Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To jeszcze raz - turystyczne dziala tak ze sie placi w wlasnej kieszeni a pozniej rozlicza w Polsce. Genialne rozwiazanie dla emigranta.

beaata - jedyne rozwiazanie to wykupienie ubezpieczenia na wlasna reke. Przygotuj sie na powazne kwoty...

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

@kzielu - nie do końca - tak jak opisałeś działają tanie ubezpieczenia turystyczne - z kolei część ubezpieczeń turystycznych nie trzeba nigdzie rozliczać - nie będę reklamował tutaj towarzystw ubezpieczeniowych ale ja podczas wyjazdów wykupuję te ubezpieczenia, w których tow ubezpieczeniowe pokrywa za mnie wszystkie koszty, a ja nie musze nic z własnej kieszeni pokrywać i potem ubiegać się o zwrot - kosztuje to ciut więcej ale za to mam spokój a parę razy już się przydało - tak to jest jak ktoś jeździ z dzieciakami ;-) sprawdzone na własnej skórze (czyt kieszeni) zarówno w USA jak i Kanadzie czy Australii. Po info z których tow ubezp korzystam zapraszam na PW.

na tej stronie, którą podałem można znaleźć tanie ubezp medyczne "na początek" - pojęcie "tanie" zależy od kieszeni ofc (tutaj można by zacząć dyskusję nt. kosztów ubezp. medycznego w PL vs USA ale to już dyskutowaliśmy parę razy).

Napisano

Shmehr- dziękuję. Na początku pewnie wyląduję w biurze ubezpieczeniowym mojej znajomej, a docelowo planuję zrobić jakiś dwuletni kurs, np. ultrasonografię i tym właśnie się zajmować. Wybrałam Teksas ze względu na przyjaciół którzy tam mieszkają i pomogą mi się ogarnąć ;)

Jeśli chodzi o ubezpieczenia, mój znajomy wyjeżdżając do Stanów na stałe miał tu wykupione ubezpieczenie na kilka miesięcy, ale szczegółów nie znam. A co do płacenia z własnej kieszeni- mój ubezpieczyciel zawsze pytał czy jestem z stanie zapłacić czy nie, nawet jeśli to było zwykłe zapalenie ucha :)

Gość Violonczela
Napisano

Miałam rozmowę w konsulacie czwartek a we wtorek już mogłam odebrać paszport. Mi akurat odbierał znajomy, bo taka opcja też istnieje. Wystarczy napisać upoważnienie dla osoby, kopia mojego dowodu osobistego i spokojnie go wydadzą. (upoważnienie standardowe)

Napisano

Witam Wszystkich serdecznie i gratuluję pomyślnej wizyty w konsulacie, a innym życzę powodzenia (i bez strachu) !!! :D

Jesteśmy pięcio osobową rodzinką z Włoch. Tak jak większość, wizy otrzymaliśmy bez problemu. Badania, wizyta u lekarza oraz szczepionki robiliśmy w Warszawie dwa dni przed wizytą w konsulacie. Również tego samego dnia świadectwo o niekaralości. Na odebranie paszportu z TNT czekaliśmy 2 dni. Teraz planuję sam wylecieć, a potem przylecę po rodzinkę.

Mam pytanie, czy jest bez różnicy z jakiego portu wystartuję? Ponieważ bliżej mi do Wenecji niż do Warszawy. Jeszcze jedno, czy ktoś może będzie przenosił swoje mienie do Stanów np. w kontenerze statkiem i jaki jest całkowity koszt takiej przeprowadzki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...