Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

do KCC wysyłasz formularze (DS-230) jak tylko dowiadujesz się, że wylosowałaś!!!

Resztę dokumentów dostarczasz na rozmowę, Termin rozmowy dostajesz w informacji na tej samej stronie co informację o wylosowaniu.

Jeżeli do dziś nie wysłałaś dokumentów (info o wylosowaniu było 1.05.2012!!!) to może być już pozamiatane. Zrób ta jak najszybciej może się jeszcze załapiesz na rozmowę!

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Dwie odpowiedzi i 2 zupełnie odmienne... :/ może ktoś jeszcze się wypowie? Wielu z Was było już na rozmowach, pamiętacie może czy proszono Was o wykształcenie najwyższe czy tylko o maturę?

Aha, czy ktoś przyszedł z zaktualizowanymi formularzami na rozmowę? :)/>

Dzięki shmehr i aneta!

Wydaje mi sie, ze nie powinienes miec probelmu jesli przedstawisz dyplom ukonczenia szkoly sredniej. Ale moze na wszelki wypadek popros w dziekanacie o jakies zaswiadczenie, ze czekasz na duplikat (o ile to mozliwe).

Co do form - Twoja zmiana pracy raczej nikt sie nie bedzie przejmowal. Jesli padnie pytanie, co aktualnie robisz to po prostu na nie odpowiesz. Moja sytuacja "zawodowa" tez ulegla zmianie od czasu wypelniana formularzy ale pani konsul w ogole o to nie pytala.

Napisano

to to zaswiadczenia o niekaralnosc nie wystarczy z sadu w moim miescie bo ja jak bylam zapytac sie o taki kwit to pracownica sadu powiedziala ze to czy bedzie z warszawy czy z miejsca zamieszkania to jedno i to samo. :unsure: to ja juz nie wiem ?

to to zaswiadczenia o niekaralnosc nie wystarczy z sadu w moim miescie bo ja jak bylam zapytac sie o taki kwit to pracownica sadu powiedziala ze to czy bedzie z warszawy czy z miejsca zamieszkania to jedno i to samo. :unsure: to ja juz nie wiem ?

no ale mi takie przyszło z warszawy to jak nie wystarczy? wysłałam do warszawy i wniosek i to mi odesłali podbili że nie widnieje i tyle..:)

Napisano

Odnośnie zatrudnienia mam takie pytanie, czy osoba która od dłuższego czasu jest bezrobotna może mieć większe problemy z uzyskaniem GC, czy podczas rozmowy ma to duży wpływ na wydanie opinii przez urzędnika czy raczej nie. Spotkał się ktoś może z taką sytuacją?

Napisano

maly a ta osoba podejmie prace w USA,zna realia oraz kwalifikuje sie z wyksztalcenia lub doswiadczenia zawodowego...na to nalezy zwrocic uwage.

Napisano

maly a ta osoba podejmie prace w USA,zna realia oraz kwalifikuje sie z wyksztalcenia lub doswiadczenia zawodowego...na to nalezy zwrocic uwage.

Tak osoba ta pracuje lecz bez umowy, tak to dzisiaj bywa, i z pewnością podejmie pracę, kwalifikuje się też poprzez wykształcenie. Chodzi o to jak takie osoby postrzegane są przez urzędnika, czy jest to problem czy raczej nie przy rozpatrywaniu wniosku,czy spadają szanse na otrzymanie karty dla takiego osobnika. Jeżeli padnie pytanie co robi pan/i w Polsce to co odpowiedzieć?

Napisano

Odpowiadać należy zgodnie z prawdą, czyli w tym przypadku jest to osoba bezrobotna. Pracą na czarno radziłbym się nie chwalić, problem może pojawić się wtedy, gdy konsul będzie chciał wiedzieć z czego utrzymuje się taka osoba i skąd ma pieniądze na emigracje do USA.

Napisano

Rado sprawa wygląda tak. Wypełniłeś formularz i wysłałeś do KCC. Tam podałeś np. że masz średnie, to na rozmowie poproszą Cię o świadectwo, jeżeli wpisałeś wyższe to poproszą Cię o dyplom. To wszystko dlatego, że weryfikują podane przez ciebie informacje czy są prawdziwe.

Ja miałem tak samo, ale w innej kwestii. Podałem, że mam dwójkę dzieci urodzonych w USA i na dowód tego musiałem dosyłać paszporty amerykańskie moich dzieci na dowód ich obywatelstwa.

A te formularze są jakąś w Kentucky jeszcze stemplowane, czy oni po prostu przesyłają je z powrotem do Warszawy i wypełnia je już dalej konsul? Zastanawiam się od czego zależy których punktów konsul może żądać potwierdzenia, skoro np. nie wymagają świadectw pracy a wykształcenia czy miejsca urodzin dzieci już tak.

Wydaje mi sie, ze nie powinienes miec probelmu jesli przedstawisz dyplom ukonczenia szkoly sredniej. Ale moze na wszelki wypadek popros w dziekanacie o jakies zaswiadczenie, ze czekasz na duplikat (o ile to mozliwe).

Co do form - Twoja zmiana pracy raczej nikt sie nie bedzie przejmowal. Jesli padnie pytanie, co aktualnie robisz to po prostu na nie odpowiesz. Moja sytuacja "zawodowa" tez ulegla zmianie od czasu wypelniana formularzy ale pani konsul w ogole o to nie pytala.

Tak na logikę to też mi się wydaję, że matura powinna starczyć, bo jeśli przez taką głupotę stracę szansę na zieloną kartę, spełniając wszystkie wymagane warunki to byłby niesamowity pech. Ale wszystko pewnie będzie zależeć na jakiego konsula trafię...

Dzięki za odpowiedzi. Jeśli ktoś jeszcze pamięta jak to w jego przypadku było z tym zaświadczeniem o edukacji to proszę dajcie znać.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...