River Napisano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2012 Hmm, bo ja wiem. Ja mam BA jako IT z Polski, i w usa pracowalem jako Administrator systemow komputerowych w Datacenter na Manhattanie. W UK pracuje w czolowych firmach IT, tak wiec nie wiem czy tak "nice nie daje". Zalezy od podejscia pracodawcy, czy zalezy mu na papierku czy na wiedzy i doswiadczeniu pracownika. No akurat BA w Twoim kierunku sporo daje:).Jest jednym z kilku tzw oplacalnych kierunkow:)Mam na mysli bardziej takie kierunki "humanistyczne".Po wielu kierunkach kasa nie zwraca sie wcale ,niestety.Najbardzie oplacalne zawody w Usa to wlasnie branza IT,pielegniarstwo.Tak pisze z moich obserwacji:)
Gucio Napisano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2012 Wszystko powyzej BA to juz tytuly naukowe, a mnie jako IT to na tym wogole nie zalezy.
TomaszNL Napisano 1 Maja 2012 Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Zgadzam sie,BA wiele nie daje... Ja się z tym nie zgodze. Wystarczy przejrzeć ogłoszenia o prace na monster.com by zobaczyć, że BA to minimum do pracy "biurowej" - innej niż recepcja itd. Można to porównać do wszechobecnego w polskich ogłoszeniach o prace: "Wymagane wyższe wykształcenie". Wiem co mówię bo teściowa (amerykanka rodowita) szukała jakiś czas temu pracy i sama przyznała, że gdyby miała dyplom to o całkiem inną pracę mogłaby się starać - obecnie pracuje w biurze ale nie jest to praca ani ciekawa ani jakoś super płatna (tj. dużo ponad minimum ale daleko od tego co zarabiają ludzie z BA po kilku latach pracy). Wiadomo - sytuacja róznie wygląda w róznych stanach i róznych sektorach. W IT liczy się wiedza w "palcach", a nie papier. W większości branż jednak BA jest przepustką do lepszych pieniędzy i ciekawszej pracy. Nie mówię, że bez studiów nie można się dorobić. Mówię tutaj o ogólnych perspektywach dla przeciętnego zjadacza chleba ps. inna sprawa, że BA nie jest niczym szczególnym. Tytuł ten systematycznie traci na wartości wraz z liczbą osób, która go posiada. Podobnie jak w Polsce z mgr. Kiedyś to było coś, dziś standard, który nikomu nie imponuje ale bez którego cięzko dostać dobrą prace.
drevil Napisano 2 Maja 2012 Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 BA w odpowiednim kierunku jest podstawowym wymogiem, aby zostać zatrudnionym na wizie H1B. Nie twierdzę, że łatwo jest obecnie o pracę na H1B (bo nie jest), ale przynajmniej daje to jakąś szansę na legalny wyjazd.
River Napisano 2 Maja 2012 Zgłoś Napisano 2 Maja 2012 Ja się z tym nie zgodze. Wystarczy przejrzeć ogłoszenia o prace na monster.com by zobaczyć, że BA to minimum do pracy "biurowej" - innej niż recepcja itd. Można to porównać do wszechobecnego w polskich ogłoszeniach o prace: "Wymagane wyższe wykształcenie". Wiem co mówię bo teściowa (amerykanka rodowita) szukała jakiś czas temu pracy i sama przyznała, że gdyby miała dyplom to o całkiem inną pracę mogłaby się starać - obecnie pracuje w biurze ale nie jest to praca ani ciekawa ani jakoś super płatna (tj. dużo ponad minimum ale daleko od tego co zarabiają ludzie z BA po kilku latach pracy). Wiadomo - sytuacja róznie wygląda w róznych stanach i róznych sektorach. W IT liczy się wiedza w "palcach", a nie papier. W większości branż jednak BA jest przepustką do lepszych pieniędzy i ciekawszej pracy. Nie mówię, że bez studiów nie można się dorobić. Mówię tutaj o ogólnych perspektywach dla przeciętnego zjadacza chleba ps. inna sprawa, że BA nie jest niczym szczególnym. Tytuł ten systematycznie traci na wartości wraz z liczbą osób, która go posiada. Podobnie jak w Polsce z mgr. Kiedyś to było coś, dziś standard, który nikomu nie imponuje ale bez którego cięzko dostać dobrą prace. Zgadzam sie i z Toba:) Duzo zalezy od kierunku,sytuacji,stanu itp. Chociaz w niektorych sytuacjach to tak jak piszesz jest to przepustka do dalszej nauki.Chodzi mi o to ze znam ludzi bez BA ktorzy sobie radza lepiej niz ludzie z BA.Nie ma reguly. Co do ogloszen o prace to na stanowiska biurowe to rzadko sie spotykam z wymaganiem BA(zazwyczaj sie liczy conajmniej 2 letnie doswiadczenie na podobnym stanowisku,kursy itp)przynajmniej tu gdzie ja mieszkam.Roznie jest.Ja bardziej wlasnie pisalam w sensie ze BA malo daje jezeli konczy sie tylko na BA.No i o sytuacji studentow ktorzy studiuja aby tylko cos studiowac i potem maja do splacenia mase kasy..w tym sensie BA malo daje.Bo sie nie zawsze oplaca to finansowo.Sytuacja z mojej pracy-ja bez BA,kolezanka z BA a zarabia tylko 20centow wiecej.Mamy takie same stanowisko.A kolezanka z pokoju obok tylko $2 wiecej z tytulem MA.Takze roznie to jest....
princesszUSA Napisano 7 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 7 Lipca 2012 Ja przylecialam jako Au Pair do USA w 2000 roku, potem zmienilam swoj status na F1 ( wiza studencka) bedac w Stanach, pod koniec studiow wyszlam za maz- w ten sposob dostalam obywatelstwo. Kiedys bylo latwiej znalezc rodziny sponsorujace dziewczyny na studia i prace. W obecnych czasach jest bardzo ciezko. Nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi na twoje pytanie. Z mojego doswiadczenia- wciaz najszybszym sposobem na uzyskanie stalego pobytu w USA jest malzenstwo z obywatelem USA. Pamietaj, ze na wizie studenckiej musisz studiowac na pelnym etacie, i nie masz pozwolenia na prace.
sly6 Napisano 8 Lipca 2012 Zgłoś Napisano 8 Lipca 2012 dostalas po 1 GC oraz potem kwalifikowalas sie o obywatelstwo,,wiem co chcialas napisac ale wiele osob moze Twoj post zle odczytac i potem sa pytania na forum czy odrazu dostaje sie obywatelstwo USA
Dzasta Napisano 1 Września 2017 Zgłoś Napisano 1 Września 2017 a nie jest tak, ze mozna pracowac na kampusie? czytalam gdzies o tym....tez lece jako au pair! chcialabym zostac na kolejny rok, jesli dam rade i nie zniosa programu -.- tez mysle o kolejnym kroku wlasnie o wizie studenckiej....sporo au pair zostaje w ten sposob. Potrzeba tylko sponsora albo miec wlasne srodki odlozone...
sly6 Napisano 1 Września 2017 Zgłoś Napisano 1 Września 2017 a ile na tym kampusie zarobisz? Nie opłacisz nauki z tego bo ledwie jest tego 20 godzin w tygodniu.
Dzasta Napisano 11 Września 2017 Zgłoś Napisano 11 Września 2017 jestem tez na grupie dla au pair, laski zostaja po programie na studia i sobie radza jakos. legalnie o dziwo lol poza tym zawsze mozna opiekowac sie nadal dziecmi po programie, to juz nielegalnie....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.