kzielu Napisano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2013 To jeszcze raz - turystyczne dziala tak ze sie placi w wlasnej kieszeni a pozniej rozlicza w Polsce. Genialne rozwiazanie dla emigranta. beaata - jedyne rozwiazanie to wykupienie ubezpieczenia na wlasna reke. Przygotuj sie na powazne kwoty...
stuff1000 Napisano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2013 Odnośnie jeszcze tej rejestracji w TNT to czy w linijce Document delivery type macie Pick Up ??
maciopa Napisano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2013 @kzielu - nie do końca - tak jak opisałeś działają tanie ubezpieczenia turystyczne - z kolei część ubezpieczeń turystycznych nie trzeba nigdzie rozliczać - nie będę reklamował tutaj towarzystw ubezpieczeniowych ale ja podczas wyjazdów wykupuję te ubezpieczenia, w których tow ubezpieczeniowe pokrywa za mnie wszystkie koszty, a ja nie musze nic z własnej kieszeni pokrywać i potem ubiegać się o zwrot - kosztuje to ciut więcej ale za to mam spokój a parę razy już się przydało - tak to jest jak ktoś jeździ z dzieciakami ;-) sprawdzone na własnej skórze (czyt kieszeni) zarówno w USA jak i Kanadzie czy Australii. Po info z których tow ubezp korzystam zapraszam na PW. na tej stronie, którą podałem można znaleźć tanie ubezp medyczne "na początek" - pojęcie "tanie" zależy od kieszeni ofc (tutaj można by zacząć dyskusję nt. kosztów ubezp. medycznego w PL vs USA ale to już dyskutowaliśmy parę razy).
sly6 Napisano 25 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2013 jesli admin wyrazi zgode to moze cos napiszesz wiecej o tych ubez i jest tak jak piszesz z niektorymi ubezpieczeniami
i.marie Napisano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2013 Shmehr- dziękuję. Na początku pewnie wyląduję w biurze ubezpieczeniowym mojej znajomej, a docelowo planuję zrobić jakiś dwuletni kurs, np. ultrasonografię i tym właśnie się zajmować. Wybrałam Teksas ze względu na przyjaciół którzy tam mieszkają i pomogą mi się ogarnąć Jeśli chodzi o ubezpieczenia, mój znajomy wyjeżdżając do Stanów na stałe miał tu wykupione ubezpieczenie na kilka miesięcy, ale szczegółów nie znam. A co do płacenia z własnej kieszeni- mój ubezpieczyciel zawsze pytał czy jestem z stanie zapłacić czy nie, nawet jeśli to było zwykłe zapalenie ucha
sly6 Napisano 26 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 26 Kwietnia 2013 jak pomoga sie ogarnac to spoko nalezy tam leciec ,jechac
trend Napisano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2013 Pytanko tak na marginesie ile czeka się na zwrot paszportu po rozmowie z konsulem ? wystarczy 5 dni ?
Gość Violonczela Napisano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2013 Miałam rozmowę w konsulacie czwartek a we wtorek już mogłam odebrać paszport. Mi akurat odbierał znajomy, bo taka opcja też istnieje. Wystarczy napisać upoważnienie dla osoby, kopia mojego dowodu osobistego i spokojnie go wydadzą. (upoważnienie standardowe)
Kriss333 Napisano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich serdecznie i gratuluję pomyślnej wizyty w konsulacie, a innym życzę powodzenia (i bez strachu) !!! Jesteśmy pięcio osobową rodzinką z Włoch. Tak jak większość, wizy otrzymaliśmy bez problemu. Badania, wizyta u lekarza oraz szczepionki robiliśmy w Warszawie dwa dni przed wizytą w konsulacie. Również tego samego dnia świadectwo o niekaralości. Na odebranie paszportu z TNT czekaliśmy 2 dni. Teraz planuję sam wylecieć, a potem przylecę po rodzinkę. Mam pytanie, czy jest bez różnicy z jakiego portu wystartuję? Ponieważ bliżej mi do Wenecji niż do Warszawy. Jeszcze jedno, czy ktoś może będzie przenosił swoje mienie do Stanów np. w kontenerze statkiem i jaki jest całkowity koszt takiej przeprowadzki?
sly6 Napisano 27 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2013 Mozesz leciec z kazdego portu lotniczego
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.