 9 Marca 2012 Zgłoś Napisano 9 Marca 2012 Majac GC i wyjezdzajac na 5-6 miesiecy po za USA do szkoly jest lekko niezreczne. Ja bylem w podobnej sytuacji tylko ze jezdzilem do zony na ok 6 miesiecy. Musisz sie pilnowac co do okresu pobytu po za usa, i wpisywac sobie gdzies daty wylotow i przylotow. Przyda ci to sie do obywatelstwa. Po drugie jak mi powiedzial raz urzednik na lotnisku, ze to bedzie kiepsko wygladalo przy staraniu sie o obywatlestwo i moga (nie musza) robic ci schody. NIPu sie nie pozbedziesz chyba ze zrzekniesz sie Polskiego Obywatelstwa. Mozesz poslugiwac sie Polskim paszportem zamiast Polskim dowodem (zmien sobie paszport w ambasadzie polskiej w usa) i tam podasz swoj amerykanski adres. Tymczasowe zameldowanie bedzie ci potrzebne wiec uzyj paszportu. Konto w polskim banku pewnie mozna sobie zalozyc, ale bedziesz potrzebowal tymczasowego meldunku. Co do transferu kasy z Polskiego konta na Amerykanskie to bedzie ciebie to niezle kosztowac. Ja ostatio transferowalem do baku w UK 20tys funtow, i zaplacilem prawie 900zl, a moj ojciec z banku w usa do banku w uk za podobna kwote transferu zaplacil $36
kzielu Napisano 9 Marca 2012 Zgłoś Napisano 9 Marca 2012 Kolega dostal pare odpowiedzi na VJ... - Pamietaj ze CBP nie zawsze moze patrzec na to przychylnie - ja we wtorek wrocilem z pierwszego wyjazdu od kiedy mam GC, bylem w Polsce tydzien i pierwsze pytanie jakie dostalem na immigrations to bylo ile czasu bylem w Polsce. Nic innego ich nie interesowalo. - NIPy, ZUS - jako GC holder musisz wysylac tax returns do IRS w US, natomiast jezeli bedziesz przebywal w Polsce to bedzie Ci trudno przekonac Skarbowy ze cie tam nie ma
Szarakdorsz Napisano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Napisano 9 Marca 2012 Podatki będą prawdopodobnie odprowadzać za mnie rodzice, jako dependant. Konto w banku w Polsce już dawno mam, więc jedyny problem to zmiana adresu . Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi EDIT:// Interes życiowy - chodzi o podwójne opodatkownie, tak? http://www.podwojneopodatkowanie.pl/jak-ustalic-polska-rezydencje-podatkowa/ "W praktyce zdarzało się do tej pory, że podatnicy przedstawiali w polskich urzędach skarbowych różnego rodzaju dokumenty, które w praktyce nie potwierdzały jednak ich rezydencji podatkowej. Przepisy nie określały bowiem, jak taki certyfikat rezydencji powinien wyglądać. Nowelizacja ustawy o PIT rozwiązała ten problem wprowadzając definicję „certyfikatu rezydencji”, przez który należy rozumieć „zaświadczenie o miejscu zamieszkania podatnika dla celów podatkowych wydane przez właściwy organ administracji podatkowej państwa miejsca zamieszkania podatnika”." Rozumiem, że w tym celu wystarczy GC?
kzielu Napisano 9 Marca 2012 Zgłoś Napisano 9 Marca 2012 A GC dostajesz z IRS (wlasciwy organ administracji podatkowej panstwa miejsca zamieszkania podatnika) ? Nie, HGW co to ma byc... Mozesz spytac IRS - tez sie chetnie dowiem bo musze cos wyslac Skarbowemu w Polsce...
antosia Napisano 9 Marca 2012 Zgłoś Napisano 9 Marca 2012 czy nie jest lepszym rozwiazaniem distance learning w takim przypadku? nie ktore uczelnie oferuja taka mozliwosc,umieszczaja wyklady na platformie itp. przyjezdza sie wtedy np.tylko raz na pol roku aby zaliczyc egzaminy
Szarakdorsz Napisano 10 Marca 2012 Autor Zgłoś Napisano 10 Marca 2012 Z tymże mi jest w na rękę, żeby przez te 6 miesięcy być w Polsce, ale dzięki za sugestię .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.