Skocz do zawartości

Dv 2013 - Co Po 1 Maja 2012?pytania,odpowiedzi

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ja też czekałam tydzień na SSN na drugi dzień byłam w biurze żeby się zgłosić na zieloną kartę nadal czekam i ponawiam pytanie czy wie ktoś dokładnie jak sprawdzić swój status na ELIS?

• Odpowiedzi 3 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

OLUDOMI, ja też nie wiedziałem jak to sprawdzić. Nie miałem receipt number, immigrant fee opłacił kuzyn mojej żony tutaj na miejscu. Korzystał ze strony pay.gov, i na potwierdzeniu zapłaty tego numeru nie podali. Dopiero dzwoniąc do USCIC dostaliśmy te numery i nagle wszystko przyspieszyło.

Odnośnie telefonu do USCIS. Jak wcześniej już wspomniałem pierwszą próbę zakończyłem po 40 minutach wysłuchiwania jakiejś muzyczki w telefonie w oczekiwaniu na konsultanta. Dopiero znajomy tu na miejscu powiedział nam, że można się u nich zarejestrować ze sprawą i oni sami oddzwonią. Nie wiem jak się to robi (byłem wówczas w pracy), ale moja żona faktycznie się tak zarejestrowała i po bodajże czterech godzinach jakiś konsultant z USCIS do niej zadzwonił i podał te numery. Przy okazji powiedział, że i owszem jesteśmy w systemie, że wszystko jest ok, że pieniądze do nich wpłynęły, ale nie jesteśmy w jakiejś tam kolejce do wydania dokumentu (sic!). No i zaproponował, że coś tam poprawi, podał nasze receipt number, i że jeśli w przeciągu ośmiu dni roboczych (dlaczego ośmiu? - nie mam pojęcia) nic nie dostaniemy, to żeby jeszcze raz zadzwonić. Na szczęście pierwsze karty dla dzieci przyszły po trzech dniach.

Jutro zapytam, jak się u nich można zarejestrować na tę rozmowę, dopiero co wróciłem z pracy, a wszyscy już śpią.

Napisano

OLUDOMI, ja też nie wiedziałem jak to sprawdzić. Nie miałem receipt number, immigrant fee opłacił kuzyn mojej żony tutaj na miejscu. Korzystał ze strony pay.gov, i na potwierdzeniu zapłaty tego numeru nie podali. Dopiero dzwoniąc do USCIC dostaliśmy te numery i nagle wszystko przyspieszyło.

Odnośnie telefonu do USCIS. Jak wcześniej już wspomniałem pierwszą próbę zakończyłem po 40 minutach wysłuchiwania jakiejś muzyczki w telefonie w oczekiwaniu na konsultanta. Dopiero znajomy tu na miejscu powiedział nam, że można się u nich zarejestrować ze sprawą i oni sami oddzwonią. Nie wiem jak się to robi (byłem wówczas w pracy), ale moja żona faktycznie się tak zarejestrowała i po bodajże czterech godzinach jakiś konsultant z USCIS do niej zadzwonił i podał te numery. Przy okazji powiedział, że i owszem jesteśmy w systemie, że wszystko jest ok, że pieniądze do nich wpłynęły, ale nie jesteśmy w jakiejś tam kolejce do wydania dokumentu (sic!). No i zaproponował, że coś tam poprawi, podał nasze receipt number, i że jeśli w przeciągu ośmiu dni roboczych (dlaczego ośmiu? - nie mam pojęcia) nic nie dostaniemy, to żeby jeszcze raz zadzwonić. Na szczęście pierwsze karty dla dzieci przyszły po trzech dniach.

Jutro zapytam, jak się u nich można zarejestrować na tę rozmowę, dopiero co wróciłem z pracy, a wszyscy już śpią.

ok to zapytaj :) będę wdzięczna ja już czekam miesiąc i tydzień jak narazie na GC

Napisano

OLUDOMI, więc to się robi tak. Dzwonisz na ogólnodostępny numer 1-800-375-5283, zgłosi Ci się jakaś tam osoba i na jej pytanie jaką masz sprawę nie mówisz jej, że chcesz się dowiedzieć co z Twoją GC, ponieważ przekieruje Cię do konsultanta, gdzie czekasz w nieskończoność (ja tak zrobiłem właśnie za pierwszym razem). Mówisz natomiast, że masz problemy techniczne ze stroną internetową, czyli każesz jej wybrać opcję numer 4. Tutaj praktycznie od razu ktoś się zgłosi (a jeśli nie od razu, to po kilku minutkach), kogo informujesz, że w sumie to chcesz się dowiedzieć dlaczego karta jeszcze nie doszła (tak prosto z mostu, nie przejmuj się, że to trochę bezczelne). Zostaniesz poproszona o swoje dane celem weryfikacji i zostaniesz przełączona na właściwą linię. Niemalże od razu usłyszysz w słuchawce (automat zgłoszeniowy), że masz do wyboru dwie opcje: czekasz na konsultanta (NIEEEE!!!!), albo się nagrywasz i czekasz na oddzwonienie. No i wybierasz tę właśnie drugą opcję...

powodzenia :)

Napisano

Secured - tak. Tyle ze ona ma znikomy limit rowny kaucji ktora trzeba wplacic.

Ale do budowania kredytu - idealne. A o to chodzi.

Napisano

więc tak dzwoniłam o Pani mi powiedziała, że mam zadzwonić w pierwszym tygodniu września bo okres oczekiwania jest 2 miesiące jeżeli chodzi o zieloną kartę nie wiem czy próbować dzwonić jeszcze raz może jakiś inny konsultant odbierze czy faktycznie dopiero we wrześniu

Napisano

więc tak dzwoniłam o Pani mi powiedziała, że mam zadzwonić w pierwszym tygodniu września bo okres oczekiwania jest 2 miesiące jeżeli chodzi o zieloną kartę nie wiem czy próbować dzwonić jeszcze raz może jakiś inny konsultant odbierze czy faktycznie dopiero we wrześniu

Zapomniałem Ci napisać, abyś poprosiła o receipt number to na stronie https://egov.uscis.gov/cris/Dashboard/CaseStatus.do sama będziesz mogła to sprawdzać.

Napisano

Witajcie, szukam podobnych do siebie pechowców ;)

Zmieniałam adres do GC podczas rozmowy w ambasadzie, jak się dowiedziałam już ze strony USCIS moja karta nie została dostarczona ("undeliverable", ciekawe czemu....). Na stronie śledzenia przesyłki widzę że próbowali ją dostarczyć na stary adres (osoby mieszkające pod starym adresem nie zarejestrowały faktu że ktoś im coś przywiózł, jako że mimo wszystko ową kartę by odebrali).

W związku z powyższym zmieniłam ponownie adres (tym razem online, poprzez AR-11 jeśli dobrze pamiętam).

Niestety żadnego progresu sprawy nie ma, GC i SSN brak :/

Ktoś może miał podobny problem? Dobijać się telefonicznie, wysyłać maile? Na razie żaden sposób nie działa...

Napisano

Witam

Chciałam napisać że wczoraj otrzymałam ZIELONE KARTY po 1 miesiącu i 16 dniach od daty przylotu nie było żadnych problemów, że nie stałam w jakieś kolejce do wydania także zielone karty są i można robić prawo jazdy i ID a potem nie wiadomo co. :) GC ważne na 10 lat data jest wpisana ta którego dnia wlecieliście do USA :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...