Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A może ktoś się orientuje co się dzieje z kopertą z badaniami którą zostawia się na granicy? Czy te wyniki badań, historie chorób, są gdzieś wpisywane do systemu i bedą już figurować ciągle w Stanach na koncie danej osoby? Dzięki na info.

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

A może ktoś się orientuje co się dzieje z kopertą z badaniami którą zostawia się na granicy? Czy te wyniki badań, historie chorób, są gdzieś wpisywane do systemu i bedą już figurować ciągle w Stanach na koncie danej osoby? Dzięki na info.

no na pewno, toś by sobie tak tego nie zbierali bez potrzeby, albo dla przyjemności!

Pamiętaj, że jak coś raz się wprowadzi do systemu (jakiegokolwiek) to już zostaje na zawsze!

Napisano

Mam pytanie.

Zobaczyłam dzisiaj ile numerów będzie rozpatrywanych 22.04. i jestem zdziwona, że aż tyle. Czy moglibyście napisac mi jak ustalana jest kolejnośc podchodzenia do konsula? Czy o tym decyzuje wyskość case number czy kolejność wejścia do ambasady. Pytam dlatego, że na wizyte wybieramy się całą rodzinką, a dziecko me trochę niecierpliwe jest.

Wesołych Swiąt.

Ja również nie spędziłam w ambasadzie nawet godziny. Numerki są raczej wydawane wg kolejności przyjścia do ambasady. Ważne, żeby od razu po wejściu iść po numerek do którejś z Pań (poczekać na przerwę w obsługiwaniu osób ) ponieważ nie każdemu o tym mówią i zauważyłam kilka osób czekających na swój numerek - bez numerka w ręce ^_^

Też mi się wydaje, że jeśli ktoś ma bardziej złożoną sprawę czeka dłużej.

Dla dzieciaków jest tam kącik do zabawy więc może twoje dziecko nie będzie się tak nudzić;)

Powodzenia :D

Napisano

Witam. Mam pytanie. Wylosowalem zielona karte w dv 2013 i juz jestem w USA. W ciagu 30 dni od przylotu do USA musze sie zarejestrowac do wojska, poniewaz jestem w przedziale wiekowym od 18 do 25 lat. Do rejestracji jest mi potrzebny Social Security Number, na ktory ciagle czekam. Moze ktos mi napisac co powinienem zrobic, poniewaz powoli konczy mi sie termin rejestracji ? czy moze ktos byl w podobnej sytuacji ? dziekuje za pomoc.

Ja nie rejestrowalem sie, nawet zapomnialem o tym, po jakims czasie dostalem list, ze jestem zarejestrowany, takze zrobili to za mnie.

Napisano

Witam wszystkich na tym forum ! Pewnie nadwyrężę Waszą cierpliwość, ale mam kilka istotnych dla mnie pytań, i może dla innych w podobnej dla mnie sytuacji również. Otóż moja historia wygląda następująco:

Wylosowałem zieloną kartę, rozmowę w ambasadzie wyznaczoną mam na połowę maja, jestem zdecydowany jechać itp.

Pytanie dotyczyczy osób trzecich, czyli mojej Narzeczonej. Jestem głównym aplikantem, zgłoszenie wysyłałem tylko dla siebie, ale zdecydowaliśmy że wyjeżdżamy wspólnie. Na początku kwietnia bierzemy ślub cywilny, abyśmy mogli wyjechać razem. Problem polega na tym, że moja przyszła żona posiada 4 letnie dziecko, które nie jest moje, ale bez niego nigdzie nogi za Polskę nie postawimy. Dzwoniłem do ambasady i tam powiedziano mi, że muszę zgłosić dziecko i żonę na formularzu, co w zupełności wyczerpie temat bez jakichkolwiek innych dokumentów. Jednak moje wątpliwości wzbudziła lektura tego forum, odnośnie "adopcji" i "zgody biologicznego ojca na wyjazd dziecka" o czym w ambasadzie nic nie wspomniano ! Dziecko posiada paszport. Jak to w końcu z tym jest ?

W zależności od że tak to nazwę "statusu" dziecka :) czy w akcie urodzenia ojciec biologiczny jest nn czy nie, jesli istnieje - czy ma pelna wladze, ograniczona czy nie ma wcale, jesli ograniczona - to w jakim zakresie. Najgorsza sytuacja - jeśli ma pelna wladze lub nawet czesciowa ale do decydowania i na domiar zlego (brzmi masakrycznie ale w tym przypadku upraszczam) utrzymuje kontakty z dzieckiem - to jesli wyjedziecie "po cichu" to on moze zglosic uprowadzenie dziecka i bedziecie miec problem. Najprosciej - czy byla potrzebna jego zgoda do wyrobienia paszportu? Napisz na prv jesli chcesz - pomoge w razie watpliwosci. Chyba ze chcesz tak na forum )

Napisano

hey wylatuje 15 kwietnia .. czy moze ktos sie orientuje czy musze wykuoic jakies ubezpieczenie zdrowotne na poczatek mam juz SIS.. czy kupic to ubepieczenie tutaj czy w W USA .. ? bardzo porsze o pomoc .. ?

i drugie pytanko o najlepszy bank USA ktory wymaga najmniej formalnosci .. w UK otwieralem konto tylko na paszport ..

z gory dziekuje ;-)

Napisano

hey wylatuje 15 kwietnia .. czy moze ktos sie orientuje czy musze wykuoic jakies ubezpieczenie zdrowotne na poczatek mam juz SIS.. czy kupic to ubepieczenie tutaj czy w W USA .. ? bardzo porsze o pomoc .. ?

Nie ma obowiązku - to raczej kwestia zdrowego rozsądku - ile chcesz płacić jak będziesz chory czy odpukać będziesz miał wypadek - w Polsce nic nie wykupisz bo to są ubezpieczenia podróżne a nie dla rezydentów...

Napisano

dziekuje ..

jestem oczywiscie zaiteresowany takim ubezpieczeniem .. rozumiem, ze musze ubezpieczyc sie w USA po przylocie .. jaka wedlug Ciebie bylaby najlepsz opcja .. ? ;)

Napisano

Jedyna rozsadna opcja to znalezc szybko pracodawce ktory oferuje jakies ubezpieczenie zdrowotne jako benefit. Wykupowanie jej samemu to zwykle kilkaset $ miesiecznie.

Napisano

witam:)

Dzisiaj dostałam listem pismo, które wysłałam do warszawy czyli zaświadczenie o niekaralności. Mam takie pytanko wy też mieliście tylko podbite 3 pieczątkami to pismo, które wysyłaliście?i nic nowego nie przyszło? :) chciałam się upewnić że macie tak samo ;) pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...