modest14 Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Czyli jak rozumiem, powinienem wykazać nie tylko, że stać mnie na utrzymanie się przez np. 2 miesiące, ale również, że jestem w stanie zarabiać na swoje utrzymanie później?
sly6 Napisano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 modest oczywiscie ze tak,,to jest podstawa rozmowy a nie liczba zer na koncie.. na to nalezy zwrocic uwage Marcin zasady nie sa takie same i nigdy nie byly,inny rodzaj wizy,wjazd to inne masz zasady poczytaj dobrze forum o tym.
modest14 Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Napisano 30 Kwietnia 2012 Ludzie z serialu Zielona Karta dopiero po przybyciu do USA szukali pracy. Mieli sponsorów? Jakie są inne możliwości? Wiem, że w tamtych czasach na 2 miesiące utrzymania się wystarczyło mniej zer na koncie
sly6 Napisano 1 Maja 2012 Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 modest mogli miec np I-134 od znajomych,przyjaciol lub tez obcych osob.. Mogli tez miec inne mozliwosci.
modest14 Napisano 1 Maja 2012 Autor Zgłoś Napisano 1 Maja 2012 Dzięki za odpowiedzi. Jestem mile zaskoczony tym forum
mekare Napisano 9 Maja 2012 Zgłoś Napisano 9 Maja 2012 Na rozmowie z konsulem (po wylosowaniu dv-2013) nie mając I-134 a jedynie zabezpieczenie finansowe w kwocie np 10 000zł, mam szansę na dostanie wizy według was?
maciopa Napisano 9 Maja 2012 Zgłoś Napisano 9 Maja 2012 Na rozmowie z konsulem (po wylosowaniu dv-2013) nie mając I-134 a jedynie zabezpieczenie finansowe w kwocie np 10 000zł, mam szansę na dostanie wizy według was? odpowiedż jest jedna - nie dowiesz się dopóki nie porozmawiasz z konsulem (czyli nie przejdziesz całego procesu i nie wydasz pieniędzy przed rozmową) imho - 10 tys zł to mało (niecałe 3 tys USD - bilet lotniczy będzie kosztował 1/3 tej kwoty....) ale jeśli jedziesz do czekającej na Ciebie pracy, masz gdzie sie zatrzymać, masz wsparcie znajomych/rodziny, masz dobry plan na życie w USA i przekonasz do siebie pracownika konsulatu - nie powinno być kłopotu. Po wprowadzeniu wymogu "finansowego" i "weryfikacji czy osoba ubiegająca się o Wizę Imigracyjną w ramach wygranej w Loterii nie będzie obciążeniem dla systemu opieki społecznej w USA" - znaczne ilości osób się po prostu ochodzą "z kwitkiem" (wystarczy porównać wartości "odcięcia" z lat ubiegłych i z obecnej (DV2012) edycji - np may 2007 liczba odcięcia dla EU wynosiła 16.500 - obecnie 40 000) jak rownież poczytać fora internetowe innych krajów. W moim odczuciu - wprowadzona obecnie klauzula prawdopodobnego późniejszego losowania może świadczyć o tym, że pula wylosowanych nie wystarczyła aby wydać całe 50 tys wiz. (* od słów IMHO - są to tylko moje przemyślenia w przedmiotowym zakresie na kótre pozwoliłem sobie po analizie paru forum i materiałów oficjalnych)
sly6 Napisano 9 Maja 2012 Zgłoś Napisano 9 Maja 2012 mekare dla jednego to bedzie ok a dla innych juz nie masz jakis plan na zycie,dobrze sie przedstawisz bo byly takie przypadki ze ludzie majacy i 2 tys dol na koncie nie mieli zadnych problemow z wiza
Irvinna Napisano 10 Maja 2012 Zgłoś Napisano 10 Maja 2012 Należy przeczytac dokładnie wypowiedzi Sly6, jak równiez miec na uwadze, że podawane przez Was przykłady z poprzednich Loterii, w których Polska brała udział nie przystają do obecnych zasad. Mogę napisać tylko tyle (jako uzupełnienie do jego postów), że pracownicy konsulatu szczegółowo oceniają możliwości tzw adaptacyjne osób ubiegających się o Zieloną Kartę w ramach Loterii i każdy przypadek oceniany jest indywidualnie, oczywiście ilość aktywów na start też ma znaczenie. Dla osób "z dużą ilością zer" na koncie, poprzedzonych oczywiście liczbą większą niż 0, a zainteresowanych emigracją do USA, istnieją inne możliwości uzyskania Zielonej Karty.
mekare Napisano 10 Maja 2012 Zgłoś Napisano 10 Maja 2012 Dzięki. Macie rację trzeba poważnie podejść do sprawy, i pokazać że się tego chce! Ogólnie wygląda to tak, że w USA mam znajomych, u których na początek bym się zaczepiła, dobrze znam angielski, a te 3tyś USD by były już po zakupie biletu Pochodzę z małej wiochy a wyrwałam się na drugi koniec Polski na studia i nie boję się wyzwań
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.