wiki1701 Napisano 23 Marca 2013 Zgłoś Napisano 23 Marca 2013 sly6 powiem Ci, że ja miałam taką sytuację w Polsce, że potrzebowałam pomocy i nie mogłam na nią liczyć. Spotkałam się tylko z zazdrością i jeszcze kopaniem leżącego więc uważam czy za granicą czy w Posce nie ma róznicy wszystko zależy na kogo się trafi. Różnie bywa.
sly6 Napisano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 23 Marca 2013 wiki i tutaj sie z Toba z 10000 % zgadzam zalezy na kogo sie trafi i z kim ma sie doczynienie czasami nie ma za duzej roznicy czy to w Polsce czy tez zagranica ..od trzeba miec to czasami szczescie nawet jesli ma sie otwarte serce,rece i co do oddzielnego watku to racja,nalezy taki stworzyc
mg85 Napisano 23 Marca 2013 Zgłoś Napisano 23 Marca 2013 No i juz jest plastikowa zielona karta przyszła po ponad 2 tygodniach od przekroczenia granicy, natomiast po SSN trzeba było pojechać do biura bo nic nie przychodziło i już przyjdzie za kilka dni pocztą tylko pani kazała nam na skrzynce nakleić nasze imiona i nazwiska żeby listonosz zostawił. Miałem to samo, SSN nie przychodził wiec poszedłem po 2 tygodniach od przylotu do biura i dzisiaj (w niecały tydzien po wizycie) przyszedł list z numerem. I bardzo ważne, żeby nakleić kartkę z imionami i nazwiskami na skrzynce pocztowej.
PawellitoWawa1983 Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Kochani narazie jest fajnie mam dwójkę dzieci i aklimatyzuja się rewelacyjnie (starsza ma 6 lat) w duzej mierze to zasługa mojego rodzeństwa które jest tu kilkanaście lat i ich ogromnej pomocy w tym żeby było łatwiej. Za pracą narazie się nie rozglądam moje studia finansowe tutaj nie wiele pomoga, myślę o zrobieniu jakiejś szkoły narazie chce pomóc dzieciom w zadomowieniu się i z językiem. Natomiast mój mąż jest kierowcą ciężarówek i jeżdził po całej europie narazie musi tutaj zrobic prawo jazdy i pracę ma uzgodnioną. Dlatego tak czekałam na SSN bo bez tego nic nie można załatwić. Wyjechaliśmy dlatego żeby w końcu być razem nawet na początku chociaż w te weekendy a nie raz na dwa miesiące. Mieszkaliśmy w Polsce (mąż za granicą) w małym mieście pomimo tego że mieliśmy już własny dom postanowiliśmy spróbować Zobaczymy jak będzie Gratuluję wyjazdu Mam pytanko co do prawa jazdy ? Mówisz że mąż jeździł w PL na ciężarówkach, rozumiem że nasze C + E jest tam nie ważne ? Jak wygląda kurs i egzamin na C + E w USA ? Jest dużo łatwiej w USA niż w PL? W jakim stanie mieszkacie ?
jaroamg Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Witam wszystkich Czy ktoś wie jak jest z dziećmi do 10 lat.. Chodzi mi o to, ze muszą dokończyć szkołę a kończy się termin wizy...więc planuje pojechać tylko z żoną na 2 tyg. ale wtedy rozumiem że dzieci nie miałyby już wjazdu do USA i GC by im przepadły ? Czy ktoś już taka sytuację przerabiał? pozdr
haneczka019 Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Witam wszystkich Czy ktoś wie jak jest z dziećmi do 10 lat.. Chodzi mi o to, ze muszą dokończyć szkołę a kończy się termin wizy...więc planuje pojechać tylko z żoną na 2 tyg. ale wtedy rozumiem że dzieci nie miałyby już wjazdu do USA i GC by im przepadły ? Czy ktoś już taka sytuację przerabiał? pozdr Musicie wszyscy wleciec na terytorium USA, dzieci również, żeby im wizy nie przepadły.
stuff1000 Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Witam Ja mam wizytę w ambasadzie na 16 maja wyznaczoną Odnośnie tego zaświadczenia o niekaralności to mogę je wyrobić w punkcie KRK w swoim mieście czy muszę listem wysyłać do warszawy,( na forum jedni piszą Warszawa inni swoje miasto) ?? Aha czy zdjęcia do lekarza to mogę zwykłe paszportowe zabrać ze sobą, oni je później jakoś wykorzystują ?? Do ambasady to mam zabrać 2 czy 3 zdjęcia ?? W TNT dopisuję pod siebie całą rodzinę, czy osobne konta ??
mi0706 Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Witam Ja mam wizytę w ambasadzie na 16 maja wyznaczoną Odnośnie tego zaświadczenia o niekaralności to mogę je wyrobić w punkcie KRK w swoim mieście czy muszę listem wysyłać do warszawy,( na forum jedni piszą Warszawa inni swoje miasto) ?? Aha czy zdjęcia do lekarza to mogę zwykłe paszportowe zabrać ze sobą, oni je później jakoś wykorzystują ?? Do ambasady to mam zabrać 2 czy 3 zdjęcia ?? W TNT dopisuję pod siebie całą rodzinę, czy osobne konta ?? Zaświadczenie możesz mieć z dowolnego miejsca, bo to jedna baza! Zdjęcia musisz mieć do lekarza jak do wizy USA. Lekarz przykleja je na formularzu, który później dostajesz w zaklejonej kopercie, którą bierzesz ze sobą na rozmowę. Jeżeli wysyłałeś formularze do KCC i dołączałeś zdjęcia to nie musisz ich brać na rozmowę. W TNT wprowadzasz każdą osobę (paszport) z osobna. No i czytać!!! Bo to wszystko już było pisane na forum! Wystarczy użyć wyszukiwarki! Powodzenia na rozmowie!
jaroamg Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Musicie wszyscy wleciec na terytorium USA, dzieci również, żeby im wizy nie przepadły. DZIĘKI!
wiki1701 Napisano 25 Marca 2013 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Gratuluję wyjazdu Mam pytanko co do prawa jazdy ? Mówisz że mąż jeździł w PL na ciężarówkach, rozumiem że nasze C + E jest tam nie ważne ? Jak wygląda kurs i egzamin na C + E w USA ? Jest dużo łatwiej w USA niż w PL? W jakim stanie mieszkacie ? Narazie mogę ci tyle napisać, że prawo jazdy nasze na ciężarówki jest tu nie ważne koszt kursu około 2 tys dolarów i zdaję się go tylko i wyłącznie o angielsku, mój mąż teraz siedzi i uczy się części ciężarowek po angielsku. A co do dalszego etapu czyli zdawania to jeszcze tego nie przerabialiśmy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.